Три програми адаптації до життя

Людина розкривається в ієрархії сповідуємих цінностей, реалізованих потреб у відносинах до інших людей і життя. Її життєвий задум визначається ідеалами і світоглядом – це в людини, яка рефлексує. При цьому вища цінність: для одного— творчість; для іншого — гроші, машина, дача; для третього робота або родина; для четвертого — задоволення біологічних потреб (їжа, секс).

Домагання людини характеризуються спрямованістю його життєдіяльності і діяльності, є основою сенсу життя, життєвого задуму і самовизначення. Домагання формують програми адаптації людини до життя. Досить часто людину «кодують», роблячи тупим за допомогою інформаційних впливів, вводячи в неусвідоме, як дискету в комп'ютер, визначену програму життя і діяльності.

Людина повинна усвідомлювати, якими програмами вона керується в житті. Можна виділити три суперпрограми, що характеризують особистість людини. Інстинктами формується перша, несвідома програма адаптації людини. Це програма адаптації на генетичному рівні, тобто індивідуальний шлях людини біологічної, її природна програма і доленосне покликання. Їй відповідає вся натура людини, визначений тип інтелекту. Її придушення, перекручування невідворотно приводить до хвороби. Індивіду, у якого домінує інстинкт дослідження й отже «маскулинная» група інстинктів, властива уроджена програма адаптації, де фундаментальними домаганнями є - жага дослідження, творчості, жага визнання, воля і збереження достоїнства. У людини з інстинктом домінантності «маскулинная» група інстинктів і в першій програмі адаптації переважає жага досягнення положення в суспільстві, жага успіху, визнання. У «егофільного», тобто в індивіда з домінуванням «фемининной» групи інстинктів, у першій програмі адаптації знаходиться прагнення до безпеки, потреба до взаємної любові взаєморозумінню. У «генофільного», тобто в індивіда з домінуванням також «фемининной» групи інстинктів, у першій програмі адаптації превалюють інтереси родини, потреба любити і бути любимим, і т.д.

Виховання, умови життя, зовнішні фактори породжують другу і також неусвідомлювану програму адаптації [9]. У родині постійно говорили про матеріальний добробут і жадали його і тільки його. І у всіх, хто виріс у цій родині виникла установка: багатство, гроші — це все! Вони дають щастя, безпеку, волю і достоїнство. Все в цьому світі купується і продається! Така установка формує відповідну їй другу програму адаптації. І якщо установка сильна і сильна відповідна їй програма, то придушується або спотворюється перша програма адаптації. У цьому випадку діяльність людини направлена на реалізацію другої програми. У цьому випадку індивід «домінантного» типу, холеричного темпераменту завзято прагне до багатства. Влада йому потрібна для збагачення. Придушується інстинкт альтруїзму, підсилюється тенденція егоцентризму і ми маємо людину наживи.

На базі усвідомлено сприйнятих цінностей і принципів, на базі світогляду формується третя програма адаптації — свідомий вибір домагань, цілей, життєвого задуму, професії, способу життя [9].

Отже, для свідомого самовизначення людини їй необхідно усвідомити домінуючий інстинкт і профіль особистості за інстинктами. При важливості обліку установок, що сформувалися, для проектування життя конкретної людини більш важливо знати тенденції, які випливають з його інстинктів.

 








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 455;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.