Основні поняття та визначення.

1. Виробничий процес— розуміють сукупність окремих взаємопов'язаних процесів, необхідних для створення готової продукції.

2. Технологічний процес- є частиною виробничого процесу, яка безпосередньо пов'язана із зміною форм, розмірів і властивостей матеріалів.

3. Вид виробництвавизначається стійкістю номенклатури, розміром програми випуску, та ступінь спеціалізації підприємства.

4. Використання у виробничому процесі машин та механізмів, що змінюють або полегшують працю людини називають механізацією.

5. Під автоматичним розуміють керування, що здійснюється без прямої участі людини.

6. Автоматичне регулюванняє окремим випадком автоматичного керування і полягає в змінні за повним законом або підтриманні сталого значення якоїсь фізичної величини без прямої участі людини.

7. Технічні системи для реалізації автоматичного регулювання та керування називають системи автоматичного керування(САК) та системи автоматичного регулювання (CAP).

Комплексне вивчення питань керування привело до створення самостійної фундаментальної науки про керування, що дістала назву - Кібернетика.

Вона вивчає принципи керування і перетворення інформації, що спільні для технічних пристроїв, живих організмів, економіки, суспільства та інших галузей.

Частину кібернетики, пов'язують з вивченням процесів керування роботою машин, називають автоматикою:

- автоматизований процес:

- автоматичний процес.

Надійність— це властивість елементів або систем виконувати задані функції в певних умовах експлуатації.

Безвідмовність - це властивість систем або елемента зберігати робото здатність протягом певного часу (напрацювання).

Ремонтопридатністьсистем полягає у властивості пристосованості до запобігання і виявлення причин виникнення пошкоджень й усунення їх наслідків шляхом технічною обслуговування.

Довговічність- це властивість системи або елемента зберігати роботоздатність до настання граничного стану. Технічні пристрої, які реалізують автоматичне регулювання, називають системами автоматичного регулювання (CAP).

Система- це сукупність певного числа елементів які пов'язані між собою відповідно до напрямку передачі сигналів.

Поведінка кожного елемента визначається його статичними і динамічними характеристиками.

Статична характеристика визначає залежність вихідної величини від вхідної в уставленому режимі. Залежно від виду статичної характеристики розрізняють лінійні та нелінійні елементи автоматики.

Статичні характеристики лінійних елементів являють собою прямі без зламів, а нелінійних елементів - криві або відрізки сполучених між собою прямими.

Динамічні характеристики визначають зв'язок між вихідною і вхідною величинами в перехідних режимах. їх задають при конкретних діяннях на вході, що називаються









Дата добавления: 2015-05-16; просмотров: 1371;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.