Біоритми і самоуправління

Біоритми і космічні фактори — вплив космічних випромінювань на циклічні (добові, сезонні й ін.) коливання інтенсивності і характеру біологічних. процесів, що дозволяють організму людини адаптуватися до циклічних змін навколишнього середовища. Можливість впливу космічних факторів на біоритми людського організму заважає його нормальному функціонуванню. Сутність біоритмів зараз вивчена і відбита в науковій і навчальній літературі. Інтерес представляє тільки сам механізм відліку часу організмом, що показує вплив на цей процес різних факторів. У біологічних системах механізмом часу є одночасно протікаючи взаємозалежні хімічні реакції, а співвідношення швидкостей процесу реакцій виконує роль регулюючого механізму біологічних годин. Незатухаючі коливання таких реакцій, підтримувані самою біосистемою, створюють умови існування клітини. На підставі автоколивального процесу працюють клітинний годинник.

У живій системі (людському організмі), відповідальними за протікання коливальних процесів з різними періодами є осцилятори. Їхня взаємодія в організмі утворює генерації біоритмів. Частота коливань цих систем не може значно відхилятися від свого первісного рівноважного значення і при переході певної грані рівноважного положення, автоколиваннями сили повертають їх до початкового стану. Незатухаючі коливання в окремих клітинах, в організмі в цілому можливі при постійному припливі енергії і речовини ззовні. У людському організмі є багато біологічних ритмів, обумовлених зміною умов зовнішнього середовища (освітленість протягом доби, сезонні, зміною активності сонця і т.д.).

Добовий ритм регулює функціонування всіх органів людини. Варіант може бути такий: «Світло через сітківку ока дратує нервові закінчення, збуджує серединні структури мозку (гіпоталамус), потім діє на шишкоподібну залозу — гіпофіз, що у свою чергу посилає сигнал готовності корковому шарові наднирників, підшлунковій, щитовидній і половій залозам. У кров надходять гормони — адреналін, норадреналін, тироксан, тестостерон. Вони відповідним чином дратують нервові закінчення, закладені в судинах, м'язах, клітинах. Звідси система нейрогормональних механізмів одержує по зворотному зв'язку сигнали про стан і роботу різних органів. У результаті циркадною ритмікою виявляються охопленими клітини і тканини всього організму, а сам він виступає як єдине складне утворення регульоване центральною нервовою системою» [10].

Цей механізм пояснює не тільки добові, але і місячні, сезонні й ін. ритми. «Здоров'я і працездатність людини багато в чому визначаються станом її біологічних ритмів. Справа полягає в тому, що цілісний організм може існувати тільки при певних фазових співвідношеннях різних коливальних процесів — у клітинах, тканинах, органах і функціональних системах, з одного боку, і з іншого боку, при їхній синхронізації з умовами навколишнього середовища... розуміння ролі і значення ритмів у життєвих процесах дозволяє передбачати всілякі порушення в організмі, розкривати їхні механізми і розробити ефективні заходи щодо попередження і корекції цих порушень.

Під дією природних і штучних електромагнітних полів змінюється тривалість циркадних ритмів. Якщо при цьому відбувається десинхронізація, неузгодженість біологічних ритмів, то визиваються різного роду нервово-психічні захворювання — неврози й ін. «Зміна зовнішніх умов під час сонячних і магнітних бур впливає на біоритми людського організму. Найбільше згубно цей вплив виявляється у випадку хворого організму, стан якого в цих умовах може істотно погіршитися [10]. Біоритми людини залежать від космічних факторів, як сонячні бурі і визвані ними магнітні збурювання на планеті, що впливає на стан здоров'я людей.

Біологічні ритми складають основу життя, підтримують її плин. Частина їх проявляється у певні періоди життя і знаходиться на контролі у свідомості або протікає незалежно від нього. Зміна ритмів, що виходить за межі норми, приводить до хвороби.

Більшості ритмічних змін ми навіть не помічаємо. Наприклад, гормональні припливи і відливи, цикли швидких і повільних активностей мозку, циклічні коливання температури тіла. При цьому диригентом є головний мозок. Однак є ритми, не пов'язані з мозком, вони працюють за місячним часом. Систематизувавши біоритми людини, фахівці виділили: добові, тижнево-місячні і річні.

Добові біоритми

У людини протягом 24 годин виявлено більш 300 біоритмів. Вплив на стан нашого організму й ефективність нашої життєдіяльності в першу чергу здійснюють наступні фактори:








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 854;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.