АМОРТИЗАЦІЙНІ РІДИНИ

Амортизаційна рідина – технічна рідина призначена для демпфірування механічних коливань.

Функції амортизаційних рідин переважно виконують малов’язкі оливи нафтового походження з набором протиокисних, протизношувальних і протипінних присадок.

Амортизаційна рідина АЖ – 12Т – суміш з присадками малов’язкого масла, глибоочищена, працездатна при температурі 90ºС і має низьку температуру застигання.

Амортизаційна рідина МГП – 20 – суміш малов’язкого масла з силоксановою рідиною, додаванням жиру. Використовуються для старих марок автомобілів.

Амортизаційна рідина МГП – 12. По своїм показникам краща ніж попередня.

У виробничих умовах, при відсутності амортизаційних рідин, допускається її виготовлення шляхом змішування рівної кількості трансформаторного і турбінного масла. Ці суміші можна готувати для літніх 60% – турбінні, 40% ­– трансформаторні, для зимових в зворотньому вигляді.

Турбінне масло можна замінити легким індустріальним маслом.

Зарубіжними аналогами вітчизняних МГП для амортизаторів можуть бути фірми «Шелл», Е550.

ГАЛЬМОВІ РІДИНИ

Класифікація гальмівних рідин, утворених з декількох компонентів, здійснюються за

типом основи для їх виготовлення: нафтові, спиртово – гліцеринові, гліколеві, силіконові.

Нафтові рідини з приводу гальм застосовують в основному на імпортній с/г техніці, тут необхідно, щоб гумові ущільнення були виготовлені тільки із стійкої до нафтопродуктів гуми. Спирто – гліцеринові і силіконові дуже корозійно агресивні, силіконові – повна несумісність з водою.

Найбільш поширені: гліколеві і спиртово – розчинові рідини. Гальмова рідина «Томь» – розроблена на заміну рідині «Нева». Застосовується на всіх сучасних вітчизняних транспортних засобах. Виробляється на гліколевому ефірі, має антикорозійні присадки.

Гальмівна рідина «Роса» за своїми властивостями переважає рідину «Томь», «Нева». Вони відповідають специфікації SAE, ISO (міжнародні стандарти), DOT (міністерство транспорту США).

Споживачам потрібно знати, що різні гальмівні рідини не можна змішувати.

Гальмові рідини. Гальмові рідини роблять на касторовій або на гліколевій основі. Властивості рідин поліпшуються додаванням присадок. Між собою ці рідини змішувати не можна.

Гальмові рідини на касторовій основі мають гарні властивості, що змазують, і не викликають набрякання або роз’їдання гумових деталей гальмової системи автомобілів.

Рідина БСК (ТУ 6-10-1533 - 78) представляє суміш 50% бутилового спирту і 50% розчинового масла, пофарбована в яскраво-червоний, а іноді в яскраво-зелений колір.

Має гарні властивості, що змазують, і є широко розповсюдженою рідиною для більшості вітчизняних автомобілів. З водою не змішується, у літню пору з неї випаровується бутиловий спирт, унаслідок цього в'язкість рідини набагато підвищується ( крім Жигулів).

Недоліком спиртокасторових рідин є здатність касторової олії при зниженні температури випадати із суміші у виді кристалів. Тому не рекомендується застосовувати спиртокасторові рідини при температурі повітря нижче мінус 20°С.

Гальмова рідина ГТЖ-22М (ТУ 6-01-787-75) із суміші гліколей із протикорозійною присадкою має зелено-жовтий колір. Рідина має гарні низькотемпературні властивості (застигає при температурі нижче -60°С), добре змішується з водою, тому при випадковому обводнюванні не втрачає працездатності. Однак ця рідина має погані властивості, що змазують.

Гальмова рідина "Нева" (ТУ 6-09-550 - 78) багатокомпонентна, також на гліколевій основі з в'язкістною і антикорозійними присадками має жовтий або світло-коричневий колір. Працездатна в широкому діапазоні температур від +50° до -50°С.

Варто мати на увазі, що рідини на гліколевій основі ТТЖ-22М і "Нева" вогненебезпечні і токсичні.

Гальмівні рідини для автомобілів застосовуються в основному двох типів – спирто – касторові (суміш розчинової олії з єтиловим або бутиловим спиртом) і суміш багатоатомних спиртів ( типу етиленгліколо, гліцерину).

Останніми роками все частіше застосовується вітчизняні і імпортні гальмівні рідини на основі гліколей ( двохатомних спиртів) і їх похідних. Суміш гліколей з комплексом антикорозійних і протизносових присадок виробляється вітчизняною промисловістю і застосовується під маркою рідини ГТЖ–22 М.








Дата добавления: 2016-05-11; просмотров: 2339;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.