Інформація і головний мозок

"Для людини усе є інформацією - слово, продукти харчування, ліки, процедури, операція... ...Всесвітом і людиною править тільки інформація" [20].

Як править інформація? З.Фрейд, описуючи психологію несвідомого, виділяв у структурі мозку "свідомість - предсознание - несвідоме". При цьому "свідомість являє собою поверхневий шар щиросердечного апарата... простір ближче усього до зовнішнього світу. Простір, утім, не тільки в змісті функції, але і цього разу й у змісті анатомічного розчленовування" [23]. Несвідомим він назвав ті змісти психічного життя, про наявність яких людина або не підозрює в даний момент, або не знає про них протягом тривалого часу, або взагалі ніколи не знав [23]. Розглянемо, як "працюють" потоки інформації у свідомості, підсвідомості і несвідомому. "Свідомість - властивий людині спосіб відносини до об'єктивної дійсності, опосередкована загальними формами суспільно-історичної діяльності людей. Свідомість - це відношення до світу зі знанням його об'єктивних закономірностей. Як філософська категорія свідомість позначає суб'єктивну форму (доцільність) людської життєдіяльності...[2]. Свідомість грає в діяльності двояку роль: з одного боку, воно виступає в якості її внутрішнього компонента, засобу контролю за ходом діяльності; з іншого боку, сфера свідомості виступає як зовнішня стосовно діяльності, як джерело формування представлень про її цілі, зміст й оцінки[27].

З використанням свідомості людина здатна коректувати сама свою діяльність, тому що в цьому випадку її відношення до світу будується зі знанням її власних об'єктивних властивостей і можливостей. Однак усвідомлює і розуміє людина тільки те, на що направлений фокус уваги [15] або - "увага - це своєрідний локатор свідомості" [15]. На цій властивості роботи свідомості працюють багато психотехнологій управління людиною. Цей секрет давно був відомий різним "гіпнотизерам" від політики до естради.

Як показують дослідження, виконані фахівцями [4,9,10], людина сприймає всю інформацію, "зняту" органами почуттів, але усвідомлює ту, на яку свідомо або несвідомо направлений локатор (фокус) уваги. Ця особливість сприйняття інформації людиною дозволяє маніпулювати нею, відводячи його увагу в бажаному для когось напрямку. З огляду на це, що вся інформація минаючи свідомість попадає в мозок і у визначених життєвих ситуаціях впливає на життєдіяльність і діяльність людини, це уможливлює керувати останнім не виходячи з кабінету, а тільки володіючи засобами інформації.

Способи проникнення інформації в мозок людини зв'язані зі станом свідомості. Виділяється: ясна свідомість (інформація легко доходить до свідомості), несвідомий стан (патологія), звужене свідомість (сприймається інформація, що знаходиться на вістря діаграми локатора уваги), змінене стан ("розчинення" у якому-небудь об'єкті) [9,15]. Звичайний стан свідомості - це сприйняття інформації через розглянуту раніше "модель світу" тобто на підставі життєвого досвіду. Давні мудреці називали це сприйняття ілюзією або майєю. Ми одержуємо на виході те, що вже маємо давно в пам'яті мозку. Отже, наша поточна життєдіяльність - це результат пам'яті мозку, і все наше майбутнє "уже відбулося" у глибинних структурах мозку. Усе, що трапляється з людиною, уже давно случилося усередині його психіки. У цьому задача самоуправління; хочеш змінити свою "долю" - треба змінити зміст своєї психіки.

Трансові стани свідомості - це гіпноз, "стан СК”, психоделічні, патологічні, стани віри, емоційні стани і.т.п.[9]. У цих станах людина має змінений стан свідомості. У трансовому стані в людини відзначається: підвищена інформаційна сприйнятливість, пам'ять показує дивну точність, розум не тільки в достатньому ступені довірливий, але охоче і легко вірить усьому, що говорять, пробуджуються психофізіологічні резерви людини, включається система саморегуляції організму [4,6,10]. Ці трансові стани використовуються в медицині (гіпноз), просоночные стани в саморегуляції і самопрограмуванні (метод Е.Куе [11]), стан віри, любові, емоційні стани повинні враховуватися в побуті при взаємовідношенні з людьми і при управлінні ними. Трансові стани [9,15] можуть використовуватися в самоуправлінні життєдіяльністю людини від саморегуляції свого психофізіологічного стану до кодування, коли людина діє за заздалегідь "уведеною" у неї програмою. На наш погляд особливості розвитку і роботи мозку людини необхідно враховувати при розробці стратегії і тактики організації праці.

У зв'язку з тим, що мозок людини сприймає інформацію з різним ступенем усвідомленості й у наступному реагує на неї по-різному в різних станах свідомості, поведінка людини важкопрогнозована. Особливості сприйняття інформації людиною і реакції на неї впливають на всі інші фактори.








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 498;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.