Виробничий шум: класифікації, дія на людину, характеристика.

З фізичної точки зору звук це механічні коливання в пружних середовищах і тілах (твердих, рідких та газоподібних), частоти яких лежать від 17 – 20 Гц до 20000 Гц. Ці частоти механічних коливань спроможно сприймати людське вухо.

Шум – це сукупність звуків, які негативно діють на слух людини, заважаючи його праці та відпочинку.Виробничим шумом називається шум на робочих місцях, на дільницях або на територіях підприємств, який виникає під час виробничого процесу.

Наслідком шкідливого дії виробничого шуму можуть бути професійні захворювання, підвищення загальної захворюваності, зниження працездатності, підвищення ступеня ризику травм та нещасних випадків, пов`язаних з порушенням сприйняття попереджувальних сигналів, порушенням слухового контролю функціонування технологічного обладнання, зниженням продуктивності праці.

За характером порушення фізіологічних функцій шум поділяється на такий, що заважає (перешкоджає мовному зв`язку), подразнювальний (викликає нервове напруження і внаслідок цього – зниження працездатності, загальну перевтому), шкідливий (порушення фізіологічної функції на тривалий період і викликає розвиток хронічних захворювань, які безпосередньо або опосередковано пов`язані зі слуховим сприйняттям, погіршення слуху, гіпертонія, туберкульоз, виразка шлунку), травмуючий (різко порушує фізіологічні функції організму).

Шум як фізичне явище – це коливання пружного середовища. Він характеризується частотоюf, інтенсивністю І і звуковим тиском Р як функцією частоти та часу.

Розповсюдження звукових хвиль супроводжується переносом енергії у просторі. Ії кількість, що проходить через площу в 1 м , яка розташована перпендикулярно до напрямку розповсюдження звукової хвилі, обумовлює інтенсивність або силу звуку І

 

І = Е/S, (Вт/ м )

 

де Е – потік звукової енергії, Вт;

S – площа, м .

Вухо людини сприймає не інтенсивність (силу) звука, а тиск, який створює звукова хвиля

 

Р=F/S, (Па)

 

де F – нормальна сила, з якою звукова хвиля діє на поверхню.

S – площа поверхні, на яку падає звукова хвиля, м .

 

Найменша інтенсивність І і звуковий тиск Р , які сприймає вухо людини, зветься порогом чутності або умовним нулем чутності. Порогові значення І і Р залежить від частоти звуку. При частоті 1000 Гц звуковий тиск Р =2*10 Па, І=10 Вт/ м . При звуковому тиску Р=2*10 Па, а І=100 Вт/ м виникають больові відчуття (больовий поріг) в слухових органах людини. Між порогом чутності і больовим порогом лежить ділянка чутності. А.Г.Белл запропонував використати логарифмічну шкалу, яка дає змогу визначити рівень шуму у відносних одиницях – белах (Б). Для больового порогу на частоті 1000 Гц ця величина має значення:

L=lgI/I =lg10 /10 =lg10 = 14 Б.

В техніці використовують одиницю у десять разів меншу – децибел (дБ). Таким чином шкала чутності складатиме 140 дБ – у рівнях інтенсивності звуку.

Таблиця 9.1.

Сила звуку і звуковий тиск

 

Шкала децибел Сила звуку, вт/м Звуковий тиск, н/м Приклади звуків вказаної сили
10 0,00002 Поріг чутливості людського вуха.
10 0,000065 Шорох листів. Слабий шепіт на відстані 1 м.
10 0,0002 Тихий сад.
10 0,00065 Тиха кімната. Середній рівень шума у глядацькому залі. Гра скрипки піанісімо.
10 0,002 Негучна кімната. Шум в жилому приміщенні.
10 0,0065 Слабка робота гучномовця. Шум у ресторані або установі з відкритими вікнами.
10 0,02 Гучний радіоприймач. Шум в магазині. Середній рівень розмовної мови на відстані 1 м.
10 0,0645 Шум двигуна вантажного автомобіля. Шум ззовні трамваю.
10 0,20 Гучна вулиця. (Машинописне бюро)
10 0,645 Автомобільний гудок. Фортісімо великого симфонічного оркестру.
10 2,0 Клепальна машина. Автомобільна сирена.
10 6,45 Пневматичний молот.
Реактивний двигун на відстані 5 м. Сильні удари грому.
64,5 Больовий поріг; звук вже не чутний.

 

 

Негативний вплив шуму на продуктивність праці та здоров`я людини загальновідомий. Під час роботи в шумних умовах продуктивність ручної праці може знизитись до 60%, а кількість помилок, що трапляються при розрахунках, зростає більше, ніж на 50%. При тривалій роботі в шумних умовах перш за все уражається нервова та серцево-судинна системи та органи травлення. Зменшується виділення шлунковго соку та його кислотність, що сприяє захворюванню гастритом. Необхідність кричати при спілкуванні у виробничих умовах негативно впливає на психіку людини.

Вплив шуму на організм людини індивідуальний. У деяких людей погіршення слуху настає через декілька місяців, а в інших воно не настає через декілька років роботи в шумі. Встановлено, що для 30% людей шум є причиною передчасного старіння.

 








Дата добавления: 2016-03-05; просмотров: 1016;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.