РОЗПОДІЛ ПЛАСТИЧНИХ МАСТИЛ ЗА ПРИЗНАЧЕННЯМ

Асортимент мастила поділяють на 4 групи: антифрикційні, консерваційні, канатні, ущільнювальні.

Антифрикційні призначені для зниження спрацювання і тертя спряжених пар. Серед них є мастила загального призначення (t=70°C), для підвищених t (110°C), багатоцільові (30-130°C) вологостійкі, термостійкі, морозостійкі, протизадирні, хімічно стійкі.

Консерваційні – призначені для запобігання і при зберіганні, транспортуванні, експлуатації.

Канатні мастила – для запобігання спрацювання і корозії сталевих канатів.

Ущільнювальні мастила – герметизація зазорів, рухливих різальних з’єднань.

Мастила можуть мати назву «Литол», «Салидол», «Графітні» та індексне позначення, яке коротко сповіщає про призначення, яке коротко сповіщає про призначення мастила його характеристику, склад. Індекси позначення 5 індексів у токому порядку.

Призначення мастил, загусник t інтервал працездатності, дисперне середовище, консистенція мастила.

Наприклад:

МЛі 4/13-3

М – багатоцільові, антифрикційні

Лі – загущена літієві мастила

4/13 – працездатна в інтервалі від – 40-130°C відсутність індексу дисперсного середовища – нафтова

Асортимент мастил дуже широкий, у ньому тільки антифрикційних мастил більше 100 найменувань. Є мастила, які застаріли це солідоли 1-13, 1-13с, ЯН-3, ЦИАММ-201, ЦИАМ-203. Нині є високоякісні, спеціалізовані мастила. Литол -24, Литол -24 РК.

СОЛІДОЛИ

Солідоли – жирові, синтетичні – це кальцієві мастила, мастила загального призначення. Вони в своєму складі мають 3 – компонент-стабілізатор, це 1-3% води. Вони не розчиняється у воді, мають високі захисні властивості. Вони добре захищають металеві деталі від корозії. До них також належать графітні мастила УССА – мазь тому що до його складу входить 10% графіту.

Солідоли – найбільш масові антифрикційні мастила (СКа317-2) виготовляються на основі мастил И-25А, И-30 А і використовуються як зимове і літнє.

РОЗПОДІЛ МАСТИЛ ЗА ВИДОМ ЗАГУСНИКА

Натрієві мастила – розчинні у воді і працюють при підвищених t = 115 °C. Це мастило АМ – карданне, світло – темно коричневий колір. Літієві це багатоцільові мастила, вишневого або жовтого кольору, водостійкі, морозостійкі, високоякісні, працюють у широкому діапазоні t1 навантажень та швидкостей.

До них належать «Литол-24», «Литол-24РК».

АСОРТИМЕНТ МАСТИЛ

Зарубіжними аналогами солідолів є мастила фірм: Yastwl, Shel, Mobil, Britich. Повне найменування зарубіжних мастил вміщує: назву фірми, виробника, індекс позначення мастила. Найбільшого поширення набуло позначення мастил за міжнародними стандартами ISO і стандартами Німеччини DIN.

«Фиол-2У», «Риол-2М», №158, ШРУС-4 – містять у своєму складі 2,5% молібдену і заміняють мастило №158. Вони мають сріблясто чорний колір.

Мастила «Фиол-2У», «Риол-2М» містять у своєму складі 2-5% молібдену.

Мастило «Литол-24» - універсальне і багатоцільове мастило, його використовуються в багатьох вузлах тертя, воно також забезпечує високі антикорозійні властивості. «Литол-24РК» - має високі захисні властивості з високими антикорозійними та антифрикційними властивостями.

З консервативних мастил найбільш розповсюджені мастила ПВК, ТОЧ-54 УНЗ, вазелін технічний ВТВ.

ПВК – вуглеводне захисне має колір жовтий і коричневий, наноситься щіткою, пензлем, розплавом. 10 років може працювати проти корозії.

Мастила ВТВ-1 – це мастило з кращими h/t властивостями. Мастила «Тосол-35», «Тосол-55» - канатні мастила.

Зараз перспективними захисними мастилами є рідкі консерваційні масла, вони легше наносяться, мають гарні захисні властивості, це Кормин, СЛАКОР.

Мастило №158 – синього кольору застосовують в електрообладнанні і його не заміняють протягом ряду років. Не змінює своїх властивостей при пробігах до 30 тис. км. Можлива заміна мастилами Фиол-2м, Литол-24.

Мастило ШРУС-4 використовується для шарнірів, його заправляють як вічне на весь період експлуатації автомобілів його можна замінити мастилом «Литол-24». Ряд мастил має обмежене застосування, наприклад: «Зимол» (зимовий період).

Різні мастила не можна змішувати. Мильні мастила не можна розбавляти мастилами.

За складом мастила поділяють залежно від ряду загусника мильні та немильні.

Мильні мастила – це ті в яких використовують солі вищих карбонових кисло як загусник. Вони бувають літієві, кальцієві, алюмінієві.

Немильні мастила – приготовлені на термостабільних неорганічних загусниках (силікатах, азбест), органічних (полімери, сажа)

 

УЗАГАЛЬНЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ:

 

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ:

 

Полянський С.К. Експлуатаційні матеріали: підруч. для студ. вищ. навч. закл. / С.К.Полянський, В.М.Коваленко – К.:Либідь, 2003. – с. 229 - 237

ВИКЛАДАЧ– Донець Т.А.


 

ЛЕКЦІЯ № 11 (2 год.)

ТЕМА:Загальні відомості про спеціальні рідини. Охолодні рідини

МЕТА:

- навчальна: сформувати загальне уявлення про охолодні рідини;

- розвиваюча: уміння працювати зі схемами, таблицями і рисунками;

- виховна: виховувати інтерес до вивчення курсу.

ОБЛАДНАННЯ:дошка, плакати з таблицями.

ПЛАН

1. Загальні відомості про спеціальні рідини.

2. Рідини для системи охолодження двигуна.

3. Недоліки та переваги води як охолоджуючої рідини.

4. Антифризи, їх склад, властивості.

ЗМІСТ ЛЕКЦІЇ








Дата добавления: 2016-05-11; просмотров: 979;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.