Вібрація: види, характеристики, вплив на організм людини

Вібрація серед всіх видів механічних впливів для технічних об`єктів найбільш небезпечна. Знакозмінні напруження, викликані вібрацією, сприяють накопиченню пошкоджень у матеріалах, появі тріщин та руйнуванню. Найчастіше і досить швидко руйнювання об`єкта настає при вібраційних впливах за умов резонансу. Вібрації викликають також і відмови машин, приладів.

За способм передачі на тіло людини вібрацію поділяють на загальну, яка передається через опорні поверхні на тіло людини, талокальну, яка передається через руки людини. У виробничих умовах часто зустрічаються випадки комбінованого впливу вібрації – загальної та локальної.

Вібрація викликає порушення фізіологічного та функціонального станів людини. Стійкі шкідливі фізіологічні зміни називають вібраційною хворобою. Симптоми вібраційної хвороби проявляються у вигляді головного болю, заніміння пальців рук, болю в кистях та передплеччі, виникають судоми, підвищується чутливість до охолодження, з`являється безсоння. При вібраційній хворобі виникають патологічні зміни спинного мозку, серцево-судинної системи, кісткових тканин та суглобів, змінюється капілярний кровообіг.

Функціональні зміни, пов`язані з дією вібрації на людину – оператора – погіршення зору, зміни реакції вестибулярного апарату, виникнення галюцінацій, швидка втомлюваність. Негативні відчуття від вібрації виникають при прискореннях, що складають 5% прискорення сили ваги, тобто при 0,5 м/с . Особливо шкідливі вібрації з частотами, близькими до частот власних коливань тіла людини, більшість, яких знаходиться в межах 6…30Гц.

Резонансні частоти окремих частин тіла такі:

- очі – 22..27

- горло – 6…12

- грудна клітина – 2…12

- ноги, руки – 2…8

- голова – 8…27

- обличчя та щелепи – 4…27

- пояснична частина хребта – 4…14

- живіт – 4…12

Загальну вібрацію за джерелом ії виникнення поділяють на:

- транспортну, яка виникає внаслідок руху по дорогах;

- транспортно-технологічну, яка виникає при роботі машин, які виконують технологічні операції в стаціонарному положенні вбо переміщенні по спеціально підготовлених частинах виробничих приміщень, виробничих приміщень;

- технологічну, що впливає на операторів стаціонарних машин або передається на робочі місця, які не мають джерел вібрації.

Вібрації, що впливають на операторів різних машин, поділяються на категорії згідно ГОСТ 12.1.012-90:

- трактори, автомобілі вантажні, будівельно-дорожні машини, снігоочищувачі – 1;

- екскаватори, крани промислові та будівельні, самохідні бурильні установки, шляхові машини, бетоноукладачі – 2;

- підземний виробничий транспорт, верстати метало- та деревообробні, ковальско-пресове обладнання, ливарні машини, електричні машини, насосні агрегати та вентилятори; бурильні вишки та установки, бурові верстати, обладнання промисловості будматеріалів – 3.

 








Дата добавления: 2016-03-05; просмотров: 786;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.