Perl. Синтаксис мови. Змінні. Регулярні вирази. Оператори, функції і підпрограми. Модулі. CGI-программирование. Приклади застосувань. Доступ до баз даних

Перш ніж приступити до послідовного ознайомлення з новою для вас мовою, повинен обмовитися і сказати, що всі приклади та і сама мова, опис якої слідує нижче - це Perl версії 5.6.0 для операційної системи Linux Red Hat версії 7.1 і ActivePerl 5.6.1 для Windows 9x/NT/2000. Існують реалізації цієї мови для операційних систем OS/2, MS-DOS, але вони відстають по можливостях від оригінала, народженого в Unix.

На п'ятнадцятий рік свого існування Практична Мова для Витягання текстів і Генерації звітів (Practical Extraction and Reporting Language) як і раніше популярна не лише серед линуксоидов, але і серед Web-программистов.

Почнемо з найпростішого. Введіть у файл test1.pl наступні рядки:

#!/usr/local/bin/perl

# Вміст файлу test1.pl

print "Наше Вам з пензликом!\n";

А тепер детально розберемо кожен рядок.

#!/usr/local/bin/perl

Даний рядок має бути першим в будь-якій Perl-програмі. Вона вказує системному інтерпретатору, що даний файл - це Perl-програма.

# Вміст файлу test1.pl

Цей рядок коментаря. Вона завжди починається символом '#'.

print "Наше Вам з пензликом!\n";

Найостанніший рядок просто виводить на екран напис "Наше Вам з пензликом!".

Тут слово print - це команда "вивести". Все що в лапках - це символи \n - переклад рядка і ';' - ознака кінця команди. Він обов'язковий. У одному рядку може бути декілька команд і всі вони повинні завершуватися символом ';'. Після нього може бути символ '#' - тоді залишок рядка вважається коментарем.

Аби цей приклад запрацював, вам треба мати встановлений Perl і набрати в командному рядку: perl test1.pl (у Windows) або ./test.pl (у *nix).

Синтаксис Perl.

Perl програма (скрипт) складається з послідовності декларацій і виразів. Що має обов'язково декларувати, так це формати звітів і підпрограми (функції). Всі неоголошені змінні, масиви мають значення 0 або null.

Декларації (оголошення).Perl має вільний формат. Коментарі починаються з символу '#' і продовжуються до кінця рядка. Декларації можуть використовуватися в будь-якому місці програми так само як і вирази (statements), але діють вони лише у фазі компіляції програми. Зазвичай їх поміщають або на початку або в кінці програми. Декларація підпрограм дозволяє використовувати ім'я підпрограми як спискового оператора, починаючи з моменту декларування:

sub test; # Декларація підпрограми test

$var1 = test $0; # Використання як оператора списку.

Декларації підпрограм можуть бути завантажені з окремого файлу пропозицією require або завантажені і імпортовані в поточну область імен пропозицією use.

Проста Програма .Проста Програма обов'язково закінчується символом ';', якщо лише це не остання Програма в блоці, де ';' можна опустити. Існують оператори, такі як eval{} і do{}, які виглядають як складні вирази, але насправді це терми і вимагають обов'язкової вказівки кінця вирази.

Будь-яка проста Програма може містити модифікатор ';'. Існують наступні модифікатори:








Дата добавления: 2016-04-02; просмотров: 1024;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.