Будова привода керування коробкою передач

 

Привод служить для перемикання передач у КП механіком-водієм. Він складається з важеля 14 (рис. 6.7) перемикання передач, закріпленого в корпусі 26 рульової колонки, валика 28, повідкової коробки 33, трьох тяг 34, 36 і 38, сервобустерів 1 і 2, важеля 41 (I передача і заднього ходу) і вилок 39 і 42 перемикання передач у коробці передач.



 

Важіль перемикання передач кріпиться в рамці 25 на осі 24 і своєю вилкою входить у пази валика 28. Місце кріплення важеля закрите захисним чохлом 23.

Повідкова коробка складається з корпуса 55, трьох повідкових валиків 48, 50 і 58, на яких встановлені повідці 45, важеля-виборця 54 передач, кулькового замка 49 і трьох пружинних стопорів із кульками 52.

Пружина 56 встановлює валик 28 в положення, відповідне нейтральному положенню важеля перемикання передач. При цьому важіль-виборець передач входить у паз повідка валика IV і V передач.

Кульковий замок служить для запобігання одночасного переміщення двох повідкових валиків, а отже і одночасного вмикання двох передач. Він складається з кульок і штифта 51.

Пружинні стопори однакові за будовою і призначені для фіксації повідкових валиків у нейтральному положенні і положенні ввімкненої передачі. Кульки 52, входять в одну з трьох канавок, що є на кожному повідковому валику, фіксують зовнішнє положення повідкового валика.

 

6.3.3. Робота коробки передач і привода керування

 

Коробка передач та її привод можуть знаходитися в нейтральному положенні або в положенні ввімкненої передачі.

У нейтралі важіль 14 перемикання передач займає середнє положення, в якому утримується пружиною 56. Повідкові валики при цьому фіксуються пружинними стопорами в нейтральному положенні (кульки 52 знаходяться в середніх канавках повідкових валиків).

Муфти перемикання передач з синхронізаторами і муфта перемикання I передачі і передачі заднього ходу знаходяться в середньому положенні (не входять в зачеплення з шестернями). Обертання від двигуна через головний фрикціон передається на ведучий вал 25 (див. рис. 6.1) і далі через конічні шестерні – на ведений вал 10.

Перед увімкненням передачі вимкнути головний фрикціон.

Для ввімкнення I передачі необхідно важіль 14 (рис. 6.7) перемістити на себе і повернути вгору. При переміщенні важеля на себе переміщається валик 28, важіль-виборець 54 входить у паз повідця 45 повідкового валика 58.

При повороті важеля вгору важіль-виборець переміщає повідковий валик, який через тягу 38 повертає важіль 41. Разом із важелем 41 обертається вилка перемикання передач і своїми сухарями, переміщаючи зубчасту муфту 7 (див. рис. 6.6), вводить її в зачеплення з шестірнею 8, вмикається I передача.

Для ввімкнення передачі заднього ходу важіль 14 (рис. 6.7) необхідно перемістити з нейтрального положення на себе і повернути вниз. Через систему важелів і тяг вилка повернеться і введе зубчасту муфту 7 (див. рис. 6.6) в зачеплення з шестірнею 4.

У зв'язку з тим що принцип роботи елементів КП при вмиканні II, III, IV і V передач однаковий, розглянемо роботу їх тільки при вмиканні II передачі.

Для ввімкнення II передачі важіль 14 (рис. 6.7) необхідно перемістити від себе і повернути вгору. При цьому важіль-виборець входить в паз повідкового вала 48 і переміщає його. Повідковий вал через тягу 34 перемістить золотник 34 (див. рис. 6.5) сервобустера 2 (рис. 6.7).

При переміщенні золотника в перший момент поршень 36 (див. рис. 6.5) не рухається, оскільки не вистачає зусилля, щоб зрушити важіль 38 вилки перемикання передач, пружина 33 стискається, канал дз'єднується з порожниною а сервобустера. Масло тисне на поршень 36, який, переміщаючись, повертає важіль 38. Вилка перемикання передач своїми сухарями переміщає кільце 4 (рис. 6.6) синхронізатора убік шестірні 5.

Від кільця рух через чотири пальці 23 передається зубчастій муфті, а від неї через стопори 25 – до корпуса синхронізатора. Корпус синхронізатора буде перемішатися доти, поки своєю конічною частиною не стикнеться з конусним поясочком шестірні 5. Унаслідок різниці обертів зубчастої муфти і ввімкненої шестірні між конусами з'явиться сила тертя ковзання. Під дією цієї сили корпус синхронізатора захоплюється шестірнею, що вмикається, і повертається щодо зубчастої муфти до упору стінок вікон корпуса синхронізатора у виступи зубчастої муфти.

Після вирівнювання обертів шестірні, що вмикається, і синхронізатора муфта переміщається далі і своїми зубцями входить у зчеплення із зубцями шестірні, що вмикається, вмикається II передача.


 


Масло залишається в бустері, злив його в картер КП відбувається при вимкненні передачі, коли починає переміщатися золотник.

Для вмикання III передачі важіль з нейтрального положення необхідно перемістити від себе і повернути вниз, при цьому зубчаста муфта своїми зубцями входить у зачеплення з шестірнею 2, вмикається III передача.

Для вмикання IV передачі важіль необхідно з нейтрального положення повернути вниз, при цьому зубчаста муфта 13 своїми зубцями входить у зачеплення із зубцями шестірні 9, вмикається IV передача.

Для вмикання V передачі важіль необхідно повернути вгору, при цьому зубчаста муфта 13 входить у зачеплення з шестірнею 11, вмикається V передача.

 

6.3.4. Догляд за коробкою передач та її приводом

 

При контрольних оглядах перевірити:

роботу привода перемикання передач;

чи немає підтікання із елементів гідропривода та із стиків картера;

наявність пробок на містках.

При технічному обслуговуванні №1 і 2 перевірити:

рівень масла в коробці передач;

промити гідроциклон коробки передач (ТО-2);

роботу гідропривода перемикання передач.

Промивання гідроциклона проводиться через 4800 – 5000 км пробігу.

6.3.4.1. Перевірка заправки і дозаправлення маслом картера коробки передач

 

Інструмент, приладдя та експлуатаційні матеріали: вороток, подовжувач, змінна головка 27 (у ящику механіка-водія), насадка (у ящику для ЗІП), лійка з фільтром (у відрі під лівим сидінням в десантному відділенні), ганчір’я, масло.

Очистити від пилу і бруду пробку 1 (див. рис. 5.8) і викрутити її.

Очистити від пилу і бруду місце навколо щупа, витягнути щуп.

Якщо рівень масла по щупу знаходиться нижчим за нижню мітку щупа, дозаправити КП маслом, для чого:

протерти щуп ганчір’ям досуха;

вставити в отвір для щупа лійку з насадкою і фільтром;

дозаправити масло в картер КП до верхньої мітки щупа.

Перевіряти рівень масла в КП не раніше ніж через 15 хв після зупинки двигуна.

Встановити щуп на місце так, щоб лиска на головці щупа зайшла за виступ на кришці, і вкрутити пробку 1.

6.3.4.2. Заміна масла в коробці передач

 

Інструмент, приладдя та експлуатаційні матеріали: вороток, подовжувач, змінна головка 27 (у ящику механіка-водія), шланг, ключ 765-93-сб159 (у сумці із ЗІП двигуна), лійка з фільтром (у відрі під лівим сидінням в десантному відділенні), насадка, дріт КО 1,4 (у ящику для ЗІП), ганчір’я, масло.

Очистити від пилу і бруду пробку 26 (див. рис. 5.8) в днищі машини і викрутити її.

Очистити від пилу і бруду пробку в картері КП, розконтрити і викрутити її.

Викрутити пробку 1.

Очистити від пилу і бруду місце навколо щупа, витягнути щуп і протерти ганчір’ям досуха.

Підготувати тару.

Вкрутити ключ 765-93-сб159 в отвір картера КП, заздалегідь приєднавши до нього шланг.

Злити масло в тару.

Викрутити ключ 765-93-сб159 і покласти на місце.

Вкрутити пробку в картер КП і законтрити її дротом.

Вкрутити пробку 24.

Через отвір для щупа заправити масло в КП до верхньої мітки щупа (близько 20 л).

При заправці масла в КП з відра обов'язково застосовувати лійку з насадкою і фільтром.

Пустити двигун, попрацювати 3-5 хв і зупинити двигун. Через 15-16 хв перевірити рівень масла в коробці передач і при необхідності дозаправити.

Встановити щуп на місце так, щоб лиска на головці зайшла за виступ на кришці, і вкрутити пробку 1.

6.3.4.3. Промивання гідроциклона коробки передач

 

Інструмент, приладдя та експлуатаційні матеріали: ключ 19x22 (у ящику механіка-водія), дріт КО1 (у ящику для ЗІП), дизельне паливо.

Зняти кришку 11 (див. рис. 5.9) люка, відкривши два замки його кріплення.

Викрутити пробку 36 (див. рис. 6.8), попередньо розконтрити її.

Промити пробку в чистому дизельному паливі.

Очистити внутрішню порожнину циклону чистим ганчір’ям, змоченим в дизельному паливі.

Вкрутити пробку і законтрити дротом. Перед закручуванням пробки переконатися в наявності гумового кільця.

Встановити кришку 11 (див. рис. 5.9) люка і закріпити її замками.

6.4. Планетарні механізми повороту і гальма

 

Механізми повороту – планетарні, двоступінчасті, призначені для передачі крутного моменту від коробки передач до бортових передач, здійснення повороту і для короткочасного збільшення тягового зусилля на ведучих колесах без перемикання передач (вмикання сповільненої передачі).

На машині встановлено два планетарні механізми повороту із зупинними гальмами однакових за конструкцією. Вони приєднані до коробки передач з двох сторін картера.

Зупинні гальма – стрічкові, плаваючі. Вони призначені для зупинки, гальмування машини, здійснення крутого повороту і утримання машини в зупиненому стані.

 

6.4.1. Будова планетарних механізмів повороту

 

Кожен механізм повороту складається з однорядного планетарного редуктора, блокувального фрикціона і дискового гальма ПМП.

Планетарний редуктор складається з епіциклічної шестірні 19 (рис. 6.9), яка встановлена на вантажному валу КП, водила 34 з трьома сателітами 8 на осях, сонячної шестірні 35, яка жорстко з’єднана із зовнішнім барабаном 21 блокувального фрикціона, а також деталей кріплення планетарного редуктора.

Блокувальний фрикціон з’єднує (блокує) епіциклічну шестірню 19 з сонячною шестірнею 35, забезпечуючи пряму передачу крутного моменту від вантажного вала КП до бортової передачі, і роз'єднує сонячну та епіциклічну шестірню для отримання сповільненої передачі.

Блокувальний фрикціон складається з чотирьох ведучих дисків 18 з металокерамічними поверхнями тертя, трьох ведених дисків 17, зовнішнього барабана 21, натискного диска 7, натискних пружин 20, опорного диска і внутрішнього барабана (епіциклічної шестірні 19). Блокувальний фрикціон – постійно замкнутий.

Гальмо ПМП служить для зупинки сонячної шестірні 35 для отримання сповільненої передачі в планетарному механізмі повороту. Він складається з дискового гальма 24 (трьох сталевих дисків і чотирьох дисків з металокерамічними поверхнями тертя), зовнішнього барабана 23, внутрішнього барабана, який виконаний разом із зовнішнім барабаном 21 блокувального фрикціона, натискного диска 27, опорного диска 5, пружин 25, поршня 28. Гальмо ПМП – постійно розімкнене.

Зупинне гальмо складається з гальмової стрічки 53 (див. рис. 6.4), складеною з двох половин, до внутрішньої поверхні яких приклепані армовані фрикційні накладки, відтяжних пружин, які кріпляться до кронштейнів 10 і до гальмової стрічки, двох гідроциліндрів 19, пружин 18, регулювальної гайки 52, важеля 7, упору 6 і гальмового барабана 54.

 

 

6.4.2. Будова привода керування планетарними механізмами повороту

 

Привод керування поворотом машини призначений для здійснення повороту машини. Він складається з керма 19 (див. рис. 6.7), розміщеного в рульовій колонці, вала 20, важелів 31 і 32, тяг 10 і 37, важелів 9 і 40, золотників 26 (див. рис. 6.5) і 29 лівого і правого повороту.

На валу жорстко закріплений пересувний упор 22 (див. рис. 6.7), а до труби рульової колонки приварена планка, на якій є регулювальні обмежувачі 21 і 29. Пересувний упор і обмежувачі виключають можливість ударів золотників об корпус золотникової коробки при відхиленні керма до упору.

На валу 20 запресовані два штифти 15 і 16, які входять в пази, що є на ступицях важелів 31 і 32. При відхиленні руля один штифт упирається в край паза і переміщає важіль, а другий штифт у цей час пересувається по пазу іншого важеля, який утримується пружиною і не повертається.

Привод сповільненої передачі призначений для одночасного вимкнення блокувальних фрикціонів і увімкнення гальм обох ПМП при прямолінійному русі, що забезпечує збільшення крутного моменту в 1,44 разу і відповідне зменшення швидкості на кожній передачі. Він складається з важеля 18, розміщеного на рульовій колонці, вала 30 з привареними до нього важелями, тяг 11 і 35, шарнірно з’єднаних з важелями 9 і 40 золотників повороту.

 

6.4.3. Робота планетарних механізмів повороту і привода керування

 

Привод керування планетарними механізмами може знаходитися в вихідному положенні, положенні увімкненої сповільненої передачі і в положеннях, відповідних повороту.

У вихідному положенні руль 19 знаходиться у горизонтальному положенні, важіль 18 сповільненої передачі – у верхньому положенні, важелі 9 і 40 золотникової коробки пружинами 5 і 6 відтягнуті в заднє крайнє положення, блокувальні фрикціони увімкнені, а гальма ПМП вимкнені. При цьому сонячні шестерні ПМП зблоковані з епіциклами, вони являють собою одне ціле.


 

 


 


При ввімкненій передачі водила ПМП обертаються з тією ж швидкістю, що і вантажний вал коробки передач. Машина рухається зі швидкістю, визначеною передачею, ввімкненою в КП.

При переміщенні важеля 18 вниз через вал 30, тяги 11, 35 і важелі 9, 40 переміщають золотники золотникової коробки і відкривають канали підведення масла до бустерів блокувальних фрикціонів і гальм ПМП. Під тиском масла блокувальні фрикціони вимикаються, а гальма ПМП вмикаються.

При ввімкненій передачі обертання від вантажного вала КП передається через сателіти, які обкатуючись навколо сонячних шестерень, обертають водила. Машина рухається прямолінійно зі швидкістю в 1,44 рази менше швидкості, що визначається передачею, увімкненою в КП.

Поворот машини проводиться поворотом руля 19 вліво або вправо. Зміна радіуса повороту машини відбувається плавно, чим більше кут повороту руля від початкового положення, тим з меншим радіусом проводитиметься поворот машини.

При повороті руля на невеликий кут вліво через вал 20 повертається важіль 32, який через тягу 37 повертає важіль 24 (див. рис. 6.5) золотникової коробки.

При повороті важеля 24 золотник 26 переміщається і відкриває канал підведення масла до бустера блокувального фрикціона лівого ПМП.

Масло під впливом поступового тиску, що збільшується, за рахунок скосу на золотнику починає переміщати натискний диск. Сила стискання дисків зменшується, диски пробуксовують. У міру зменшення сили стискання величина крутного моменту передається до ведених дисків блокувального фрикціона лівого ПМП, а отже, і до лівого ведучого колеса, зменшується, ліва гусенична стрічка починає відставати і машина з великим радіусом повертається вліво.

При повороті руля на більший кут золотник 26, переміщаючись, відкриває канал підведення масла до бустера гальма лівого ПМП, при цьому канал підведення масла до бустера блокувального фрикціона залишається відкритим. Поршень 28 (рис. 6.9) разом з натискним диском 27 починає переміщатися і затискає диски тертя гальма ПМП.

Зазор між дисками тертя поступово зменшується, диски починають пробуксовувати, величина крутного моменту що передається до водила планетарного ряду збільшується і ліва гусенична стрічка все більше відставатиме від правої гусеничної стрічки, радіус повороту машини поступово зменшуватиметься.

При повністю ввімкнених гальмах і блокувальному фрикціоні лівого ПМП обертання передається через сателіти, які, обкатуючись навколо загальмованої сонячної шестірні, обертають водило лівого ПМП зі швидкістю в 1,44 рази менше швидкості обертання водила правого ПМП, машина буде повертатись з фіксованим радіусом повороту.

При повороті руля до упору золотник 26 (див. рис. 6.5), переміщаючись, спочатку відкриває канал зливання масла з бустера гальма ПМП, при цьому масло зливається в картер коробки передач, а поршень гальма повертається в початкове положення, звільняючи диски тертя. Блокувальний фрикціон залишається вимкненим. Потім золотник 26 відкриває канал підведення масла до гідроциліндра лівого зупинного гальма.

Масло під тиском поступає в порожнину а, поршень 2 переміщається і своїм штоком 1 натискає на ролик важеля 7 стоянкового гальма. Важіль повертається навколо осі і затягує гальмівну стрічку. Ліва гусенична стрічка гальмується (зупиняється), машина повертається на місці в ліву сторону.

При установці руля в вихідне положення золотник 26 (див. рис. 6.5) переміщається у вихідне положення і відкриває канал зливання з бустера блокувального фрикціона, при цьому масло зливається в картер КП, а блокувальний фрикціон під дією пружин вмикається. При ввімкненій передачі машина рухатиметься зі швидкістю, визначеною передачею, ввімкненою в коробці передач.








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 2480;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.025 сек.