Валеологічний аспект самоменеджменту.

Валеологія – наука про індивідуальне здоров'я людини.

«Здоров'я – не все, але усі без здоров'я – ніщо» (Сократ). У житті людини є один дивний стан: коли «воно» є – його не почувають; коли тільки «його» втратили – з'являється «біль» – зла, підступна, нестерпна [29]. Самоменеджмент людини повинен бути спрямований на цей найважливіший об'єкт самоуправління.

21 століття об'єднає мудрість Сходу і Заходу в розумінні природи людини і його здоров'я. Сократівське – «людина – пізнай себе» і конфуціанську тезу – «людина – створи себе» можна об'єднати в один основний валеологічний принцип: людина – пізнай і створи себе.Пізнай, перетвори, створи себе – оздоровча доктрина сучасної людини, реалізована в рамках дисципліни самоменеджмент.

Валеологія складається з двох частин:

1) Валеософії (валео – здоров’я, софія – мудрість), тобто науки про мудрість здоров'я (теорія здоров'я).

2) Валеометрії – науки про вимірювання здоров'я

Людина повинна знати, що таке здоров'я і як його вимірити, які фактори впливають на здоров'я.

Один із засновників валеології – академік В.П.Петленко вважає, що для рішення цієї задачі необхідно вивчити [29]:

- конституцію людини (сукупність індивідуальних, відносно стійких морфологічних і функціональних у тому числі, і психологічних особливостей людини) і його спадковість як фактор здоров'я;

- проблеми екологічної валеології, спосіб життя, напрям думок, образ почуттів і здоров'я людини;

- вплив родини на здоров'я;

- потреби людини і те, як вони задовольняються;

- духовну і фізичну культуру людини;

- систему харчування людини.

Здоров'я залежить і від інших складових життя людини – любові і краси. Любов веде людину до щастя, а краса розкриває секрети гармонії, внутрішньої і зовнішньої, забезпечує виконання вимог закону міри.

«Краса врятує світ»,- ця формула, запропонована Ф.М.Достоєвським, була уточнена Н.К.Реріхом – «Усвідомлена потреба в красі – врятує світ». Краса є установкою на гармонію тіла і душі, внутрішнього і зовнішнього, вона пов'язана з любов'ю до прекрасного і багато в чому визначає поведінку людини.

Світ валеології: Здоров'я – Любов – Краса. Людина – дитя Космосу, Сонця, планети Земля, своєї Родіни, Батьківщини, Матері і Батька. Людина органічно уписана в біосферу Землі і повинна була, на думку академіка Вернадського В.І., до кінця 20-го століття навчитися розумно керувати нею.

На жаль, людина на сьогодні погано керує собою і ще гірше – біосферою Землі. Сучасній людині необхідно «пройти» семінар, де в 5-ти томах викладені основні розділи валеології людини [29]:

1) Валеологія і Мудрість Здоров'я.

2) Екологічна Валеологія і Харчування.

3) Фізичне і Психічне Здоров'я.

4) Краса і Валеологія Любові.

5) Гармонія Почуттів і Спосіб Життя.

У плані розв’язання проблем самоуправління життєдіяльністю і діяльністю людини найбільш актуальною є – акметивна валеологія – наука про вершини людського здоров'я (“акме” – вершина, розквіт, валео – здоров'я). Тут доцільно виходити з трьох установок на:

1. Життя і здоров'я.

2. Фізична, духовна і соціальна досконалість.

3. Сенс і мета життя.

Ми повинні створити себе в школі потрійно: валеологічно (бути здоровим), професійно (визначити Шлях Життя), духовно (знайти свій Ідеал) [14].

 








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 1038;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.