Види та особливості показу

Види показу. Одним з ознак екскурсії, як ми вже відзначали раніше, є рух по заздалегідь складеному маршруті. Темп руху в різних екскурсій різний, залежно від чого виділяють показ об'єктів по ходу руху та під час спеціальних зупинок.

Для автобусної екскурсії характерні, наприклад, що наступні види показу:

1) коментарі екскурсовода щодо об'єктів, які бачать екскурсанти по ходу руху на швидкості 50-60 км/год, такий вид показу характерний для шляхової інформації;

2) спостереження при вповільненому русі (до 40 км/год), дає можливість оглянути пам'ятники історії та культури, що використається для знайомства з додатковими об'єктами;

3) спостереження об'єктів при зупинці автобуса без виходу екскурсантів із салону, показ ведеться через вікна автобуса, відбувається більше глибоке знайомство з об'єктом, пам'ятними місцями, можливість використання методичних прийомів показу обмежена;

4) більше глибокий показ на зупинці з виходом з автобуса, використаються методичні прийоми показу.

Особливості показу на екскурсії.Характерними рисами показу на екскурсії є:

1. Активність. Показ - не пасивне милування пам'ятниками природи або добутками, створеними руками людини, а цілеспрямоване спостереження (вивчення, дослідження) об'єктів. Це процес, що вимагає активних дій екскурсовода та екскурсантів.

2. Логічна послідовність. В екскурсії кожен наступний об'єкт є сходинкою до розкриття теми. Ця обставина визначає місце даного об'єкта серед інших. Логічність показу, зв'язок об'єктів між собою забезпечуються продуманою черговістю.

3. Чільне значення. Без показу не може бути екскурсії. Він первинний і у тих випадках, коли з його допомогою ілюструється розповідь. Для більшості екскурсій об'єкти є єдиним доказом висунутих екскурсоводом положень.

4. Визначальна роль. На екскурсії в більшості випадків показ передує розповіді або використається одночасно з ним. Це привело до народження формули "від показу - до розповіді". Основою екскурсії є зорові сприйняття та враження, отримані при участі інших органів почуттів.

5. Сюжетність. Показ об'єкта в екскурсії звичайно носить сюжетний характер. Сам по собі сюжет в екскурсії складніше, ніж у добутку літератури або образотворчого мистецтва. Для нього характерна сукупність дій її учасників, показ ходу історичної події, життя й діяльності історичного діяча. У тематичних екскурсіях проглядається чітка сюжетна лінія, що поєднує елементи показу та розповіді. Звичайно пам'ятник культури, садиба, історичне місце є об'єктами показу завдяки їхньому зв'язку з історією держави, з тими або іншими подіями.

6. Парадоксальність полягає в тому, що екскурсант у ході показу бачить більш того, що перебуває перед ним у цей момент. Спостереження об'єкта під керівництвом екскурсовода створює умови для того, щоб екскурсант побачив більш того, що він побачив би при самостійному огляді об'єкта. Наприклад, він подумки представляє не тільки видиму стіну будинку, але й те, що перебуває за цією стіною, усередині будинку. На підставі образної розповіді екскурсовода перед ним виникають образи кабінету письменника та самого автора, що працює над добутком.

 








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 2274;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.