Взаємозалежність форми і змісту організації праці

За останні десятиліття численні дослідники проблем управління з позицій різних наук намагаються розкрити механізми управління різними процесами, що циркулюють у різних сферах діяльності людини. Пізнання закономірностей «роботи» цих механізмів дозволить розробляти науково обґрунтовані рекомендації з організації праці людини. У життєдіяльності і діяльності менеджера процес організації його праці має визначені зміст і форму. Зміст і форма в цьому випадку виступають як два обов'язкових, але різних фактора всякої діяльності. Зміст можна визначити як відношення взаємодіючих систем, відтворенні кожної з них у результатах їхньої діяльності. У змісті знаходять висвітлення ті взаємодії між системами, що призвели до відповідних результатів. Сама взаємодія в цьому випадку з'являється як процес обміну змістами. Зміст є в даному процесі відношенням взаємодії, зафіксованим в результатах діяльності систем, що беруть участь у ній. Зміст виступає як абстрактна єдність різноманітного, вона включає в концентрованому виді всі якості і процеси, характерні для всякої взаємодії, детермінує процес діяльності менеджера. Форма ж опредмечує зміст діяльності менеджера, уможливлює його існування як цілісної визначеності, представляє сукупність елементів процесів діяльності, порядок їхнього розташування і зв'язку. Форма - це феномен, у якому виявляється і фіксується зміст, він йому додає цілісність і стійкість. Отже, зміст і форма є факторами діяльності і не існують друг без друга. Знаходячись в органічному взаємозв'язку, зміст і форма залежать друг від друга.

Аналіз взаємозв'язку і взаємодії змісту і форми показує:

- форма виникає і розвертається лише на основі змісту, під його тиском. Який зміст, що виникає в системі під впливом взаємодії, така і форма. Виникнувши під впливом змісту, форма здобуває визначену самостійність і впливає на зміст. Форма має здатність до спонтанного розвитку або самоформування.

Зміст, що виникає в процесі діяльності менеджера несе із собою визначену форму. Вона виступає як більш рухлива і сторона, яка постійно змінюється у відносинах з формою. Як правило, у процесі розвитку форма відстає від рівня і характеру змісту. Протиріччя між ними загострюється, переходить у конфлікт, який вирішується руйнуванням форми і побудовою нового, відповідного змісту. Нова форма сприяє функціонуванню змісту і стимулює до прогресивної зміни. Форма характеризує якісну характеристику діяльності, а зміст - кількісну. У процесі управління зміст повинен придбати форму свого існування, тобто упорядкованість. Тому з "внутрішньої сторони" управління є гармонізація процесів, що протікають у діяльності людини(менеджера), збереження її цілісності і рівноваги з навколишнім середовищем. З "зовнішньої сторони" управління полягає в тому, щоб на основі виниклого змісту здійснити різноманітні перебудови форми, що забезпечують підтримку стійкості системи і її стабільності у взаєминах із середовищем існування.

Стало бути, під впливом внутрішнього і зовнішнього впливу в системі суспільної праці відбувається діяльність менеджера, що представляється як змістовно-формаційний процес. Самоуправління в ньому відіграє специфічну роль. Це необхідна частина всякої діяльності, як би механізм впливу змісту на форму. Так будь-яка система, впливаючи на іншу, здійснює це за рахунок можливостей своєї форми. Але тому що форма наповнена змістом, відбувається передача змісту однієї системи іншій. На основі переданого змісту і здійснюється управління тими перетвореннями, що потім відбуваються у формі сприймаючої системи. У силу того, що управління є функцією змісту, воно має ту ж будівлю і специфіку, які властиві діяльності в цілому. Отже, управління (самоуправління) можна представити як модель управлінської діяльності. З огляду на це надалі ми запропонуємо модель самоуправління організацією праці людини.

Вплив змісту на форму з метою її перетворення виробляється за відповідною програмою. Відповідно до цього, управління є програмований зміст усіх тих змін, що відбуваються у формі. З цього видно, що управління (самоуправління) цілком залежить від змісту і повторює його сильні і слабкі сторони. Який зміст, таке і самоуправління процесом діяльності людини.

 








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 636;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.