Поняття «Аудит персоналу».

На сьогодні існують різні концепції аудиту, що дає підстави вважати, що поняття ще знаходиться у розвитку. У ряді європейських країн аудит у трудовій сфері має назву «соціальний аудит», у США використовується термін «аудит людських ресурсів, у Росії – кадровий аудит і аудит персоналу (таблиця 8.1).

 

Визначення поняття Ключові слова
Аудит- специфічна форма фінансового контролю за діяльністю підприємства…[19,с.17 Специфічна форма фінансового контролю
Аудит – систематичний, незалежний і документований процес одержання доказів і оцінки їхньої об'єктивності з метою визначення ступеня задоволення критеріям аудиту[23с.101]. Процес одержання доказів і оцінки
Соціальний аудит - інструмент управління, керування та спосіб спостереження, що, за аналогією із фінансовою чи бухгалтерською ревізією дає можливість оцінити здатність чи підприємства організації керувати виникаючими людськими або соціальними проблемами, викликаними професійною діяльністю [38]. Інструмент управління, керування та спосіб спостереження
Соціальний аудит - незалежну діяльність щодо спостереження, аналізу, оцінки та вироблення рекомендацій, діяльність, яка ґрунтується на методології й використовує методи, які дають можливість, під час порівняння із довідковими виданнями, визначити спочатку сильні сторони та проблеми в галузі використання персоналу у формі витрат і ризиків. Це дозволяє здійснити діагностику і виявити причини цих проблем, оцінити їхню значимість і, нарешті, сформулювати рекомендації щодо реалізації конкретних дій, які, між іншим, ніколи не здійснюються самим аудитором.[37]. Незалежна діяльність за спостереженням, аналізу, оцінці та виробленню рекомендацій
«Аудит людських ресурсів: -комплекс послуг щодо систематичного, формалізованого і великого огляду (оцінці) системи управління персоналом організації»''[7,с.156]. - оцінка діяльності,, яка здійснюється в сфері управління персоналом»(2), - загальний контроль якості управління людськими ресурсами зокрема, чи підрозділу компанії в цілому»(3) Комплекс послуг щодо огляду (оцінці) системи управління персоналом
1. Аудит кадровий - це своєрідний інструмент діагностики та оцінки відповідності кадрового потенціалу організації її цілям і стратегії розвитку. …[21].   Своєрідний інструмент діагностики й оцінки
Ааудит у трудовій сфері» : « Це періодично проведена система заходів щодо збору інформації, її аналізу й оцінці на цій основі ефективності діяльності підприємства по організації праці та регулюванню соціально-трудових відносин. .[367].   Періодично проведена система заходів щодо збору інформації
Аудит персоналу - комплексний формалізований метод довгострокового підвищення ефективності організації за допомогою удосконалювання системи управління персоналом, росту ефективності формування й використання трудового потенціалу, що відображає своїми характеристиками вимоги об'єктивної та професійної уваги щодо ситуаційних умов»..[26]. Комплексний формалізований метод довгострокового підвищення ефективності
Аудитор - особа, яка перевіряє стан фінансово – господарської діяльності на основі контракту, укладеного із керівництвом компанії, та згідно спеціального дозволу державних органів, які ведуть спостереження за діяльністю компаній..[27,с.76].  

 

Виходячи з аналізу таблиці 8.1, можна зробити висновок, що в теорії та практиці аудиту спостерігається різноманіття визначень цього поняття. Проте можна погодитися із авторами (Никон), що аудит персоналу не може бути винятково названий видом контрольно-ревізійної діяльності . Його можна віднести до діагностики причин виникаючих в організації проблем, оцінці їхньої важливості й можливостей вирішення, формулюванню конкретних рекомендацій для уравлінського персоналу.

Аудит персоналу — це комплекс методів діагностичного дослідження сфери діяльності системи управліня.

Характерні риси аудиту персоналу — спрямованість на загальорганізаційну ефективність, формальність програми перевірки, процедур і висновку, незалежність аудитора, стосовно організації, професіоналізм перевірки. Аудит персоналу є послідовною, регулярною і звичайно довгостроковою формою здійснення практичних зусиль щодо оптимізації управління персоналом. Об'єктом аудиту персоналу - є діяльність персоналу організації. Предмет аудиту персоналу - цеефективність системи керування персоналом. Принциповим в аудиті персоналу - проходження аудиторським стандартам. У гіршому випадку ні аудиторської діяльності, ні управлінського аудиту, ні аудиту персоналу не існує. Природньо, що дослідження в галузі аудит персоналу мають свої особливості.

У сучасних умовах аудит персоналу має служити ефективності діагностичного дослідження в реальних умовах .

Діагностика сфери управління персоналом має виконувати складне завдання збору інформації про діяльність в галузі управління персоналом в організації. Складність діагностики у труднощях оцінки ефективності цієї діяльності. Використовувані показники суб'єктивні, їхнє значення і зміст залежить від конкретної ситуації. Додаткові труднощі для діагностики створюються розходженням в ефективності управління лінійними і функціональними менеджерами. Використання аудиту створює реальну можливість для формування цілісної картини стану ефективності системи управління персоналом і використанні людських ресурсів. Діяльність по уравлінню персоналом повинна стати об'єктом оптимізації. Використання аудита персоналу дає можливість знайти недоліки в системі управііння персоналом завчасно і спланувати їхнє усунення. Зважаючи на це аудит має використовуватися як інструмент управління.

МІСЦЕ АУДИТУ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ОРГАНІЗАЦІЇ

Аудит персоналу посідає своє місце в аудиторській діяльності і рамках управлінського аудита. Аудит персоналу є системною діагностикою окремих сторін організації. Інтегруюча роль управління персоналом у ході аудиту може бути досягнута дослідженням питань управління організацією в цілому (стратегічного рівня управління організацією), лінійного управліня підлеглими (трудовими колективами) і функціональної діяльності (реалізації функцій) підрозділу,який керує персоналом. Управлінський аудит взаємоповязаний із аудитами персоналу, стратегічним, лінійним, функціональним (див. мал.8.1).

 
 

 

 


Рис.8.1 Взаємозв'язки аудиту персоналу

Аудит персоналу використовується під час реалізації управлінських функцій як метод діагностичного дослідження, що визначає ефективність елементом системи прийняття і реалізації управлінських рішень, як такої, що обєднує функції управління. Аудит персоналу - метод стратегічного контролю ефективності системи управління персоналом.

Відділ управліня персоналом фірми може допускати помилки, але проводячи самооцінку, відділ виявляє затруднення в діяльності перш, ніж вони стануть серйозними проблемами. Досвід минулих аудиторських перевірок, дослідження методів і процедур керування персоналом також показує на деякі застарілі погляди, позиції і необхідність їхньої корекції або заміни. Це може відкрити нові можливості для служби управління персоналом, сприяти суспільним, організаційним, функціональним і персональним цілям. При об'єктивній оцінці остання підсилює взаємну підтримку відділу керування персоналом і лінійними менеджерами.

Об'єктом аудиту є персонал фірми і його діяльність, тобто результати роботи, а сам аудит простає у вигляді аналізу системи соціально-трудових показників. Аудит персоналу оцінює діяльність відділу управління персоналом організації. Аудит може охоплювати одне відділення чи компанію в цілому. Він дає можливість здійснити зворотний зв'язок і створює уявленя про функцію управління персоналом як лінійним менеджерам, так і фахівцям з питанбь управліня людськими ресурсами.

Він також забезпечує зворотний зв'язок щодо того, наскільки ефективно менеджери виконують свої обов'язки по здійсненню керівництва персоналом, тобто аудит це — загальний контроль якості управління персоналом окремого підрозділу чи компанії в цілому.

Аудит дає уявлення лінійним менеджерам про внесок їхніх підрозділів у результативність діяльності фірми, формує професійний образ менеджерів і фахівців відділу персоналу, допомагає зясувати роль і місце, сприяє стабілізації усередині організації. Отже, аудит:

• виявляє результативність діяльності кадрової служби в досягнення цілей організації;

• стимулює ріст відповідальності і професіоналізму персоналу управління, уточнює їхні права й обов'язки;

• забезпечує відповідність практичної діяльності персоналу організації кадрової стратегії і політики;

• виявляє кадрові проблеми;

• гарантує постійне дотримання трудового законодавства;

• забезпечує оптимізацію витрат на здійснення кадрових заходів, зміст служби управління персоналом і стимулює прогресивні нововведення в галузі правліня кадрами;

• здійснює оцінку системи інформаційного забезпечення кадрової роботи організації;

• підвищує професійний імідж відділу управління персоналом .

 

Сьогодні підвищується значимість служби управління персоналом з огляду на слідуючі причини:

1. Діяльність відділу управління персоналом пов'язана із організацією виконання державних законів, і роботодавці бачать сенс їхньої праці в правовому забезпеченні управління персоналом.

2. Необхідність збільшення внеску в розвиток людських ресурсів зумовлює важливість їхньої окупності, оптимізації витрат на зарплату, пільги і систему мотивації.

3. Служба управління персоналом активно бере участь у керівництві продуктивністю організації і якістю робочого життя.

4. В умовах конкурентної боротьби необхідність завоювання популярності у покупців, створенні позитивного іміджу для організації стає найважливішим завданням бізнесу. Керівники починають піклуватися про ставвлення організації до своїх працівників, дотримання їхніх прав і гарантій, що приводить до зростання складності роботи із персоналом.

Як уже було сказано, діяльність персоналу найбільш важливий фактор для конкурентноздатності організації. Працівники усе більше зв'язують свої сподівання з професіоналізмом кадрових служб і особливо на стратегічному рівні.

Одним із завдань кадрової служби є необхідність збалансувати суспільні цілі, цілі організації, функціональні й особисті цілі. Це досягається системним підходом, що підпорядковує окрему організаційну підсистему системі організації. Успіх всієї організації ось що дійсно стає значимим, тому що досягнення загальних цілей залежить від погоджених, взаємозалежних і взаємоповязаних дій лінійних менеджерів і фахівців з управління персоналом.

 

При цьому аудит управління персоналом має розглядати гармонійне узгодження стратегії організації з її зовнішнім і внутрішнім середовищем, тобто служити узоджуваності всієї системи факторів, що впливають.

Оптимізація може бути забезпечена спрямованість аудиту персоналу на удосконалювання управліня оганізацією і використанням всього інструментарію діагностики умов його діяльності. Однак тільки цілісне бачення проблем організації, її устремлінь і можливостей у часі і просторі може дозволити стратегічно оптимізувати шлях удосконалювання. Аудит персоналу дозволяє систематизувати й інтегрувати в систему управління організацією складне різноманіття всіх робіт з керівництва персоналом, формує стратегічну перевагу організації, сприяє формуванню культури організаційних відносин. Проведення аудита персоналу припускає вивчення причин і наслідків із використанням кількісних і якісних показників, може сприяти вирішенню завдання щодо «абстрагування» планів, проектів, програм управліня персоналом і перетворення їх у стратегії.








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 2177;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.