ОСОБЛИВОСТІ АНАЛІЗУ ВНУТРІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА ФІРМИ

Без діагностики внутрішнього середовища неможливий вибір стратегії. Тільки докладний аналіз всіх аспектів діяльності організації дозволяє визначити сильні та слабкі сторони організації, можливість реалізації вибраного шляху розвитку організації.

Внутрішнє середовище організації являє собою частину загального середовища її діяльності, що знаходиться в межах організації. Це середовище справляє постійний і безпосередній вплив на функціонування організації. Через це аналіз внутрішнього середовища, здійснюваний заради стратегічних цілей, повинен бути системним і багато-факторним.

Організація як складна система містить окремі підсистеми (планування, маркетинг, фінанси, роботу з персоналом тощо), кожна з яких представлена певною кількістю структурних підрозділів (департаменти, відділи, сектори, бюро). Структурні особливості організації визначають різні підходи до аналізу внутрішнього середовища.

1-й варіант. Найбільш часто пропонується проводити аналіз шести функціональних сфер діяльності організації:

1) маркетинг; 2)фінанси (бухгалтерський облік);

3)виробництво; 4)людські ресурси;

5) організація управління; 6)організаційна культура.

2-й варіант структури стратегічного аналізу внутрішнього середовища організації запропонована в роботі С.А. Попова. Автор пропонує аналізувати:

1. Окремі бізнеси організації.

2. Функціональні підсистеми організації.

3. Основні структурні підрозділи організації.

4. Усі бізнес-процеси організації.

Запропонована структура стратегічного аналізу внутрішнього середовища організації відповідає структурі побудови процесу розробки стратегій на різних рівнях (ділові, функціональні, операційні і, як загальний підсумок, корпоративна).

У літературі зі стратегічного менеджменту для позначення внутрішнього аналізу використовуються такі терміни: аналіз діяльності підприємства, внутрішній аналіз, управлінське обстеження внутрішніх сильних і слабких сторін фірми, діагностика підприємства. Використовувані терміни відбивають різні поняття змісту і призначення даного процесу.

Метавнутрішнього аналізу - глибоке вивчення фірми і надання керівництву інформації, необхідної при виборі стратегії.

У процесі проведення аналізу виявляють наявність відповідності між стратегічними устремліннями фірми та її внутрішніми ресурсами і можливостями.

Маючи спрямованість усередину організації, даний вид аналізу в остаточному підсумку орієнтований на вимоги зовнішнього середовища, тобто спрямований на виявлення невідповідності сформованих в організації уявлень про зовнішнє середовище. Така спрямованість аналізу полягає в тому, щоб переконати працівників організації, зрозуміти і прийняти необхідність об'єктивних змін. У результаті внутрішнього аналізу можна визначити: переоцінює чи недооцінює себе організація; переоцінює чи недооцінює вона своїх конкурентів; яким вимогам ринку вона надає занадто великого чи занадто малого значення.

До методів, що використовуються при внутрішньому аналізі, можна віднести: методи ситуаційного і портфельного аналізу, експертні методи, метод «мозкового штурму», діагностичні інтерв'ю, аналіз фінансової, бухгалтерської й іншої внутрішньофірмової інформації, математичні методи (факторний і кореляційний аналіз, аналіз трендів та ін.).

 








Дата добавления: 2016-03-20; просмотров: 648;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.