Експериментальна частина. До 100 мл досліджуваної води, відміряної мірною колбою в конічну колбу на 250 мл, додати 2-3 краплі розчину фенолфталеїну

До 100 мл досліджуваної води, відміряної мірною колбою в конічну колбу на 250 мл, додати 2-3 краплі розчину фенолфталеїну. Якщо з’явиться рожеве забарвлення, то воду слід титрувати 0,1н. розчином хлоридної кислоти до знебарвлення. Потім у ту ж саму пробу додати 2-3 краплі розчину метилоранжу і продовжувати титрування 0,1н. розчином хлоридної кислоти до переходу забарвлення з жовтого в рожеве. Записати об’єм 0,1н. розчину хлоридної кислоти, який витрачений на титрування з фенолфталеїном і загальний об’єм 0,1н. хлоридної кислоти, витраченої на все титрування.

Вільну лужність води за фенолфталеїном і загальну - за фенолфталеїном і метилоранжем розраховують за такими формулами:

(ммоль-екв/л),

де V – об’єм розчину хлоридної кислоти, витраченої на титрування за фенолфталеїном, мл;

(ммоль-екв/л),

де V – об’єм розчину хлоридної кислоти, витраченої на титрування досліджуваної води за фенолфталеїном та метилоранжем, мл; - об’єм води, взятої для дослідження, мл; Сн. – молярна концентрація еквівалента (нормальна концентрація) розчину хлоридної кислоти.

Карбонатна твердість = ЛЗ – ЛВ. Якщо лужність за фенолфталеї-ном дорівнює нулю, то можна вважати, що загальна лужність води дорівнює її карбонатній твердості.

Результати дослідів представити у вигляді таблиці:

№ з.п. VHC1 ф-фт ЛВ VHC1 ф-фт+ м-ор ЛЗ ТКАРБ
             
             
             
Сер.              

Запитання для самоконтролю

1. Чим може бути спричинена лужність природних вод?

2. Які розрізняють види лужності?

3. Які сполуки обумовлюють лужність незабруднених вод? При яких значеннях рН її визначають? Який застосовують індикатор? Чому?

4. Які сполуки обумовлюють вільну лужність? При яких значеннях рН її визначають? Який використовують індикатор? Який його інтервал переходу?

5. Які сполуки спричиняють карбонатну твердість природних вод?

6. В якому випадку можна вважати, що загальна лужність води дорівнює її карбонатній твердості?








Дата добавления: 2016-05-16; просмотров: 807;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.