Людина як організатор власної праці

Під організацією праці менеджера розуміється використання ефективної системи прийомів і методів особистої роботи на базі раціональної організації робочого місця, створення оптимальних умов праці і відпочинку, планування робочого дня і ліквідація нераціональних етапів робіт і операцій [3]. Визнається, що на організацію праці впливають: культура організації праці на підприємстві і у людини, стиль роботи (і управлінської діяльності керівника), використовувані форми і методи управління колективом і управлінською командою і форми, методи самоуправління, технічне оснащення робочого місця й ін. фактори. Організація праці припускає проектування і наступне впровадження в практичну діяльність людини системи самоуправління, що відповідає цілі , механізму самоуправління реалізацією покладених на нього функцій.

Результати наявних досліджень дозволяють виділити наступні групи факторів, що впливають на організацію праці людини: людський фактор, інформаційно-енергетичний фактор, засобів самоорганізації ( технологічний і засобів праці) і системні фактори.

Системні фактори обумовлені взаємодією інших факторів і умовами, що впливають на організацію праці людини, діями систем управління організаціями, де він здійснює діяльність і рівнем наукової організації праці в них.

Таким чином, класифікація факторів, що впливають на організацію праці людини, ґрунтується на виділенні чотирьох груп факторів (рис. 6.5).

 
 

 


Рис. 6.5 Система факторів, що впливають на організацію праці людини

Запропонована класифікація факторів базується на положеннях теорії систем, тому що, сприймаючи організацію праці людини як процес, а суб'єкт і предмет праці як елементи системи управлінської трудової діяльності, можна констатувати, що властивості системи організації праці людини є похідними від властивостей її елементів. У зв'язку з цим зі зміною елементів системи праці людини змінюються і властивості самої системи, а в результаті взаємодії елементів у системи з'являються нові властивості, відсутні в її елементів. У запропонованій класифікації поряд із системним підходом реалізований і комплексний, тому що класифікація представлена сукупністю психофізіологічних, соціальних, організаційних, технологічних і ін. факторів, що у системі охоплюють всі аспекти організації праці людини.

Людський фактор (ЛФ), що впливає наорганізацію праці людини

Під ЛФ у цьому випадку розуміються причини, рушійні сили менеджера, що спонукують і сприяють рішенню їм задач і проблем у діяльності.

Без обліку ЛФ у процесі діяльності неможливе досягнення поставлених цілей. При цьому ЛФ повинен максимально враховуватися й ефективно використовуватися. На сьогодні, визначений вплив ЛФ на стратегічну, повсякдену і технологічну складові організації праці менеджера, що дозволило запропонувати відповідні моделі діяльності менеджера. По суті, для використання людського фактора необхідно:

- створити відповідні умови у внутрішнім і зовнішнім середовищі (у цьому випадку спрацьовують об'єктивні закони організації праці менеджера як біосоціальної і духовної системи), що дозволяє використовувати механізми дії законів управління для розвитку і використання людського потенціалу;

- здійснювати цілеспрямовану самоуправлінську діяльність (використання відповідних методів самоуправління, технологій), впливаючи на інформаційні й енергетичні потоки, що циркулюють в організмі й які забезпечують гармонізацію життєдіяльності і "пробудження" психофізіологічних резервів людини (менеджера);

- плануючи реалізацію стратегічних життєвих цілей необхідно враховувати наявність генетичної, настановної (неусвідомлюваних людиною) і свідомої програми життя;

- здійснювати стратегічну, повсякденну організацію діяльності менеджера (рекомендації в цьому плані й обґрунтування їхній ми пропонуємо в наступних главах);

- для успішної службової діяльності необхідне виявлення професійних, особистих і духовних складових ЛФ, визначення їхньої відповідності обраному шляхові (обмежень) і розвитку.

Велика кількість публікацій у різних виданнях є показником уваги вчених, практиків до цього фактора. Однак досліджень, присвячених природі виникнення ЛФ, на наш погляд, проведено недостатньо і, імовірно, зв'язане це з тим, що багато проявів цього фактора фіксуються сьогоднішньою наукою про людину, як феномен. У даному посібнику ми приведемо частини відомих результатів досліджень цього феномена, що дозволяють "вийти" на розробку рекомендацій з організації праці людини .








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 431;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.