Практична придатність та обмеження у використанні функціонального резюме випускниками вищих навчальних закладів

Використовується випускником ВНЗ у ситуації, якщо він: Не варто використовувати в ситуації, якщо випускник ВНЗ:
• не має досвіду роботи за фахом. Чіткий хронологічний порядок в даній ситуації, а точніше – неможливість його побудови, працюватиме проти випускника цієї категорії • працював за фахом, але має значні перерви в трудовій біографії • працював за фахом, однак при цьому ієрархія посад не змінювалась • працював (працює) за фахом на різних посадах в одному підприємстві, зміна яких відображає його кар’єрне (службове) зростання в динаміці • працював (працює) за фахом на одній посаді, що відповідає його спеціальності, проте на підприємствах різних галузей, сфер діяльності, різних за внутрішньою специфікою виробництвах

 

Функціональне резюме найбільш повно задовольняє потреби переважної більшості випускників ВНЗ денної форми навчання у документальному супроводі процесу пошуку роботи та діловому спілкуванні із потенційними роботодавцями. Студенти-заочники мають значно ширший вибір видів резюме, оскільки їх перевага над студентами стаціонару – це можливість поєднання навчального процесу з офіційною трудовою діяльністю та відповідним закріпленням теоретичних знань практичними навиками.

Комбіноване резюме – це резюме, в якому поєднуються зворотній хронологічний і функціональний його формати. Комбіноване резюме презентує навики та вміння пошукача роботи, час перебування на тій або іншій посаді (місці стажування або проходження практики), а також основні професійні досягнення пошукача роботи.

Оперування комбінованим резюме на практиці для випускника ВНЗ є реальним, якщо:

· він має бажання змінити професію;

· резюме хронологічного формату необхідно розширити та зробити більш значимим;

· минулий досвід роботи практично або взагалі не стосується обраної вакансії за фахом.

Остання ситуація є типовою для студентів стаціонару, які під час навчання у вищому навчальному закладі працюють не за фахом з метою тимчасового заробітку.

Резюме досягнень– це резюме, ключовим аспектом якого є кваліфікація претендента на вакантну посаду та його видатні успіхи у професійній сфері діяльності.

Такий формат резюме підходить тільки керівникам вищої ланки із багаторічним досвідом роботи, широковідомим або відомим у вузькому колі професіоналів особистостям в галузі мас-медіа, реклами, маркетингу, паблік рілейшнз, кулінарії, художнього, театрального мистецтва та інших.

Формат міжнародного CV (Curriculum Vitae, від латинської «шлях життя», послужний список) – це деталізоване резюме, обсягом понад 3 сторінки, складене за спеціальним міжнародним зразком на іноземних мовах.

Складання Curriculum Vitae характеризується специфічними особливостями, які відрізняють його від традиційних форматів резюме, оскільки в ньому:

· не використовуються елементи виділення тексту (жирний шрифт, курсив, різнокольорове забарвлення і т.п.);

· місця роботи вказуються в хронологічному порядку;

· дозволяється використовувати особистий займенник від першої особи «Я».

Більшість іноземних рекрутингових компаній віддають перевагу саме цьому формату резюме. CV використовують ті випускники вищих навчальних закладів, які шукають роботу за кордоном в академічних колах, фінансовій, інноваційній та високоінтелектуальній сферах, або в міжнародних організаціях цього типу на території України.

Резюме у форматі відео-презентації (відео-резюме) – це відзнятий в інтерактивному режимі матеріал, у якому коротко викладена навчальна та/або трудова біографія пошукача роботи, його професійні навики і особисті якості.

Перевагами відео-резюме для випускника вищого навчального закладу під час пошуку роботи є:

1) відеорезюме розкриває індивідуальні якості її автора, тому краще запам’ятовується роботодавцем;

2) невелика кількість аналогічних резюме. На відміну від стандартного, резюме у форматі відео-звернення зустрічається в практиці українських рекрутерів достатньо рідко і тому привертає увагу.

3) Для роботодавця (рекрутера, HR-менеджера) резюме у форматі відео-звернення матиме користь з точки зору:

4) економії часу на особисті співбесіди, оскільки дозволить відсіяти непотрібних кандидатів ще на етапі резюме;

5) надання додаткової інформації про якості кандидата, на що не здатне звичайне резюме (грамотність мовлення та постановка голосу, зовнішній вигляд та імідж, міміка і жести);

6) можливості ознайомлення з відео-резюме у зручний час і не лише на робочому місці;

7) закриття «гарячих» вакансій за відсутності часу на проведення індивідуальної співбесіди із потенційними кандидатами та необхідності швидкого пошуку найбільш оптимального варіанту з-поміж претендентів.

Незважаючи на вільний стиль презентації, варто пам’ятати, що резюме у відео-форматі – це ділове портфоліо, а не аматорське відео. Тому декілька хвилин відео-звернення (до п’яти хвилин) повинні бути максимально інформативними, лаконічними і не містити зайвих відомостей про його автора. Відео-резюме – це рекламний ролик пошукача роботи та дієвий інструмент його самоперезентації потенційному роботодавцю. Від якості зйомки, сюжетності і талановитості гри «головного актора» в ньому залежатиме успіх працевлаштування.

Сфера використання відео-резюме достатньо обмежена. Такий формат підходить представникам творчих професій, гуманітарного і соціального спрямування, менеджерам різни профілів і практично непридатний – для фахівців технічних, технологічних, механічних та інших, більш статичних спеціальностей. Проте реалії сьогодення та динамічні зміни ринкового середовища, у тому числі на ринку праці, диктують більш жорсткі вимоги до пошукачів роботи, вимагають від них креативного підходу до процесу пошуку та нестандартності мислення, тому очікується, що спектр напрямків використання відео-резюме з часом буде інтенсивно розширюватись.

Приклади зворотного хронологічного, функціонального і комбінованого резюме випускників вищих навчальних закладів наведені, відповідно, у Додатку В, Г і Д. Резюме складено для студентів випускових курсів – представників технологічної спеціальності різних кваліфікацій, досвіду роботи та форм навчання.








Дата добавления: 2016-10-17; просмотров: 825;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.