Методи, прийоми, методики діагностики людини

Побудова психологічних портретів людей за групою крові[13].

Методика дозволяє одержати вихідну інформацію з великим інформаційним змістом. Поява цієї методики зв'язана з виявленням зв'язку між групою крові й особливостями психологічної структури людини. Найбільше використовують знання цього зв'язку японські фахівці в області управління персоналом. Автори ряду робіт викладають результати проведених досліджень на підставі яких можна одержати досить точні психічні характеристики людей, що належать до різних груп крові.

 

Залежність характеристик типу особистості від групи крові. Таблиця 8.1

Ведуча потреба. Характеристика типу особистості Сфера життєвого успіху
Потреба домінувати в усьому: у відносинах з людьми, із природою, з технікою. Людину характеризує: цілеспрямованість, віра у свої можливості домінувати, оптимізм, витривалість, самостійність (опора на свої сили), відвага (хоробрість), напористість, націленість на досягнення успіхів, врівноваженість, відсутність роздирань сумнівами, любов до ризику, твердість, зухвалість, різкість, безкомпромісність, інтуїція, індивідуалізм Необхідні види діяльності (професії), де може домінувати.
Характеризується, потребою в упорядкуванніусього, з чим має справу Характерними рисами психіки представників цієї групи крові: дисциплінованість; законослухняність; акуратність; скромність (досягнення адже колективні); порядність; поважне відношення до людей і чужої власності; володіння собою; колективізм; кмітливість; спритність; пристрасть (палкість); схильність ховати тривогу, занепокоєння і страхи заради того, щоб поладити з навколишніми або хоча б не розстроїти них; терпіння при розплутуванні вузлів у взаєминах людей; перевага мирного рішення проблем; схильність до регулярних видів діяльності; гарно переносить монотонію і необхідність дотримуватися правил. Сільське господарство, юриспруденція, медицина, миротворчі професії, викладання, комп'ютерне програмування, торгівля, охоронна служба... Словом, все те, що вимагає дотримання або наведення порядку і високої дисциплінованості.  
Головна психічна ознака - творення Наділені здатністю до винахідництва і великою інтелектуальною гнучкістю. Для них характерні: висока розумова активність, підвищена збудливість, контактність, терпимість до особливостей інших людей (вони здатні зрозуміти, що відрізняється від власної позиції людини), уміння співпереживати, схильність до співчуття, миролюбство, врівноваженість, раціональність, сильна воля, готовність відстоювати свої думки і позиції, універсальна здатність до пристосування, інтуїція, здатність до уяви, потреба в колективній діяльності, діловитість. Бувають гранично утилітарними, тобто здатними навіть шкоду перетворювати на користь. Вони швидко пристосовуються до умов, що змінюються, і пристосовують умови до нестатків і потреб людей. Маючи гарну мотивацію на досягнення, хочуть багато, але не роблять трагедії з невдач і задовольняються малим. Можуть, як і люди з іншими групами крові, відчувати страх, але майже завжди його переборюють і йдуть всупереч небезпекам.   Зони успіху це будь-які сфери діяльності, де потрібна творчість, перетворення, винахідництво. здатний вести за собою людей, не прибігаючи до засобів влади. Він часто лідер за ним йдуть тому, що він краще вирішує спільні для людей проблеми, має особисті якості, що викликають довіру і схильний до надання практичної допомоги будь-якій людині, що потрапила в скрутний стан
Домінуючою психічною властивістю є здатність до"хамелеоно-подібного реагування" на людей і події. Готовність пристосовуватися до змін реальності і людей, навіть ціною відмовлення від принципів. Людина, що сполучає у собі дратівливість (високу чутливість) з врівноваженістю, це людина, у якої цілеспрямованість сполучається з розкиданням зусиль по багатьом об'єктам. Найчастіше не враховує наслідків своїх дій і зневажає проробленням подробиць. Граничний прагматизм сполучається з захопленням прекрасним (іноді показним). Зовнішня повага і повага до значимих людей, гра в співпереживання сусідить у них зі зневагою до всіх людей: і до тих, яких "треба" почитати, і до тих, яких "поважати нема за що". Люди з даною групою крові володіють у високому ступені розвинутою здатністю до пристосування до сильних світу цього, прибігаючи нерідко до лицемірства. Байдужість до людей, і відсутність вірності людям, ідеям і ідеалам. Зони успіху цих людей - в областях діяльності, де потрібен дипломатичний дарунок.

 

Як показують дослідження - спільні для представників кожної групи крові психічні особливості людей збігаються без виключень. Так, керівниками організацій в умовах щодо демократичних форм призначення або вибору керівників найчастіше виявляються представники I групи крові. Але точно також серед злочинців, що роблять жорстокі убивства, найчастіше зустрічаються люди з I групою крові, а серед шахраїв ("творчий" інтелектуальний різновид криміналу) більше всього представників Ш и IV груп крові. Цей підхід допомагає зрозуміти і те, чому в середовищі працівників правоохоронних органів, де є представники всіх груп крові, найбільша кількість людей з П групою крові.

Вивчення людей - процес двоспрямований: від групи крові до психологічного типу, від сфери діяльності до групи крові. Легкість проникнення в типологічні особливості людей за групою крові створює ілюзію повної достатності цього підходу для рішення задач розпізнавання можливостей людей. Безперечно, що методика володіє гарними діагностичними можливостями і може без оглядки застосовуватися на практиці. Більш ніж у 80% випадків вона застосовна в процесах розпізнавання, але 20%, що залишилися вимагають уваги. Детермінація психічних особливостей людей не зводиться лише до структури крові, а вимагає додаткової діагностики.

У залежності від обставин, однакові процеси, характерні для всіх представників даної групи крові, протікають по-різному і їхня специфіка визначається: статтю людини, особливостями її функціональної асиметрії мозку, і рівнем розвитку її інтелекту.

Домінування, характерне для всіх людей з I групою крові, у людини з правобічною домінантою мозку буде найчастіше носити характер м'якого впливу для доказу "переваг" і "правоти" людини. Це м'який вплив час від часу змінюється істеричними сплесками, коли м'якість не спрацьовує на фоні неможливості піднятися вище інших.

Для домінування в людини з лівосторонньою домінантою мозку характерна поведінка, у якій переважає повчальна стратегія спілкування з людьми з акцентом на необхідність дотримання яких-небудь "зовсім обов'язкових", на думку людини, правил, практична цінність яких може бути незначна.

Домінування в розумного представника I групи крові буде результативним завдяки розумній тактиці і стратегії поведінки і, навпаки, у не дуже далекої людини домінування буде мати форму істеричних наскоків з вимогою визнати правоту людини в чому завгодно і будь-що-будь. Для такої людини груба, що ображає достоїнство людей форма звертання з метою підім'яти них під себе буде нормою. Якщо представнику I групи крові приходиться займатися не керівною, а виконавською роботою, то в такої людини багато часу може іти на "пошук бліх" у поведінці хазяїна або начальника і виявленням яких він іноді насолоджується потихеньку. Така поведінки не є в більшій частині усвідомленою і найчастіше є підсвідомим проявом потреби перевершувати інших. Людина діє у відповідності зі своїм психологічним типом, що визначається групою крові, неусвідомлено. Вона нерідко мучається і страждає, не розуміючи себе і свою поведінки.

Викладений матеріал про перцептивні системи психологічного діагнозу виводить на можливість і необхідність визначення принципів взаємодії цих і інших методів діагностичної роботи. Таких принципів усього три. Перший - принцип верифікації.Використання різних методик приносить найбільшу користь у тому випадку, якщо вони розглядаються і застосовуються як засоби збільшення вірогідності результатів один одного. Простіше говорячи, впевненість у вірогідності результатів психодіагноза за допомогою якоїсь методики тим вище, чим більше результати даної методики збігаються з результатами іншої.

Другий принцип - принцип доповнення.Його зміст очевидний. Якщо яка-небудь діагностична система дозволяє деталізувати, уточнити або доповнити результати діагнозу іншою системою, то їх треба обов'язково використовувати. Третій принцип - принцип сполучення.Результати, отримані з застосуванням кожної з методик, можна використовувати, не звертаючись до результатів, отриманих іншими методиками. У відомих межах це необхідно і корисно. Але повнота розуміння людини збільшується, якщо на результати даної методики подивитися з позиції результатів іншої методики. Це не буде простим доповненням. Це буде новим висвітленням людини, сприйняттям її під іншим кутом зору.

Нетрадиційні методи діагностики людини








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 651;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.