SNW-аналіз сильних і слабких сторін організації

(заДж. Пірсоном і Р. Робінсоном)

Сфера   Стратегічна позиція (фактори)   Питання для аналізу   Якісна оцінка позицій (факторів)
S Сильна   N Нейтральна   W Слабка  
Кадри - управлінський персонал; - мораль і кваліфікація співробітників; - сукупність виплат працівникам порівняно з аналогічним показником у конкурентів і в середньому по галузі; - кадрова політика; - - використання стимулів для мотивування виконання роботи; - можливість контролювати цикли наймання робочої сили; - плинність кадрів і прогули; - особлива кваліфікація співробітників; - - досвід - Який стиль управління використовує вище керівництво? - - Що є домінантою в системі цінностей вищого керівництва? - - Як довго вищі керівники знаходяться на своїх позиціях, і як довго вони збираються залишатися в організації? - - Наскільки кваліфікація менеджерів середнього рівня дозволяє їм справлятися з питаннями планування і контролю, які належать до календарного графіка дій, зниження витрат і підвищення якості? - - Чи відповідає кваліфікація персоналу організації її поточним і майбутнім завданням? - - Який взагалі настрій працівників і які мотиви їхньої роботи в організації? - Яка політика оплати праці в організації порівняно з іншими організаціями аналогічного профілю?      

 


Продовження табл. 10.1

Організація загального управління - - організаційна структура; - престиж та імідж фірми; - - організація системи комунікацій; - загальна для всієї організації система контролю (ефективність і використання); - організаційний клімат, культура; - використання систематизованих процедур і техніки в процесі прийняття рішень; - - кваліфікація, здібності й інтереси вищого керівництва; - - система стратегічного планування; - - внутрішньоорганізаційна синергія (для багатогалузевих фірм). - Чи існує в організації практика зниження управлінських витрат? - Чи ефективна взаємодія різних структурних підрозділів у процесі досягнення цілей організації? - Чи ефективна взаємодія різних структурних підрозділів у процесі досягнення цілей організації?      
Виробництво   - система контролю запасів, оборот запасів; - - місцезнаходження виробничих приміщень, розташування і використання потужностей; - економія від масштабу виробництва; - технічна ефективність потужностей і їх завантаженість; - - використання системи субконтрактування; - - ступінь вертикальної інтеграції, чиста продукція і прибуток; - - віддача від використання устаткування; - - контроль за процесом виготовлення продукту; - проектування, складання графіка роботи; - - закупівля; - - контроль якості; - порівняльна стосовно конкурентів і середня по галузі величина витрат; - дослідження і розробки, інновації, -патенти, торгові марки й аналогічні правові форми захисту товару. - Наскільки ефективно використовуються виробничі потужності, чи недозавантаження і чи існують можливості для розширення виробничої бази? - Яка віддача від досліджень і розробок? - Чи приводять НДР до створення принципово нових продуктів?      
             

Завершення табл. 10.1

Сфера   Стратегічна позиція (фактори)   Питання для аналізу   Якісна оцінка позицій (факторів)
S Сильна   N Нейтральна   W Слабка  
Маркетинг   - продукти (послуги), вироблені фірмою; - збір необхідної інформації про ринок; - частка ринку; - номенклатура товарів (послуг) і потенціал розширення; - життєвий цикл основних продуктів; -канали розподілу: число, охоплення і контроль; - організація збуту: знання потреб покупців; - імідж, репутація і якість товару (послуги); - просування товарів на ринок та їх реклама; - цінова політика; - процедури встановлення зворотного зв'язку з ринком; Яка цінова політика організації, чи є вона ціновим лідером чи ціновим послідовником? - Яку частку ринку має організація і наскільки твердо утримує її, які тенденції в зміні її частки ринку? - Чи є можливості для виходу на ринок з новими продуктами і для освоєння нових ринків? - Чи забезпечують організацію проведені нею дослідження ринку необхідною інформацією, що дозволяє їй орієнтувати діяльність на запити покупців?              
Фінанси й облік   - можливість залучення короткострокового капіталу; можливість залучення довгострокового капіталу; - вартість капіталу порівняно із середньою галузевою і вартістю капіталу в конкурентів; - ставлення до податків; - ставлення до хазяїв, інвесторів, акціонерів; - можливість використання альтернативних фінансових стратегій; - «робочий» капітал: гнучкість структури капіталу; - ефективний контроль за витратами, можливість їх зниження; - система обліку витрат, складання бюджету і планування прибутку.   - Які тенденції в зміні фінансових показників діяльності організації? - Який відсоток прибутку забезпечується окремими підрозділами? - Чи достатньо здійснюється капітальних витрат для того, щоб забезпечити майбутні виробничі потреби? - Чи ставляться з належною повагою фінансові інститути до керівництва організації? - Чи забезпечує менеджмент агресивну і податкову політику, що базується на глибоких знаннях?              
                 

Аналіз стратегічних позицій (факторів) дозволяє скласти комплексне уявлення про внутрішнє середовище організації і про її слабкі і сильні сторони.

 








Дата добавления: 2016-03-20; просмотров: 1426;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.