Залежно від характеру зв'язків між різними підрозділами розрізняють наступні форми організаційних структур керування.

Лінійна організаційна структура - утворюється в результаті побудови апарата керування із взаємопідпорядкованих органів у вигляді ієрархії, тобто кожний підлеглий має одного керівника, а керівник має трохи підлеглих. Два керівники не можуть безпосередньо зв'язуватися один з одним, вони повинні це зробити через найближчу вищу інстанцію. Таку структуру часто називають однолінійною.

Рис. Лінійна структура

Перевагами такої структури можна назвати:

• Проста побудова

• Однозначне обмеження завдань, компетенції, відповідальності

• Тверде керівництво органами керування

• Оперативність і точність управлінських рішень

Недоліки:

• Ускладнення зв'язків між інстанціями

• Концентрація влади в керуючій верхівці

• Сильне завантаження середніх рівнів керування

Лінійна структура керування використовується дрібними й середніми фірмами, що здійснюють нескладне виробництво, при відсутності широких коопераційних зв'язків між підприємствами.

Функціональна організаційна структура - заснована на створенні підрозділів для виконання певних функцій на всіх рівнях керування. До таких функцій відносять дослідження, виробництво, збут, маркетинг і т.д. За допомогою директивного керівництва можуть бути з'єднані ієрархічно нижні ланки керування з різними більш високими ланками керування. Передача доручень, вказівок і повідомлень здійснюється залежно від виду поставленого завдання.

Наприклад, робітник у цеху одержує доручення не від однієї людини (майстра), а від декількох штатних одиниць, тобто діє принцип багаторазової підпорядкованості. Тому таку організаційну структуру називають багатолінейною.

Функціональна структура керування виробництвом націлена на виконання постійно повторюваних рутинних завдань, що не вимагають оперативного прийняття рішень. Функціональні служби звичайно мають у своєму складі фахівців високої кваліфікації, що виконують залежно від покладених на них завдань конкретні види діяльності.

Рис. Функціональна структура

До переваг такої структури можна віднести:

• Скорочення ланок узгодження

• Зміцнення вертикальних зв'язків

• Висока компетентність фахівців, відповідальних за виконання конкретних функцій

До недоліків:

• Неоднозначний розподіл відповідальності

• Ускладнена комунікація

• Тривала процедура прийняття рішень

• Виникнення конфліктів через незгоду з директивами, тому що кожний функціональний керівник ставить свої питання на перше місце

Функціонально-лінійна структура - (штабне керування) являє собою комбінацію лінійної структури із системою виділення певних функцій. При лінійних керівниках створюються спеціальні підрозділи (штаби), які допомагають лінійному менеджерові у виконанні окремих функцій керування.

Штаби на декількох рівнях ієрархії повинні давати консультації й брати участь у підготовці рішень, але вони не мають права прийняття рішень і керівництва нижчестоящими підрозділами або виконавцями.

Чим крупніше підприємство й складніша її керуюча структура, тим гостріше стоїть питання координації діяльності функціональних служб або створення великих спеціалізованих підрозділів з висококваліфікованими фахівцями.

Д- директор; ФН – функціональні начальники; ФП – функціональні підрозділи; ОП – основні виробничі підрозділи
Рис. Лінійно-функціональна структура

Переваги:

• Можливість одержати високий ступінь професійної спеціалізації співробітників

• Точно визначити місця й необхідні ресурси (особливо кадрів)

• Сприяє стандартизації, формалізації й програмуванню процесу

Недоліки:

• Ускладнює горизонтальне узгодження

• Важко реагує на зміни

Лінійна організаційна структура з перехресними функціями. При такій організаційній структурі зберігається рух по інстанціях, але певні функції, що ставляться до всього підприємства, наприклад, кадрова політика, підготовка виробництва, облік і звітність, планування строків і контроль за їхнім виконанням і т.д. виділяються у функціональні відділи, яким надаються повноваження для дачі розпорядження. Керівники лінійного й функціонального відділів мають право на спільне прийняття рішень для відповідного відділу підприємства. Наприклад, право по найманню робочої сили для цехів належить спільно начальникові відділу кадрів і начальникові технічного відділу. Якщо вони не приходять до згоди, то повинна втрутитися вища інстанція.

Дивізіональна структура керування. У результаті диверсифікованості виробництва багато підприємств перебудовують свою організаційну структуру, утворюючи відділи, що орієнтуються на виробництво певної продукції (продуктова структура керування) або на просторову єдність (регіональна структура керування).

Організаційна структура по продукту - припускає створення в структурі підприємства самостійних господарських підрозділів, орієнтованих на виробництво й збут конкретних видів продукції. При цьому передбачається передача їм повноважень по керуванню виробничими й збутовими дочірніми компаніями, розташованими як у своїй країні, так і за кордоном Організаційна структура по продукту широко поширена в часи масового переходу міжнародних фірм до децентралізованої структури керування, коли знання продукту й розвиток виробництва в глобальному масштабі придбали першорядне значення.

Така організаційна структура має переваги, одержувані від міжнародного поділу праці: сприяє росту внутрікорпораційних поставок і дає можливість шляхом маніпуляції із трансферними цінами занижувати суми податків, що сплачуються, полегшує розділ ринків між дочірніми компаніями, дозволяє концентрувати наукові дослідження й розробки по продуктуі в центрі й забезпечувати централізоване постачання технологією всіх підконтрольних дочірніх компаній.

Разом з тим, при такій структурі виникають труднощі з нестачею знань і досвіду фахівців з керування в рамках конкретної країни або регіону. Тому вони потребують допомоги центральних служб для здійснення регіональної координації.

Організаційна структура по регіонуприпускає, що управлінська відповідальність за діяльність ТНК як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку розподіляється між самостійними регіональними підрозділами Ці підрозділи здійснюють координацію діяльності дочірніх збутових і виробничих компаній у своєму регіоні по всіх видах продуктів спеціалізації міжнародної фірми.

Регіональна структура керування в чистому виді зустрічається в цей час у невеликого числа компаній. В основному це фірми слабко диверсифіковані, з перевагою у виробничій структурі одного-двох однорідних продуктів. Для таких фірм головним є наближення до кожного конкретного ринку й пристосування до його національних особливостей і потреб кінцевих споживачів.

Недолікомцієї структури керування є труднощі передачі технічної інформації закордонними дочірніми компаніями, а також координація діяльності по країні й по продукту. Особливо підсилюються ці труднощі для компаній, що випускають устаткування й мають багато ліній продуктів. Інша важлива проблема, що виникає при регіональній структурі керування, - це можливість дублювання лінійної й функціональної відповідальності, особливо в регіональних відділеннях.

 








Дата добавления: 2016-09-20; просмотров: 974;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.