Попередня діагностика

а) Попередня анкета

Аудит передбачає попереднє анкетування для ознайомлення із підприємством і проблемою, яку варто вирішувати. Анкета дозволяє краще пристосувати робочу програму і відібрати значимі питання для подальших дій.

Умови аудиту персоналу визначаються зовнішніми і внутрішніми факторами, обраною стратегією і тягарем минулого. Для попереднього знання про організацію, на якій здійснюватиметься аудит, треба визначити технологічні, комерційні, економічні і фінансові характеристики, що безпосерьодньо стикуються із людським і соціальним факторами. Соціальний паспорт (у закордонній літературі — соціальний баланс) організації містить інформацію про організацію з погляду соціальних характеристик, проведеної кадрової політики і тагаря минулих рішень. Він також необхідний для розуміння соціальної політики фірми. Попередня анкета дозволяє сполучити ці напрямки з напрямками аудиторської експертизи.

Крім численних внутріфірмових правил, існують правила, визначені цивільною владою, а також узгоджувальні документи між підприємством і профспілкою. У багатьох індустріально розвитих країнах закон, нормативи і узгоджувальні документи мають значну соціальну спрямованість. Перелік цих правил має бути в тому числі й у попередній анкеті.

Анкета дозволяє скласти загальне уявлення про організацію, її стратегії і регламентації діяльності.

Загальне уявлення про організації,що підлягає під аудитування, припускає вивчення технічних, комерційних і фінансових характеристик організації, зі збору інформації і наступні складання інформаційної картки. Загальна інформація

Аудитор збирає і групує найбільш значиму інформацію про фірму, історичні відомості та структурну схему посад.

Технічні характеристики

Виділяють фактори, що впливають на організацію робіт, фізичні умови роботи, режим роботи, кваліфікаційний рівень працівників, небезпек, тобто на всю сукупність умов життя і роботи найманих робітників на підприємстві.

Необхідно скласти короткий опис виробничого циклу, устаткування і робочих місць. Аудитор має бути особливо уважним до технічних аспектів. Аналіз технічних характеристик зосереджений на кваліфікації, що вимагається для різних операцій. Перспективи нововведень і технологічних змін, що створюють потребу перекваліфікації і посилення компетенції, є предметом особливого інтересу.

Комерційні характеристики

Визначаються фактори, що впливають на умови життя і роботи найманих робітників. Існують періоди низкою і високої активності діяльності, непередбачені обставини. Ці фактори впливають на час використання устаткування і природу пропонованих робочих місць: модуляція розкладів, понаднормова робота, часткове безробіття, сезонні працівники, контракти на фіксований термін.

Фінансові й економічні характеристики

Для розробки робочої програми аудитор має визначити значимість і пріоритетність цілей, що вимагає вивчення бухгалтерських і фінансових документів. Він цікавиться документами обліку для знання складових собівартості.

Контроль виконання доручень, зв'язаних з персоналом, за кілька років дозволяє аудитору краще визначити найбільш важливі моменти системи контролю.

Аналіз соціального паспорта (розглядається нижче) доповнює цей перший етап попередньої діагностики.

Соціальна стратегія підприємства

Аудитор під час проведення попереднього анкетування виділяє головні напрямки соціальної політики організації. Соціальний аналіз дозволяє охопити всю сферу задоволення потреб працівників. У цьому плані соціальний аналіз здійснюється за трьома напрямками:

• аналіз соціальних результатів діяльності колективу підприємства;

• аналіз витрат на досягнення соціальних результатів;

• аналіз соціальної ефективності діяльності підприємства.

Існуюча регламентація обмежує волю дій підприємства. Аудитору необхідно скласти докладний перелік існуючих правил (вимог). Внутрішній регламент і трудова угода є автономними джерелами трудового права. В організації існують звичаї і звички, не керовані нормою чи колективними угодами. У багатьох організаціях значним є міжнародний вплив. Європейське Цивільне право постійно розвивається, підписуються обопільні угоди в царині прав людини.

Джерела класифікуються від загальних до канкретних: від КЗОТ до трудової угоди. Визначивши тему і поле аудиту, необхідно визначити сукупність застосовуваних державних чи узгоджувальних правил. Для цієї ідентифікації в аудитора обовязково мають бути базові знання в галузі Цивільного і трудового права.








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 734;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.