Тижневі, місячні біоритми

 

Основними силами, що діють на людину в цей час, є: магнітне поле Сонця і гравітаційно-енергетичний вплив у період фаз Місяця.

Сонце обертається навколо своєї осі за 27 днів, Місяць — за 29,5. Виникає наступний вплив на організм: через кожні 7 днів Земля виявляється в позитивному або негативному секторі магнітного поля, створеного Сонцем. Це приводить до зміни активності організму (вплив електричних полів), що відчувається нами у вигляді підвищеного настрою, легкості рішення фізичних і інтелектуальних задач. В інший тиждень — навпаки.

Протягом місячного місяця цей супутник Землі, у залежності від дальності, змінює гравітаційний вплив на рідку і тверду оболонку Землі (змінюється вологість, атмосферний тиск, температура, електричне і магнітне поле). На багатьох людей це здійснює найсильніший вплив.

З кінця минулого століття при плануванні життєдіяльності використовуються функціональні цикли близькомісячної періодичності. Згідно з цими рекомендаціями, життя кожної людини, починаючи з моменту народження, протікає, узгоджуючись із трьома окремими циклами: фізичним (23 дня), емоційним (28 днів) і інтелектуальним (33 дня). Кожен цикл являє собою позитивну і негативну синусоїду, що відповідає позитивному і негативному станам організму. Дні перетину синусоїд нульової лінії (перехід позитивної напівхвилі в негативну) називають критичними. Ці дні по статистиці характеризуються нещасними випадками (фізичний цикл), людина нервує, легко заводиться (емоційний цикл), погіршується її розумова діяльність (інтелектуальний цикл).

У середньому критичні точки одного циклу бувають один раз за шість днів, а вдвічі критичні — приблизно шість разів на рік. Збіг же “критичних” днів усіх трьох циклів буває один раз на рік. Це небезпечний день для людини. Для приклада підрахуємо біоритми 40-річної людини.

Загальне число прожитих днів буде 14 600 (365*40) + 10 днів за рахунок високосного років. Додамо число днів, прожитих на 41-му році життя. Потім суму розділимо на 23, 28, 33. Припустимо, для фізичного циклу вийде залишок 6, емоційного — 20, для інтелектуального — 21. Виходить, людина перебуває в позитивній фазі фізичного циклу й у негативних фазах емоційного й інтелектуального.

 

Річні біоритми

 

Земля, рухаючись по своїй траєкторії, наближається в січні до Сонця, а в червні віддаляється від нього. Природно, змінюється гравітаційний і світловий вплив на організм людини.

Урахування цього вимагає дотримання певних режимів у харчуванні (системі постів) і способу життя, пов'язаного з впливом тепла, холоду, вологості.

Періоди активності організму протягом року потребують грамотного складання річного плану. Глибокою осінню й узимку варто активно працювати, а влітку — відпочивати.

В даний час відомі психологічні ритми, що відбуваються з періодом 7 років. Отже, роки: 6—7, 12—13, 18—19, 25—26, 31—32, 37—38, 43—44 і т.д. характеризуються посиленням духовного життя, проясненням самосвідомості.

Враховуючи свої біоритми в самоуправлінні, Ви гармонізуєте життя, оптимізуєте витрати організму, більш успішно досягаєте мети життя.

 

4.4. Акмеологічні і валеологічні основи самоменеджменту

 

4.4.1 Акмеологічні основи самоменеджменту








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 1544;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.