Поняття наукової організації праці

Розуміння основ наукової організації праці людини необхідно починати з з'ясування самого поняття «організація праці», розкриття його сутності і змісту. У різних роботах показані спроби дати цьому поняттю найбільш повне, точне і «єдине правильне» визначення, але, на сьогодні, усі вони неоднозначно виражають сутність цього явища. Організацію праці розглядають, те як елемент господарського механізму, як систему виробничих відносин, функцію управління, яка відокремилася і т.д. Причиною цього, як вважають фахівці, є [17]:

-термін застосовується для позначення різних семантичних категорій;

-термін "організація" для позначення поняття іншої категорії»

У слова «організація» багато значень (таблиця 6.1). Аналіз їх змістів дозволив виділити трохи значеннєвих варіантів його використання:

1) устрій, структура чого-небудь, взаємне розташування складених елементів (позначає саме явище);

2) внутрішня упорядкованість, погодженість взаємодії автономних частин цілого, внутрішня дисципліна (характеризуюча ознака).;

3) характер стану або устрою чого-небудь у даний момент: зібраність, підтягнутість (позначення стану явища);

4) організувати означає створити, заснувати, влаштувати, об'єднати (дії у процесі).;

5) значення дії по зміні існуючої організації: організувати означає упорядковувати, налагодити, удосконалити:

6) функція управління (управлінський аспект).

Значення, у пп. 4, 5 і 6, означають функції управління.

Аналіз слова «праця» (таблиця 6.1) показує, що воно позначає доцільну діяльність людей із задоволення своїх різноманітних потреб. Синтезуючи значеннєві значення слів «організація» і «праця», поняття «організація праці» можна звести до двох різних тлумачень - це:

- система діяльності з характерною ознакою та необхідними властивостями, яка має конкретний склад складаючих її елементів або частин;

- процесуправління системою й організація праці є функцією.

Засферами діїпоняття «організація праці» розділяються на два види:

1) організація праці як категорія загальної економічної теорії; у цьому випадку, мова йде про форми соціальної організації праці;

2) організація праці як конкретно-економічна категорія; і варто виділяти розуміння організації праці відповідно до рівня управління:

- у масштабі країни, регіону або галузі економіки;

- на підприємстві, в установі, підрозділі;

- на робочому місці.

За кількістю елементів, якіскладають зміст організації праці, можна виділити види визначень [17]:

- у вузькому розумінні (елементами організації є ті, що в повному обсязі створять її зміст);

- у широкому розумінні ( до змісту організації праці відносять ще елементи різних ієрархічних рівнів);

- у розширювальному розумінні (до змісту організації праці елементи не відносяться). Наприклад, можна зустріти в літературі - механізації, автоматизації і т.д.).

- в атрибутивному змісті організація праці людини є визначений порядок створення і здійснення її трудового процесу, який утворить систему взаємодії з управлінським персоналом і персоналом організації, із засобами виробництва для досягнення заздалегідь поставленої цілі трудової діяльності.

Слова «створення» і «здійснення» означають, що організація праці повинна бути продумана і зафіксована в необхідних документах (картах організації праці, інструкціях, схемах і ін.).

У функціональному змісті організація праці менеджера - це управлінська діяльність по встановленню і зміні порядку взаємодії персоналу з засобами виробництва та один з одним для успішного досягнення цілей людини.

За сферою дії розрізняють ще поняття організації праці на робочому місці. Робоче місце людини - це безпосередня зона “прикладання” її праці, що дозволяє реалізовувати функції самоуправління.

 








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 684;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.