Особливості наукової організації управлінської праці

 

Зміна техніки і технології виробництва вимагає відповідної зміни організації праці. Крім того, наука про організацію праці збагачується новими даними, виникає цінний досвід нових організаційних рішень.

Важливою ознакою НОП є її спрямованість на рішення трьох взаємозалежних задач: економічних, психофізіологічних і соціальних.

Економічні задачі складаються в забезпеченні за рахунок організації праці всебічної економії різних ресурсів і. насамперед економії праці, що, у свою чергу, спрямовано на зниження витрат виробництва і ріст його результативності - підвищення продуктивності праці, рентабельності, прибутковості.

Економічна спрямованість удосконалення організації праці має велике значення, особливо в ринкових умовах, але при всій її важливості подібної спрямованості недостатньо для того, щоб вважати таку організацію науковою. Науковий підхід до організації праці вимагає ще і психофізіологічної спрямованості.

 

Задачі НОТ

Психофізіологічні задачі,які повинні вирішувати організатори праці, складаються в:

- забезпеченні персоналові здорових і безпечних умов;

- зниженні фізичної і нервово-психічної напруженості;

- гармонізації навантаження на різні органи працюючої людини, не допускаючи однобокості праці;

- гармонічне сполучення фізичної і розумової праці;

- встановленні раціональних режимів праці і відпочинку;

- максимізації працездатності.

Соціальні задачі складаються в забезпеченні працівникам змістовної праці, у підвищенні її привабливості за рахунок подолання монотонності, збільшення розмаїтості виробничих операцій, зміни праці, насичення її творчими елементами, у підвищенні престижності професій, у забезпеченні повноцінної оплати праці.

Соціальна і психофізіологічна спрямованість НОП означає гуманізацію праці,створення таких умов на виробництві, які б відповідали потребам людини.

Розвитком представлень про задачі НОП є поняття функція. Функція відповідає цілі і конкретизує загальні задачі НОП, виділивши в межах кожної задачі особливі напрямки впливу НОП на виробництво і його суб'єкт – людину.

Аналіз впливу наукової організації праці людини і виробництво дозволяє виділити наступні функції НОП [17]:

1.Ресурсозбережна, спрямована на економію робочого часу, сировини, матеріалів, енергії, тобто ресурсів. Вона досягається раціональним поділом і кооперацією праці, застосуванням раціональних прийомів і методів праці, чіткою організацією робочих місць і добре налагодженою системою їхнього обслуговування.

2. Оптимізуючафункція виявляється в забезпеченні повної відповідності рівня організації праці рівневі технічного оснащення виробництва. Оптимізація необхідна в досягненні наукової обґрунтованості норм праці і рівня інтенсивності праці, у забезпеченні відповідності рівня оплати праці її результатам.

3.Формуванняефективного працівникаозначає здійснення на науковій основі професійної орієнтації і професійного підбору працівників, їхнього навчання, систематичного підвищення їхньої кваліфікації. Науковий підхід до формування кадрів і до їхньої підготовки - головна умова ефективності, і це стає важливою функцією НОП.

4.Функція, яка щадить працюпроявляється в створенні сприятливих, безпечних і здорових умов праці, у встановленні раціонального режиму праці і відпочинку, у використанні режимів гнучкого робочого часу, у полегшенні важкої праці до фізично нормальної величини.

5. Функція гармонізації праціспрямована на забезпечення сполучення фізичних і розумових навантажень, які зазнає працівник, на подолання однобокості праці, створення повноцінних умов для гармонічного розвитку людини на виробництві.

6. Функція підвищення праці спрямована на створення на виробництві умов для підвищення змістовності і привабливості праці, викорінювання рутинних і примітивних елементів праці.

 








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 678;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.