ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №5.

ВИЗНАЧЕННЯ КИСЛОТНОСТІ ВОДИ

Теоретичний вступ

Кислотністю води називають вміст у воді речовин, які реагують з лугами – натрій гідроксидом та калій гідроксидом. В природних водах кислотність в більшості випадків залежить тільки від вмісту вільної карбонатної кислоти

L L L

Частину кислотності, яка зумовлена присутністю вільної карбонатної кислоти, гумінових та інших слабких кислот, розчинених у воді, називають природною кислотністю, рН такої води не буває менше за 4,5.

Промислові стічні води можуть містити сильні кислоти або солі сильних кислот і слабких основ (найчастіше солі Феруму і Алюмінію), які підлягають гідролізу, в результаті чого кислотність збільшується, рН води в цих випадках знижується нижче за 4,5:

L

L

Ту частину загальної кислотності, при якій знижується рН води до 4,5 і нижче, називають вільною кислотністю води.

Кислотність води визначають титруванням проби води розчином сильної основи. Кількість 0,1н. розчину сильної основи, при витраті якої рН розчину досягає значення 4,5, відповідає вільній кислотності, а кількість 0,1н.розчину лугу, при витраті якої рН розчину досягає значення 8,3, відповідає загальній кислотності. Якщо рН досліджуваної води більше за 8,3, то її кислотність дорівнює нулю.








Дата добавления: 2016-05-16; просмотров: 487;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.