Склад і структура ділового портфоліо випускника ВНЗ

Портфоліо документів Портфоліо робіт
• копії диплому (-мів) про вищу освіту • вкладиші (додатки) до диплому • резюме українською та іноземною мовами • супровідний лист • рекомендаційний лист • грамоти та свідоцтва, здобуті за перемоги на спеціалізованих конкурсах та за присуджені премії • сертифікати про проходження тренінгів, семінарів або майстер-класів • перелік та тематика науково-дослідних робіт (курсових проектів, статей і тез конференцій) із зазначенням дати і місця проведення • ліцензії, патенти на винаходи чи проектні моделі, акти впровадження результатів науково-дослідних робіт • Есе «Мої життєві плани» або «Цілі кар’єри» • міні-проекти (удосконалення технології, план економії витрат виробництва харчової продукції, бізнес-планування, оптимізація асортименту продукції, план маркетингових заходів тощо) • ескізи проектних робіт • креслення • фото • рецептури та індивідуальні розробки (винаходи) • ксерокопії опублікованих статей і доповідей за фахом та згідно специфіки вакансії  

Загальні критерії створення портфоліо робіт випускника ВНЗ зведені до наступних:

Склад портфоліо.Для широкого кола спеціалістів не складно сформувати блок документів, які б засвідчували їх потенційні можливості, рівень підготовки і наявність творчих задатків. Зокрема, для інженерів різних профілів – це варіанти проектів, креслення, ескізи робіт, для технологів – ліцензії та патенти на власні винаходи чи проектні моделі, для ІТ-спеціалістів – варіанти розроблених ними комп’ютерних програм, web-інтерфейсів до баз даних, динамічних web-сторінок, для журналістів і редакторів – статті, есе та інші види літературних робіт, бажано вже надрукованих і т.д.

Специфіка деяких професій, якими володіють випускники ВНЗ, обумовлює значні труднощі для збору наочної документації, яка б підтверджувала їх досвід, знання та успіхи за фахом. В цьому разі портфоліо робіт можуть складати розроблені в студентські роки бізнес-плани, соціальні і громадські проекти, науково-дослідні роботи за фахом, з якими їх автор приймав участь у всеукраїнських і міжнародних конкурсах.

Дуже часто роботодавці різних професійних напрямків звертають увагу на творчі здібності кандидатів на вакантну посаду, тому достатньо оригінальною складовою портфоліо робіт може стати підтвердження талантів пошукача роботи у вигляді власних рисунків, складених віршів та інших художніх творів, фото зроблених власноруч робіт (хенд-мейд), дизайн-проектів, відеороликів і т.п. Однак при цьому пошукачу роботи слід врахувати два основоположних моменти: по-перше, потенційний роботодавець може не оцінити його таланти; по-друге, необхідно реально оцінити доречність презентації подібного роду портфоліо відповідно до вимог і специфіки посади, на яку він претендує.

Зовнішній вигляд портфоліо робіт для роботодавця – пізнавальне джерело інформації про присердливість, акуратність, організованість пошукача і його здатність до виявлення індивідуального візуального стилю презентації всіх аспектів своєї діяльності.

Зацікавлений пошукач повинен мати два варіанти портфоліо робіт: паперовий (тека с документами) і його електронний аналог (CD, зноски на сайти і скріншоти). Для створення портфоліо потрібна папка «на кільцях» (звичайна або архівна), що наповнена файлами з перфорацією. Бажано придбати різноформатні файли для зберігання документів формату А4, А5 і АЗ. Додатково можна вкласти «роздільники», що допоможуть структурувати теку за розділами. Власне портфоліо робіт слід розпочати з титульного листа із зазначенням особистих даних його автора і невеликого анонсу зі змістом і основною ідеєю формування даного портфоліо.

Обсяг портфоліо робіт.Якщо робіт багато, не варто намагатись вмістити їх в одне портфоліо. З одного боку, воно повинно бути лаконічним для того, щоб у роботодавця була можливість вивчити його за декілька хвилин, з іншого – повним, щоб уявлення про досвід та професійну придатність кандидата не були однобічними. Ідеальний варіант – до 10 оригінальних і якісних робіт.

Композиція.Якщо у вимогах до вакансії не вказується вузька спеціалізація, можна представити в портфоліо приклади робіт по кожній техніці (сфері знань, особистих інтересів), якими володіє пошукач, що підкреслить його різноплановість. Бажано наповнити портфоліо тільки професійними роботами і розташувати їх за хронологією: це наочно представить динаміку росту і розвитку молодого спеціаліста. Хоча можливі й інші варіанти композиції робіт: за тематичним порядком, професійними напрямками діяльності, жанрами, техніко-технологічною цінністю тощо.

Ділова етика.У складі портфоліо повинні бути тільки достовірні факти професійних досягнень пошукача, що підтверджується документально, і самостійні роботи (розробки), авторство яких легко перевіряється кваліфікованими рекрутерами і представниками роботодавця, особливо у вузькопрофільних сферах, на співбесідах.

Відомий принцип Парéто стверджує, що для багатьох явищ 80% наслідків спричинені 20% причин. Він діє і при створенні ділового портфоліо. Як показує практика, 80% часу іде на виконання 20% роботи (тобто на пошук персональних даних в пам’яті та роздуми про їх лаконічну і оригінальну презентацію) і 20% часу іде на виконання 80% роботи, тобто на формулювання персональних даних в портфоліо.

У випускників ВНЗ, як правило, виникають труднощі з підбором фактів, які б демонстрували їх професійну придатність через відсутність досвіду роботи. Тому збір робіт для професійного портфоліо необхідно розпочати з останніх курсів, коли виникає можливість оволодіти знаннями з фахових дисциплін, пройти стажування (практику) за спеціальністю і поступово накопичувати докази участі в проектах. На початкових етапах пошуку роботи скласти професійне портфоліо можна, використовуючи мінімальні знання з професійних програм за фахом, а наявність якісного презентаційного портфоліо дозволить колишньому студенту створити позитивний імідж і справити приємне враження на потенційного роботодавця.

Види ділових портфоліо [4]:

· професійне – це портфоліо, в якому акцент зроблено на документи, що підтверджують успіхи в професійній діяльності;

· презентаційне – це лаконічне портфоліо обсягом декілька сторінок, яке демонструє результати освітньо-професійної діяльності пошукача роботи паралельно із особистісними досягненнями в різних сферах, містить опис цілей його кар’єри. Презентаційне портфоліо особливо стає в нагоді під час пошуку такої роботи, де заробітна плата або вибір про прийом на конкретну вакансію визначається за результатами співбесід. При оформленні презентаційної інформації не слід починати кожну пропозицію із займенника «Я». Бажано використовувати дієслова дії («аналізував», «підготував», «розробив», «заощадив» і т.п.), демонструвати цифри і факти, писати в минулому і теперішньому часі, простими короткими пропозиціями, не використовуючи абревіатур і скорочень;

· тематичне – це портфоліо, в якому відображено професійні досягнення і творчі здобутки пошукача в певній сфері діяльності, що стосується вакантної посади, на яку він претендує;

· комплексне – це портфоліо, яке об’єднує професійне, презентаційне та тематичне портфоліо в одному з домінуванням того чи іншого виду залежно від специфіки посади, на яку претендує пошукач роботи.

Перед кожною наступною співбесідою портфоліо необхідно переглядати і редагувати з урахуванням пріоритетів потенційного замовника чи роботодавця, а з поступовим накопиченням досвіду – поповнювати і актуалізувати.

За відсутності будь-якої інформації для змістовного наповнення портфоліо випускнику ВНЗ слід замислитись про рівень своєї конкурентоспроможності на ринку праці та зорієнтуватись у напрямках його підвищення.

ТЕМА 6








Дата добавления: 2016-10-17; просмотров: 1448;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.