ОСНОВНІ ФАКТОРИ ПРИНЦИПИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ЇХ ЕКОНОМІЧНЕ ВИКОРИСТАННЯ

Для забезпечення економії ПМП необхідно здійснювати такі заходи:

- двигун повинен бути сучасним;

- ПМП повинні відповідати конструкції двигуна;

- на експлуатаційні властивості впливають ПМП впливають витрати ПМП, норми витрати ПМП.

Зміна якості нафтопродуктів при їх зберіганні, заправці та застосуванні:

Всі зміни якості нафтопродуктів умовно поділяють на такі групи:

Хімічні, випаровування, зневоднення, забруднення, термін зберігання палива – 5 років, мастила – 10 років.

Втрати палива при його транспортуванні, зберіганні та заправці

Втрата палива при транспортуванні відбувається при заповнюванні та заливанні ємностей, а також через тару герметичність.

Втрата палива при зберіганні відбувається через підтікання ємності та його випаровування. Випаровування дизельних палив, масел майже незначне. Випаровування призводить до його втраті зміни якості 1-2% бензину випаровується від загального обсягу виробництва. Дуже підтікання ємностей.

Одна крапля/сек. – доба – 4 кг, рік – 1,5 т.

Дихання – втрати палива від випаровування, воно спричиняється коливанням t повітря, випуском через сифон при нагріванні, впуском свіжого повітря при його охолодженні. В 1 м3 повітря є близько 1 кг бензину.

Якщо резервуар закрити герметично, то при охолодженні в ньому може утворитися глибокий вакуум. Резервуар повинен заповнений на 70-92% його об’єму, при цьому втрати становлять 0,3-0,4%, 50% - 2,2-3,2%.

Ефективним способом є заглиблення резервуарів, фарбування у світлі тони, чорний колір – 100%, алюмінієвий – 67%.

1.3 Втрати масла – краще їх зберігати і транспортувати в пластикових контейнерах невеликої ємності (1-20г).

Раціональне використання ПМП під час виконання роботи залежить від технічного стану агрегату, організації роботи, кваліфікації обслуговуючого персоналу.

Особливо важлива – раціональне використання моторних мастил:

1)зменшення випару (втрачається до 60% масла)досконала робота двигуна.

2)збір і регенерація масла

Для автомобілів з бензиновим карбюраторним двигуном дуже важливі такі фактори як зношення циліндро-поршневої групи призводить до витрат палива на 20-30% перевищення рівня палива в камері на 10-20%, порушення системи запалення на 50% палива.

Для автомобілів з дизельним двигуном дуже залежить від густини палива підвищення розпилення, неповного згоряння, підвищуються витрати палива. Сезон роботи і густина повинні відповідати.

Витрати палива зростають при русі по ґрунтових дорогах, піску, снігу, після дощу.

Чималі втрати можуть бути від підтікання із-за нецільностей пробок, кранів. Якщо через нещільність в 1 с проходить 1 крапля то за добу може втратити більше 4 кг.

 

УЗАГАЛЬНЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ:

 

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ:

 

Полянський С.К. Експлуатаційні матеріали: підруч. для студ. вищ. навч. закл. / С.К.Полянський, В.М.Коваленко – К.:Либідь, 2003. – с. 256 - 261

ВИКЛАДАЧ– Донець Т.А.


ЛЕКЦІЯ № 14 (2 год.)

ТЕМА:Економічні витрати ПММ, поняття нормування, основні норми витрат

МЕТА:

- навчальна: сформувати загальне уявлення про нормування ПММ;

- розвиваюча: уміння працювати зі схемами, таблицями і рисунками;

- виховна: виховувати інтерес до вивчення курсу.

ОБЛАДНАННЯ:дошка.

ПЛАН

1. Поняття нормування

2. Використання нормування в умовах автомобільного транспорту

3. Основні фактори, принципи, що впливають на нормування

ЗМІСТ ЛЕКЦІЇ

ПОНЯТТЯ НОРМУВАННЯ

Важливою ланкою у вирішенні державної проблеми економії паливно – енергетичних ресурсів є раціональне та економічне використання ПММ при експлуатації машин. Це може бути досягнуто завдяки застосування науково обґрунтованих прогресивних норм витрат палива і мастильних матеріалів.

Під нормою витрат ПММ розуміють гранично допустиму кількість ПММ в установленому режимі з урахуванням конкретних техніко – економічних та експлуатаційних параметрів.

Існують таки види норм витрат палива: контрольні, лінійні, маршрутні, вантажні норми для роботи стаціонарного обладнення.

Контрольні норми витрати палива визначаються заводом – виробником автомобіля і характеризують рівень його технічної досконалості.

Лінійні норми витрати палива встановлюються при проходженні автомобілем 100 км без вантажу та будь – яких пристроїв, що перевищують масу автомобіля і збільшують витрату палива. Тимчасові лінійні норми витрати палива встановлені наказом Міністерства транспорту України в 1990 році.

Потім лінійні норми корегуються з урахуванням витрат палива на пробіг порожнього автомобіля. Для деяких автомобілів к використання пробігу дорівнює 0,5, для деяких 1. Норми визначають для літньої пори року, для типу доріг, стану доріг, кліматичних умов. Такі норми називають диференційованими. Вони можуть збільшуватись і зменшуватись.

Маршрутні норми витрати палива встановлюються для автобусів керівниками підприємств за погодженням з вищою організацією.

Групові норми витрати палива призначені для визначення потреби підприємства і визначаються, виходячи з лінійних норм.

Методика розрахунку основних і додаткових норм витрати палива відіграють велику роль у здійсненні економії ПММ.

Для розробки норм витрати палива користуються різними методами: аналітичними, розрахунково – статистичними, експериментальними.

Розрахунково – статистичні норми ґрунтуються на статистичних даних і використовуються при розбірці групових норм витрати палива. Для того, щоб визначити нормовинні витрати палива беруть за основу лінійні норми витрати + нормативні коефіцієнти ( чи надбавки чи знижки).

У Харківському автодорожньому технічному університеті розроблено аналітичний метод нормуванні витрати палива. Він заснований на використанні обчислюваної техніки.

 








Дата добавления: 2016-05-11; просмотров: 1303;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.