Нормування виробничого шуму. Принципи розрахунку.

В Україні й в міжнародній організації зі стандартизації застосовується принцип нормування шуму на основі граничних спектрів (гранично допустимих рівнів звукового тиску) в октавних смугах частот.

Граничні величини шуму на робочих місцях регламентуються ГОСТ 12.1.003-86. У ньому закладено принцип встановлення певних параметрів шуму, виходячи з класифікації приміщень за їх використанням для трудової діяльності різних видів.

Допустимі рівні звукового тиску в октавних смугах частот та еквівалентні рівні звуку на робочих місцях слід вибирати згідно з поданою нижче таблицею.

У нормах передбачається диференційовані вимоги до допустимих рівнів шуму у приміщеннях різного призначення в залежності від характеру праці в них. Шум вважається допустимим, якщо вимірювані рівні звукового тиску у всіх октавних смугах частот нормованого діапазону (63 – 8000 Гц) будуть нижчі, ніж значення, які визначаються граничним спектром.

Використовується також принцип нормування, який базується на регламентуванні рівня звуку в дБА, який вимірюється при ввімкненні коректованої частотної характеристики за шкалою А шумоміру. В цьому випадку здійснюється інтегральна оцінка всього шуму, на відміну від спектральної.

Нормування рівня звуку в дБА суттєво скорочує об`єм вимірювань і спрощує оборобку результатів. Однак цей принцип не дозволяє визначити частотну характеристику необхідного шумопоглинання у випадку перевищення норми. У той же час саме ці дані необхідні при проектуванні заходів щодо зниження шуму.

Нормування шуму за рівнями звуку дБА та за граничними спектрами застосовуються для оцінки постійного шуму. Для оцінки непостійних шумів використовується еквівалентний рівень, який дорівнює рівню постійного звуку, широкосмугового, неімпульсного шуму, який справляє такий самий вплив на людину, як і даний непостійний шум.

Нормованою характеристикою постійного шуму на робочих місцях є рівні звукового тиску L, дБ, в октавних смугах із середньогеометричними частотами 63, 125, 250, 500, 1000, 2000, 4000, 8000 Гц.

Для орієнтовної оцінки в якості характеристики постійного широкосмугового шуму на робочих місцях допускається приймати рівень звуку в дБА, вимірюваний за часовою характеристикою «повільного» шумоміра.

Нормованою характеристикою непостійного шуму на робочих місцях є інтегральний критерій – еквівалентний ( за енергією) рівень шуму в дБА.

Таблиця 9.2.

Допустимі спектри рівнів звукового тиску

Робоче місце Рівень звукового тиску, дБ, в октавних смугах зі середньогеометричними частотами, Гц Рівень звуку й еквівалентний рівень, дБА
Приміщення конструкторських бюро, програмістів, обчислювальних машин, лабораторій для теоретичних робіт і опрацювання експериметальних даних, прийому хворих в медпунктах
Приміщення керування, робочі кімнати
Кабіни спостережень і дистанційного керування: без мовленнєвого зв`язку по телефону
з мовленнєвим зв`язком по телефону
Приміщення і дільниці точного збирання, приміщення лабораторій для виконання експериментальних робіт
Постійні робочі місця і робочі зони у виробничих приміщеннях і на території підприємств

 








Дата добавления: 2016-03-05; просмотров: 760;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.