Пристрої захисту електродвигунів і інших споживачів трифазного струму від неповнофазних режимів

Для захисту електродвигунів, тиристорних перетворювачів і інших трифазних споживачів застосовуються реле контролю фаз. Ці пристрої реагують на обрив однієї фази, асиметрію міжфазних напруг і зворотне чергування фаз.

На мал. 212 наведена функціональна схема релеЕВ-10. Пристрій містить граничний блок (ГБ), що включає три граничні елементи: логічну схему (ЛС), що полягає із тригерів Т1, Т2, схеми «И», що й диференціює RС-ланцюги; схему тимчасової затримки (СТЗ); вихідний пристрій, що полягає із транзистора VТ і реле КV.

Якщо напруги всіх фаз на вході реле перебувають у припустимих межах, то на виходах граничного блоку з'являються послідовності імпульсів, відповідні до частоти й порядку чергування фаз трифазної напруги. На виході логічної схеми послідовність імпульсів буде тільки в тому випадку, якщо на входи реле подана трифазна напруга із прямим порядком чергування фаз. Імпульси з виходу ЛС надходять на схему тимчасової затримки, на виході якої включений вихідний пристрій з вихідним реле КV.

При неприпустимих відхиленнях фазних напруг, обриві фази, порушенні чергування фаз на виході логічної схеми зникає послідовність імпульсів і після закінчення витримки часу елемент затримки видасть сигнал на відключення вихідного реле.

Перевагою реле ЕВ-10 є простота включення в схеми захисту симетричних трифазних електроприймачів різної потужності, недоліком — те, що контроль неповнофазного режиму забезпечується тільки до місця підключення реле, у той час як фазовий струмовий захист реагує на зникнення струму в будь-якім місці живлення трифазного споживача.

Система електронного безконтактного захисту призначена для захисту трифазних електродвигунів змінного струму з короткозамкненим або фазним ротором з номінальною напругою не більш 380 В потужністю від 3 до 45 кВт при наступних аварійних режимах:

• обрив кожного з фазних проводів;

• збільшення сили струму двигуна вище заданого значення;

• загальмовування ротора електродвигуна;

• асиметрія напруг фаз електромережі більш 15 %. На вимогу замовника система може бути додатково обладнана:

• функцією передпускового контролю опору ізоляції електродвигуна;

• виносними датчиками температури;

• захистом від зменшення сили струму навантаження нижче номінальному ( холостий хід).

Перевагами даного пристрою в порівнянні з аналогічними пристроями, що випускаються, захисту є:

• повна сумісність виробу з комутаційними апаратами, що раніше випускаються; монтаж пристрою може здійснюватися на місце теплового реле;

• простота настроювання й забезпечення контролю аварійних режимів за допомогою світлодіодів;

• можливість ( за бажанням замовника) індивідуальної наcтройки.

Короткі технічні характеристики системи електронного безконтактного захисту: відключення електродвигуна відбувається при перевищенні сили номінального струму в 1, 5 рази за 20 з; при збільшенні сили струму електродвигуна понад номінальну в 3, 5 рази відключення його від мережі живлення відбувається за 5 з; межа припустимого значення основної погрішності струму спрацьовування й часу затримки спрацьовування вихідного релейного каскаду не перевищує ±10 %; при обриві кожного з фазних проводів відключення електродвигуна відбувається за час не більш 2 з; відключення електродвигуна відбувається при досягненні температури статорної обмотки не більш 1,1 Tкл, де Tкл — температура класифікаційна, відповідна до припустимих температур розігріву ізоляції електричних машин; діапазон робочих температур -40 °С...+55 °С; вид кліматичного виконання УХЛ 4.04; ступінь захисту виробу IР40; габаритні розміри 70 х 82 х 100 мм; маса не більш 0,4 кг; за бажанням користувача може бути введена функція контролю кількості пусків електродвигуна.

 








Дата добавления: 2017-01-29; просмотров: 1111;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.