Загальна характеристика рівнів проведення аудиту

У сферу аудит персоналу входить не тільки перевірка діяльності служби управліня персоналом, але й управлінська діяльність на стратегічному, функціональному і тактичному рівнях, де працюють лінійні і функціональні менеджери. Виходячи з цього розподілу, існують три основних рівні аудиторської перевірки. Аудит персоналу має задовольняти інтереси вищого керівництва і більш специфічні потреби фахівців із управліня персоналом. Аудит персоналу має вібуватися на трьох взаємоповязаних і взаємозалежних рівнях:

Діяльність управлінського персоналу на стратегічному рівні- перевіряється організація діяльності макрокерівників по реалізації стратегії керування персоналом, інтегрування практики в цілісне стратегічне управліня на час (циклу) досягнення стратегічної мети.

Зміст діяльності аудиторів:

а). вивчають організаційно – правові документи, місію і стратегію організації (методом інтерв'ювання ключових керівників), бізнес-плани, аналізують внутрішні і зовнішні фактори управління, динаміку їхніх змін і моніторингу навколишнього середовища;

б).оцінюють існуючу кадрову політику і стратегію (оформлення в письмовому вигляді, доведення цих документів до персоналу організації і з'ясування документів ними, погодженість із політикою держави і взаємодіючими структурами).

Основна мета аналітичної діяльності –одержання інформації з існуючої практики стратегічного управління.

Особливістю аудиту цього рівня є необхідність розвинутого стратегічного мислення у перевіряючих. Секрет стратегічної підготовки макрокерівників у наявності у них здібності до стратегічного мислення. Стратегію розробити, реалізувати і природно провести аудит стратегічної діяльності на цьому рівні може тільки людина із розвинутим стратегічним мисленням.

Діяльність функціональних менеджерів (функціональний рівень) -це перевірка ефективності діяльності функціонального підрозділу по керівництву персоналом організації. На цьому рівні аудитор відзначає:

• відповідність результатів діяльності служби управління персоналом стратегії і функціональних цілям;

• витрати на результати, отримані при реалізації кадрової стратегії в повсякденній діяльності;

• можливості щодо удосконалення управліня персоналом.

Аудит функції управліня персоналом охоплюють різні галузі (виходячи із замовлення на аудита, попереднього діагнозу причин затруднень, що виникають на практиці, плану завдання і пропозицій клієнту).

2. Організаційно - правові основи діяльності служби управліня персоналом.

а). Перевіряється наявність:

- документів, що визначають організаційно- правові основи управлінської діяльності на підприємстві (статуту, договору засновників, філософії, правил внутрішнього трудового розпорядку, інструкцій і т.п.);

-відпрацьованих у службі регламентів, що регулюють роботу персоналу (положення про підрозділ, модель робочих місць, посадових інструкцій, договорів і контрактів і ін.);

-регламентів, що нормують процес управліня персоналом (матриці функцій, яка визначає розподіл управлінських функцій між посадовими особами, графіки процесів, технологічні карти й ін.).

б).Вивчають практику організаційно – правової кадрової роботи (відповідність трудових відносин між адміністрацією і персоналом основним документа по організації праці).

2.Діяльність персоналу служби комплектування.

а). Організація процедур комплектування штатів і добору різних категорій персоналу (використання джерел наймання, методики набору і добору, організація адаптації персоналу і професійного самовизначення, дотримання юридичних норм і т.п.).

б). Планування роботи із персоналом (відповідність мети розвитку організації і кадрової політики, особливості стратегічного прогнозування і планування персоналу).

в). Професійна орієнтація й адаптація нових працівників (організація управління професійною орієнтацією й адаптацією, вивчення стану роботи та облік досвіду).

г).Навчання і розвиток персоналу (наявність відпрацьованої системи підготовки персоналу, плани входження в посаду, програми підготовки прийнятих на роботу, наявність навчально – матеріальної бази системи навчання, планування кар'єри, просування і переміщення персоналу і т.п.).

д). Перепідготовка і підвищення кваліфікації персоналу (аналіз потреб у перепідготовці, стратегічне й оперативне планування процесу перепідготовки і підвищення кваліфікації, реалізація програм і методів навчання і розвитку, учбово – методичне забезпечення навчання).

е). Організація мотивації персоналу (мотивація і стимулювання праці, політика винагороди, участь персоналу в прибутках, соціальні пільги і виплати, організація оплати праці, оцінка діяльності персоналу).

3. Організація контролю діяльності.

а).Оцінка виконавської діяльності (наявність системи контролю в організації і службі управління персоналом, стандарти і методи оцінки виконання).

б).Організація внутрішнього аудиту персоналу (матеріали аудиторських перевірок, удосконалювання діяльності персоналу на основі обліку досвіду перевірок).

Діяльність лінійних менеджерів (управлінський рівень) -це перевірка ефективності діяльності менеджерів, що знаходяться в ієрархічній системі підпорядкування в сфері управління персоналом.

 

У процесі аудита здійснюється оцінка погодженості дій лінійного і функціонального менеджменту зі стратегією і кадровою політикою. Використовуючи програмно – цільовий підхід можна визначити відповідність змісту і послідовності дій кожним керівником в ієрархії лінійно – функціональної мети (дереву мети управліня персоналом) і:

• виділити, хто відповідає за кожну діяльність;

• визначити цілі та функції для кожного менеджера;

• розглянути політику і практику діяльності кожного по досягненню цих цілей;

• синхронізувати спільну діяльність, забезпечуючи системний ефект (синергетический) у досягненні стратегічної мети.

 

Додатково аудитор може використовувати інформацію:

• від представників профспілки;

• від найманих робітників;

• від адміністрації і служби управліня персоналом;

• зовнішню ( державні і суспільні органи, акціонери, муніципальні служби).

Результатом аудиторських процедур в галузі управління персоналом може підвищуватися ступінь поваги лінійних і функціональних керівників, може поліпшити імідж служби персоналу і її роль у компанії. Аудит оцінює реалізацію лінійними менеджерами кадрової політики організації.








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 1119;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.