Анкетні опитування й огляд відносин

Оцінюючи задоволеність працівників працею, можна виявити їхнє ставленнядо робочого процесу, керівництву, стосунків у колективі і специфіці організації праці. Маючи таку інформацію можна робити організаційні зміни, що підвищують у працівників задоволеність працею. Одним із найбільш розповсюджених методів є опитування про ставлення працівників до праці. Використання анкет, запитальників самостійне заповнення респондентами дозволяє одержати велику кількість різноманітної інформації. Опитування працівників результативні для оцінки взаємин у колективі, мотивації до праці, ефективності діяльності керівництва і системи винагород та компенсацій. Одним із видів опитувань у сучасній практиці управління персоналом є «огляд відносин». Це багатоаркушний документ, що використовується, для визначення ставленя працівників до своїх керівників. Іноді задають до декількох сотень питань, що групуються для наступного аналізу з метою з'ясування факторів ризику в системі взаємин у колективі.

Аналіз може виявити породження проблем з діяльністю окремих керівників, робочими місцями чи пільгами.

Розглянемо фрагмент такого переліку питань( ):

ДУМКА ПРАЦІВНИКІВ ЩОДО БЕЗПОСЕРЕДНЬОГО КЕРІВНИКА

Чи є у деяких керівників працівники, винятково задоволені чи незадоволені? Чи мають певні керівники потребу у навчанні навичкам контролю і регулювання людських взаємин?

Чи покращилися відносини, починаючи з останнього (минулого) звіту?

ДУМКА ПРАЦІВНИКІВ СТОСОВНО

ЇХНІХ РОБОЧИХ МІСЦЬ

Що є спільними елементами для робочих місць, що породжують негативні відносини? Позитивні відносини?

Чи можна скорегувати ті робочі місця, що показали недостатнє задоволення?

Чи можна для робочих місць, по яких виявлене недостатнє задоволення, ввести альтернативні режими роботи (наприклад, укорочений робочий тиждень чи гнучкий графік)?

ЕФЕКТИВНІСТЬ ПРАЦІВНИКІВ КАДРОВОЇ СЛУЖБИ

Чи вважають працівники, що вони працюють у гарного роботодавця? Чи поганого?

Чи вважають працівники, що вони «роблять кар'єру» чи просто виконують роботу?

Чи почувають працівники, що в них є деяке місце, куди можна звернутися для рішення їхніх проблем, крім їхнього безпосереднього начальника?

Чи почувають працівники себе інформованими щодо досягнень компанії?

Чи знають працівники те, що очікується від них на їхніх робочих місцях?

Чи задоволені працівники кількістю і типом зворотного зв'язку, що вони одержують щодо їхнього виконання?

Чи задоволені працівники своєю зарплатою? Пільгами і винагородами?

 

Огляди відносин подають цінну інформацію у вигляді зворотного зв'язку. Лінійні менеджери, персонал відділу персоналу починає розуміти, що оцінюється працівниками. Регулярністі таких обстежень дозволяє аудиторській команді виявляти визначені тенденції в роботі з персоналом. Працівники бачать зобов'язання менеджменту стосовно них.

Аналіз звітів

Не все можна побачити з оглядів відносин. Іноді проблеми можуть бути розкриті тільки після вивчення звітів фірми, що допомагають визначити відповідність діяльності в цій галузі вимогам законодавства і розпорядженням кадрової політики організації. Звичайно в ході аудиту персоналу використовуються наступні звіти( ):

ЗВІТ ПРО БЕЗПЕКУ І ЗДОРОВ'Я

Визначає розходження до і після реалізації програм управліня персоналом, націлених на зниження рівня плинності й абсентеїзму. Показує порушення КЗОТ і норм здоров'я.

СКАРГИ

Вивчає сутність і причини невдоволення, відсутність ясності в галузі діяльності по управліню персоналом. Шукає відповіді на питання:

Чи відноситься причина невдоволення до визначених пунктів договору (контракту) чи до роботи менеджерів?

Чи є в трудовій угоді пункти, неясні профспілці чи посадовим особам управліня? Аудиторська команда може розкрити модель невдоволення. Невдоволення можуть породжуватися робітниками місцями, менеджерами, представниками профспілки, віковими групами чи неточностями контракту. Якщо модель виявлена, фахівці в галузі персоналу уточнюють основні причини і починають коригувальну дію. Інтерв'ю з менеджерами і представниками профспілки можуть указати на основні причини невдоволення. І якщо представники профспілки беруть участь у виявленні моделей невдоволення, то вони можуть підтримати запропоновані зміни в управлінні.

ВИВЧЕННЯ СИСТЕМИ ВИНАГОРОД

Чи відповідає рівень заробітної плати умовам ринку праці?

Чи зрозумілий працівникам принцип додаткових виплат і пільг?

Чи відповідає система премій і пакет додаткових пільг місцевим умовам і конкурентам? Аудиторська команда ретельно розглядає методи компенсації, які використовуються відділом управліня персоналу і, насамперед, рівень заробітної плати, пільг і послуг. У випадку належного представлення робочих місць, наприклад, за допомогою розряду тарифної сітки, і рівні зарплати будуть справедливими. Система додаткових пільг вивчається з метою з'ясування її конкурентноздатності й узгодженості з урядовими нормами.

ПРАВА ЛЮДИНИ

Чи відповідає управління фірмою вимогам законодавства?

Чи є план коригувальних дій у випадку невідповідності вимогам законодавства?

Чи є прогрес в галузі наближення до вимог законодавства?

Аудитори приділяють особливу увагу найманню, розміщенню, винагороді представників меншостей і інших уразливих категорій.








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 639;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.