Апарати дистанційного керування

Електричні апарати дистанційного керування є двопозиційними комутаційними апаратами із самоповерненням, перемикання контактів яких відбувається при проходженні струму по котушці керування. До них ставляться контактори, електромагнітні пускачі та різні реле.

Контактор являє собою апарат з електромагнітним приводом, призначений для частих ( до 1500 у годину) комутацій силових ланцюгів електродвигунів.

Контактори постійного струму виготовляються з одним і двома полюсами на струми головних контактів силою 4...2500 А. Контактори змінного струму випускаються на струми силою 63... 1000 А і містять від двох до п'яти головних контактів. Котушки виконуються на напругу від 36 до 600 В. Крім головних контактів, призначених для комутації силових ланцюгів, контактори містять додаткові малопотужні контакти, призначені для виконання перемикань у ланцюгах керування, блокування і сигналізації.

Електромагнітні пускачі (мал. 2.6, 2.7) призначені для дистанційного керування АД. Вони сполучають функції апарата керування та захисту. У комплекті з тепловими реле пускачі виконують захист електродвигунів від перевантаження. При зникненні напруги або при його зниженні на 40...60 % від номінального силові контакти розмикаються (здійснюється нульовий захист). Нереверсивний електромагнітний пускач складається з одного триполюсного контактора та трьохелементного теплового реле, реверсивний — із двох контакторів і теплового реле. Реверсивні пускачі мають механічне блокування для запобігання одночасного включення двох контакторів.

Рис. 2.6. Магнітний Рис. 2.7. Магнітний пускач

пускач серії ПМ12 типу ПМА з тепловим реле

Умовна позначка магнітних пускачів серії ПМ12 має наступну структуру:

ПМ 12-Х1Х2Х3 Х4 Х5 Х6 Х7 Х8 Х9

де Х1Х2Х3 — шифр номінального струму (010 — на струм 10 А, 025 — на струм 25 А, 040 — на струм 40 А, 063 — на струм 63 А); Х4 — виконання пускачів по наявності теплового реле і реверсу (1 — без теплового реле, нереверсивні; 5 — без теплового реле, реверсивні з механічним блокуванням зі ступенем захисту ІР00; з електричної й механічної блокуваннями зі ступенем захисту ІР40, ІР54; 6 — з тепловими реле, реверсивні з електричної й механічної блокуваннями); Х5 — виконання пускачів по ступеню захисту, наявності кнопок і сигнальних ламп (0 — ступінь захисту ІР00; 1 — ІР54 без кнопок; 2 — ІР54 із кнопками «Пуск», «Стоп»; 3 — ІР54 із кнопками «Пуск», «Стоп» і сигнальною лампою; 4 — ІР40 без кнопок; 5 — ІР20 без кнопок; 6 — ІР40 із кнопками; 7 — ІР40 із кнопками й сигнальною лампою); Х6 — число й виконання контактів допоміжному ланцюга (0 — один замикаючий контакт; 1 — один розмикальний контакт); Х7 — кліматичне виконання (УЗ, УХЛ4, В2, Т2, ТЗ); Х8 — категорія розміщення (4 — для ІР00, ІР20; 3 — для ІР40; 2 — для ІР54); Х9 — виконання по зносостійкості: А, Б, В (А — найбільша).

Приведемо приклад умовної позначки для пускача на струм 10 А, зносостійкості В, нереверсивного, без теплового реле, ступінь захисту 1Р20, з котушкою на напругу мережі 220 В частотою 50 Гц, із двома замикаючими й двома розмикальними контактами допоміжного ланцюга: ПМ12-010150УХЛ4В, 220 В, 50 Гц, 2з + 2р.

Електромагнітні пускачі й контактори вибирають по номінальній напрузі, номінальному струмі, напрузі котушки, що втягує, і конструктивному виконанню.

Електромагнітні релепостійного та змінного струму застосовуються в схемах керування як проміжних елементів для комутації слабкострумових ланцюгів містять кілька груп контактів. Реле постійного струму мають кращі параметри, чим реле змінного струму, але для їхнього включення необхідне джерело постійного струму (випрямляч).

У схемах керування застосовуються реле РП8, РП9, РПЛ131, РПЛ140 і ін. Електромагнітні реле вибирають по напрузі та струму обмотки, по довгостроково припустимому струму контактів і їх комутаційної здатності.

Реле часу призначені для введення в роботу схем керування з витримкою часу. За принципом дії вони бувають електромагнітними, моторними, пневматичними й електронними. У сільському господарстві часто застосовуються моторні реле часу серій ВР, Е-52; електромеханічні серій ЭВ-24, ЭВ-217; пневматичні серій РВП-1М, РВП-72 і електронні серії ЕЛ.

Електронні реле часу типу ВЛ-54, ВЛ-55, ВЛ-73...79 виконані із застосуванням інтегральних мікросхем і транзисторів у металевому корпусі, що захищає електронні елементи схеми від зовнішніх кліматичних впливів. Розшифровується позначення ВЛ-ХХ4 у такий спосіб: ВЛ — серія; X — порядковий номер типу; Х4 — кліматичне виконання й категорія розміщення реле часу.

Реле контролю швидкості призначені для фіксації наявності обертання робочих органів машин, електродвигунів. Застосовуються в схемах динамічного та реверсивного гальмування електроприводів.

Кнопки керування використовують для дистанційного керування контакторами, пускачами та іншими апаратами. Кнопки керування, змонтовані в загальному корпусі або на панелі, називають кнопковою станцією. Найбільше широко поширені кнопки КМЕ, КЕ; пости керування ПКЕ, ПКУ, ПКТ.

Подорожні та кінцеві вимикачі застосовуються в схемах керування електроприводами для обмеження руху транспортних механізмів або зміни напрямку їх руху ( при натисканні на них деталями механізмів, що рухаються). Найбільше часто в сільськім господарстві застосовуються контактні шляхові вимикачі серій ВК-211, ВК-411, ВК-101 і безконтактні БВК-24, КВД-3/24 і ін.

Електричні апарати захистуслужать для відключення електричних кіл в аварійних режимах.

Для захисту проводок і електроустаткування від струмів коротких замикань застосовуються плавкі запобіжники й автоматичні вимикачі без витримки часу, а для захисту від перевантажень — автоматичні вимикачі й електротеплові реле магнітних пускачів.

Плавкі запобіжники включаються в кожну фазу електродвигуна або іншого електроприймача. Основні елементи запобіжника — плавка вставка, контактна система і корпус із пристроєм, що гасить дугу. При аварійному збільшенні струму відключення електричного кола відбувається за рахунок розплавлювання каліброваної плавкої вставки.

Для захисту електричних кіл напругою до 1000 В застосовують наступні види запобіжників: трубчасті без наповнювача (ПР2); трубчасті розбірні із закритими патронами і наповнювачем (ПН2, НПН).

На мал. 2.8 показаний пристрій плавких запобіжників типу ПН і ПР.

Автоматичні вимикачі призначені для комутації електричних кіл, а також для їхнього захисту від перевантажень і коротких замикань. Контактна система автоматичного вимикача замикається та розмикається вручну за допомогою рукоятки або кнопок. Для відключення ланцюгів при коротких замиканнях служить максимальне струмове реле прямої дії, для відключення при перевантаженнях — теплове реле прямої дії (електромагнітний і тепловий розчіплювачі).

Рис. 2.8. Трубчасті запобіжники: а — типу ПН; б, в — типу ПР із патронами на струми силою 100 і 60 А; 1 — сталеві пружні кільця контактів; 2 — гвинт; 3 — металеві кришки; 4 — порцеляновий патрон; 5 — контактні ножі; 6 — плавкі вставки; 7 — контактні болти; 8 — наповнювач (пісок); 9 — контактні стійки; 10 — текстолітова пластина; 11 — Т-образні виступи; 12 — латунні ковпачки; 13 — гвинт; 14 — фіброва трубка.

Застосовувані для комутації і захисту силових і освітлювальних мереж автоматичні вимикачі типу АЗ700, АЕ2000, ВА та інші різняться кількістю контактів (полюсів), номінальними значеннями сили струму та напруги, здатністю, що відключає, часом відключення. Діапазон їх номінальних струмів — 10...10 000 А, а струмів, що гранично комутуються, — до 100 кА. Час спрацьовування електромагнітного разчіплювача становить 0,02...0,7 с, а час спрацьовування теплового разчіплювача залежить від струму перевантаження і змінюється від декількох секунд до десятків секунд.

Деякі типи автоматичних вимикачів містять дистанційний разчіплювач, що дозволяє робити відключення навантаження по зовнішньому сигналу струму або напруги. Існують автоматичні вимикачі з електромагнітним приводом, що забезпечують дистанційне включення апарата.

Захист електродвигунів від перевантажень може здійснюватися також за допомогою теплових реле. Принцип їх дії та побудова аналогічний побудові теплових разчіплювачів автоматичних вимикачів. Електротеплові реле бувають двополюсними (ТРН) і триполюсними (РТЛ і РТТ). Їх застосовують разом з електромагнітними пускачами. Реле типу ТРН використовуються з пускачами ПМЕ та ПМ, а реле РТЛ, РТТ — з пускачами ПМЛ. Діапазон регулювання струму уставки теплових реле становить (0,75...1,25) Iном.

Рис. 2.9. Принципові електричні схеми реле РТТ: а — з розмикальним контактом; б — з перемикаючим контактом

Принципова електрична схема електротеплового реле РТТ наведена на мал. 2.9.

Умовна позначка теплового реле РТТ має наступну структуру:

РТТ-Х1 Х2 Х3 Х4 Х5,

де Хх — номінальний струм реле (1 — виконання на 40 А (РТТ-1); 2 — виконання на 63 А (РТТ-2)); Х2 — цифри, що позначають спосіб установки реле (1 — виконання на всі струми для індивідуальної установки; 2 — виконання на 40 А (РТТ-1) для приєднання до пускача ПМ12-040; 3 — виконання на 40 А (РТТ-1) для приєднання до пускача ПМ12-025); Х3 — вид контактів допоміжному ланцюга реле (1 — з розмикальним контактом; відсутність цифри означає перемикаючий контакт); Х4 — виконання реле по інерційності (П — знижена інерційність (тільки для РТТ-2)); Х5 — кліматичне виконання УХЛ або О.

Принципова електрична схема електротеплового реле РТТ наведена на мал. 2.9.

Умовна позначка теплового реле РТТ має наступну структуру:

РТТ-Х1 Х2 Х3 Х4 Х5,

де Хх — номінальний струм реле (1 — виконання на 40 А (РТТ-1); 2 — виконання на 63 А (РТТ-2)); Х2 — цифри, що позначають спосіб установки реле (1 — виконання на всі струми для індивідуальної установки; 2 — виконання на 40 А (РТТ-1) для приєднання до пускача ПМ12-040; 3 — виконання на 40 А (РТТ-1) для приєднання до пускача ПМ12-025); Х3 — вид контактів допоміжному ланцюга реле (1 — з розмикальним контактом; відсутність цифри означає перемикаючий контакт); Х4 — виконання реле по інерційності (П — знижена інерційність (тільки для РТТ-2)); Х5 — кліматичне виконання УХЛ або О.








Дата добавления: 2017-01-29; просмотров: 3491;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.