Індивідуальні обмеження

Індивідуальні особливості сприйняття інформації зв'язані з:

¾ трьома програмами життя, реалізованими людиною;

¾ індивідуальністю відображення біологічної і психологічної природи в кожній людині.

Програми життя визначають особливості сприйняття через систему установок, сформованих в умовах вимог домінуючої групи інстинктів (генетичної програми), соціально-психологічних і інших умов життя.

Дію індивідуальних обмежень можна представити графічно (мал. 4.5).

Рис.4.5. Послідовність проходження інформації через біологічні
і психологічні фільтри індивідуума

Біологічний індивідуальний фільтр пов'язаний з особливостями окремої людини. Вона може бути слабочуюючою, погано бачити або відчувати, мати домінуючу систему формування зорових, звукових або кінестетичних образів.

На біологічний фільтр впливає стан (ситуаційний) людини, яка у залежності від позитивних або негативних емоцій сприймає світ через “чорні” або “рожеві окуляри”.

Варто врахувати, що навіть пропущена через біофільтр інформація нами усвідомлюється, якщо на неї спрямований локатор нашої уваги. Практично ми вихоплюємо з дійсності (сприймаємо) тільки те, що для нас важливо в даний момент.

Приклад: коли Ви дивитеся на годинник, щоб довідатися, котра година, то на особливості циферблата рідко звертаєте увагу.

Психологічний фільтр впливає на сприйняття з урахуванням особливостей:

— багатство Вашого особистого досвіду, рівень культури дозволяють сприймати дійсність по-різному (глибше, ширше, барвистіше...);

— наявність установок, програм дій у типових ситуаціях.

Уявити ситуацію, зрозуміти дії можна, маючи досвід сприйняття подібного, необхідний рівень культури. Побачити, почути гармонію барв, звуків може лише спеціально підготовлена людина.

Сприйняття багато в чому залежить від певних психологічних факторів. Значне місце тут займають сформовані програми дій при сприйнятті конкретних фактів і ситуацій.

Прикладом можуть бути: програми поведінки за столом, у театрі, у гостях і т.п., або програми самооцінки. Багато самооцінок — типові забобони, але вони керують нашою поведінкою. Більш того, діючи по такій програмі (ввійшовши в роль), можна одержати ефект “Пигмаліона”, коли всі навколишні будуть відноситися до Вас відповідним чином. Ви засудили себе за вчинене і неусвідомлено будете в ролі грішника, що покаявся, негідника. Випадкові зустрічні люди, тварини будуть відноситися до Вас як до негідника.

Обмеження впливають на формування моделі світу в комплексі (мал.4.6).

Рис.4.6. Факторний вплив обмежень сприйняття людини
на формування моделі світу

Людина в процесі моделювання може сформувати модель, близьку до дійсності, і відповідно до цього вибирати мету і стратегію її досягнення; або убогу, далеку від реалій, але, що є найдивнішим і небезпечним, вона почне цією моделлю керуватися в житті. У першому випадку вона буде успішно досягати своє цілей, у другому — перетворить життя в пекло, позбавити від якого зможе лише гіпнотерапевт. Сприяють цьому особливості сприйняття і робота механізмів: генералізації, відчуття і перекручування.

Генералізація — це процес, у якому елементи моделі відриваються від вихідного досвіду і починають претендувати на сприйняття світу, де досвід людини стає частинним випадком.

Наприклад, чоловіка обдурила жінка, і він виключає останніх узагалі зі свого життя (з наслідками, що звідси випливають,).

Відчуття — це процес вибіркового відношення до досвіду. Приклад: здатність людини відрізняти безліч звуків у приміщенні і чути голос конкретної людини. Цей прийом дозволяє деяким блокувати сприйняття бажаних елементів поведінки від людини і “заганяти” себе в стан трансу.

Перекручування — це процес, що дозволяє зміщати сприйняття чуттєвих даних.

Узагальнення індивіда або його очікування спотворюють його досвід, щоб привести його у відповідність з очікуваним результатом.

Приклад: людину відкинули, вона приходить до генералізації (висновку), що не гідна уваги. Оскільки генералізація входить у її модель світу, вона ігнорує знаки уваги або вважає їх нещирими. Так люди зберігають свої убогі моделі.

 








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 633;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.