АНТИФРИЗИ, ЇХ СКЛАД, ВЛАСТИВОСТІ

Для двигунів, що використовуються в умовах низьких температур передбачено спеціальні низько-замерзаючі охолодні рідини – НХР. Вони , забезпечуючи надійне охолодження двигуна, виключають можливість розмороження систем під час тривалих стоянок в умовах низьких температур. Найбільш поширеним антифризом є етиленгліколеві.

Етиленкліколь – масляниста рідина, солодка на смак, густина 1,11/20°С, температура кипіння 197°С, сильна харчова отрута.

Температура замерзання етиленгликоля - 11,5°С, але суміш з водою мають температуру замерзання від 0 до -70°С.

Водні антифризи не розширюються при замерзанні, не утворюють суцільної твердої маси, а перетворюються в нещільну масу.

Їх також можна застосовувати і в умовах високих температур повітря (t кипіння 118-120°С).

Недоліки: токсичність, корозійнаагресивність.

До антифризів додають присадки проти корозії. Вони також старіють (зміна густини, нявність забруднення, виробіток присадок.

Використовують антифризи:

Тосол – 40

Тосол – 65 розчини етиленгліколю у воді

Тосол – А – 40

Тосол – А - 65

Крім того, що є антифриз Тосол – А – концентруючий – чистий етиленгліколь і наявність присадок. Його використовують при розведенні водою. Цифри в антифризах позначають температуру замерзання (не вище).

В умовах експлуатації антифризів стає менша її кількість за рахунок випаровування води. Строк служби антифризу можна виявити візуально. При помутнініі його необхіднотерміново замінити. Промивати ситстему можна водою.

Марку антифриза можна визначити за густиної, також і температурою замерзання. Є табличні данні.

Строк експлуатації антифризів не менше 2-8 років.

Наша промисловість випускає низкозамерзаючу охолоджувальну рідину: на основі етиленгліколю декількох марок: багатокомпонентний Тосол (ТУ 6-02-751-73) і більш простий і дешевий антифриз марок 40 і 65 (ТОСТЧ59- 52),

Антифриз марки 40 являє собою суміш 53% етиленгліколю і 47% води, має температуру замерзання не вище -40°С. Рідина марки 65 містить 66% етиленгліколю і 34% води і має температуру замерзання не вище -65°С.

До складу всіх антифризів вводяться протикорозійні присадки. У Тосол вводять ще антиспінюючу присадку і композицію антифрикційних присадок, докладні характеристики охолоджувальних рідин приведені в табл. 10.1. Для легкових автомобілів випускаються три марки Тосола - Тосол А, Тосол А-40 і Тосол А-65. Тосол (Тос – відділ технології організації Тосол).

Тосол А - це концентрований етиленгліколь, що містить присадки. Користуватися Тосолом А слід тільки після розведення його дистильованою водою. Нижче приведена залежність температури кристалізації суміші дистильованої води з Тосолом А від концентрації останнього. Літера А – автомобільний.

Тосол А-40 - це водний розчин Тосола А с температурою замерзання не вище -40°С, а Тосол А-65 - не вище -65°С. У процесі експлуатації можна контролювати якість антифризу по щільності. Тосол А має щільність 1120 -1140; Тосол А-40 -1075-1085 і Тосол А-65 -1085-1095.

У ці антифризи вводиться нейтральний барвник, що додає концентратові Тосолу А и Тосолу А-40 блакитний колір, а Тосолу А-65 - червоний. Оскільки антифризи розрізняються по рецептурі, змішувати різні марки між собою не слід, а при заміні простого антифризу 40 і 65 Тосолом необхідно промити систему охолодження. Літера М- модернізований (присадки від корорзії).

При використанні низькозамерзаючих охолоджувальних рідин варто мати на увазі деякі їхні особливості. З етиленгліколевих рідин, що знаходяться в системі охолодження, у першу чергу випаровується вода, яку варто періодично доливати в радіатор. Необхідно стежити за тим, щоб у етиленгліколеві рідини не попадали бензин і інші нафтопродукти, тому що вони викликають вспінювання і викид рідини через пробку радіатора.

У процесі експлуатації змінюється зовнішній вигляд охолоджувальних рідин; вони каламутніють, у них з'являється осад, первісний колір змінюється. Це викликається утворенням шламу з залишків накипу і фарбуванням етиленгліколю продуктами корозії. При сильній зміні кольору і значному помутнінні етиленгліколеву рідину необхідно злити, промити систему охолодження водою і залити свіжу рідину.

Термін служби Тосола обмежується, тому що присадки в процесі експлуатації розпадаються, погіршуючи якість рідини. Дослідним шляхом встановлено, що Тосол надійно працює два роки, а при інтенсивній експлуатації - протягом 60 тис. км пробігу.

Етиленгліколь - сильна харчова отрута, тому після контакту з ним необхідно ретельно мити руки з милом. Спеціальних мір захисту шкіри і дихальних шляхів при роботі з низькозамерзаючими рідинами не потрібно.

З’явилися також охолодні рідини марки ЛЄНА, ця рідина подібна Тосолу, але має ефективні присадки проти корзії. Термін використання можна збільшити додаванням спеціального засобу (ефективні присадки). Перевірити якість рідини можна за допомогою ареометра та паперового індикатора, густина не менше 73 кг/м3, рН 7-9.

В Росії розроблено нову рідину «Лукойл антифриз У 48», яка призначена для використання в системах охолодження двигунів зарубіжного виробництва, а також сучасних вітчизняних автомобілів. Вона відповідає вимогам міжнародних стандартів, таких як AUDI, BMW, OPEL. Вироблено на основі концентрату фірми БАСФАГ, Німеччина, надійна робота, діапазон -40°С до +50°С.

Сучасний ринок предсталений продукцією компанії Шелл, Петролеум, які за своїми характеристиками відповідають рідинам Тосол А – 40 М або Лєна – 40. Вони представлені в виді концентратів.

 

Таблица 1 - Низкозамерзаючі охолодні рідини

Показники Антифриз Тосол
Концентрат Концентрат А-40 А-65
Зовнішній вигляд Світло-жовта рідина Зелено-жовта рідина
Колір барвника - - Померанч Блакить Зелений Червоний
Густина 20°С,кг/м3 1110-1116 1067-1072 1085-1090 1120-1140 1075-1085 1085-1095
Температура кристалізації, °С, не вище - -40 -65 - -40 -65
Температура кипіння, °С, не нижче - +100 +100 +170 +105 +105
Етиленгліколь,% по масі 94,0 52,0 64,0 96,0 53,0 63,0
Вода,% по массі 5,0 47,0 35,0 3,0 44,0 35,0

 

 

УЗАГАЛЬНЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ:

 

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ:

 

Полянський С.К. Експлуатаційні матеріали: підруч. для студ. вищ. навч. закл. / С.К.Полянський, В.М.Коваленко – К.:Либідь, 2003. – с. 195, 216

ВИКЛАДАЧ– Донець Т.А.


ЛЕКЦІЯ № 12 (2 год.)

ТЕМА:Види рідин для гідроприводів. Амортизаційні рідини. Гальмівні рідини. Пускові рідини

МЕТА:

- навчальна: сформувати загальне уявлення про сферу використання спеціальних рідин;

- розвиваюча: уміння працювати зі схемами, таблицями і рисунками;

- виховна: виховувати інтерес до вивчення курсу.

ОБЛАДНАННЯ:дошка.

ПЛАН

1. Амортизаційні рідини

2. Гальмові рідини

3. Пускові рідини. Очищувальні рідини

4. Експлуатаційні вимоги до рідин гідроприводів

ЗМІСТ ЛЕКЦІЇ








Дата добавления: 2016-05-11; просмотров: 6072;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.