Методи самоуправління

На практиці існують представлення, що методи управління і методи роботи є ідентичними поняттями, що викликає сумніви. Поняття "метод роботи (праці)" зв'язано з діяльністю людини, а "метод управління" - із впливом на цю діяльність. Це робить необхідним уточнити поняття "метод", його взаємозв'язок із законами, принципами, цілями, функціями управління, організаційною структурою, що дозволить обґрунтувати методологію підходу до застосування й удосконалення методів. Найбільш використовувані в теорії і практиці управління визначення: метод – прийом, система прийомів і правил у якій-небудь діяльності; метод - сукупність прийомів або операцій практичного або теоретичного освоєння дійсності, підлеглих рішенню конкретних задач; метод – це спосіб досягнення мети. На наш погляд – це не так. Імовірно, прийом це прийом, спосіб повинен бути способом, а метод методом. У теорії і практиці чіткого визначення не склалося. Для визначення поняття методу варто з'ясувати його природу, тобто сутність, основні властивості. Для вивчення місця методу в системі і процесі самоменеджменту розглянемо взаємозв'язок методу з категоріями теорії управління (Рис. 1.1) З рисунку видно, що методи управління займають визначене місце в системі категорій теорії управління. Вони є ланкою в ланцюзі: цілі управління, що базуються на законах і принципах управління, – методи – прийоми і способи виконання операцій у процесі управління. Через методи реалізуються управлінські (самоуправлінські) функції, у застосуванні цих методів – основний зміст самоуправлінської діяльності. Метод складається з прийомів і способів. Прийом – це визначена дія, рух. Спосіб – порядок застосування сил і засобів. Відповідно до умов обстановки, вимог законів, які управляють людьми, в суспільстві прийоми і способи організуються, їм надається спрямованість, визначена форма впливу. Таким чином, метод – це організація прийомів і способів, яка забезпечує досягнення цілі. Ціль – одне з базових понять у теорії управління (самоуправління). Існують різні формулювання поняття "ціль". Ми під ціллю розуміємо бажаний результат діяльності окремої людини або всієї організації. Ціль, виступаючи передбаченням результату роботи, припускає вибір засобів його отримання. Засоби досягнення мети можуть бути різними. Вони залежать від сформованих умов життєдіяльності, культури людини, системи індивідуальних цінностей, організаційної культури і т.п. Засоби додають різне забарвлення наступним методам досягнення поставлених цілей. Вони, наприклад, роблять методи аморальними. Ціль у процесі самоуправління впливає на організацію життєдіяльності. Відповідно до цілі формується механізм управління (самоуправління), будується система управління.

 

 

 


Рис 1.3. Взаємозалежність основних понять самоуправління людини як біосоціальною системою

Отже, метод діяльності – це внутрішня упорядкованість, погодженість застосовуваних прийомів і способів, процедур операцій для досягнення визначеної цілі. Метод самоуправління - це їхня організація. Дана класифікація і характеристика різних методів виділяє в методах діяльності людей: методи управління (методи управління організаціями і методи самоуправління) і методи праці (рішення функціональних задач, творчої праці і методи творчої праці з виконавськими функціями), за нашою оцінкою, складають основу підходу до їх вдосконалення.

Застосування методів, їхнє вдосконалення, пов'язано з ефективністю самоменеджменту, залежить від наукової обґрунтованості принципів управління й обраних з урахуванням їх вимог цілей управління ЖД і Д людини.

 








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 1577;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.