Складання бібліографічних описів

В бібліографічній діяльності застосовуються різні види описів документів. Види, загальні вимоги до бібліографічних описів та правила складання - набір елементів, послідовність їх розташування, наповнення і спосіб представлення кожної з них, застосування умовних розділових знаків, а також правила скорочення слів і словосполучень в різних частинах - все це регламентують державні стандарти.

Бібліографічний опис складається з декількох елементів, кожний з яких характеризує документ з певної сторони. Елементи утворюють заголовок і текст опису. Всі елементи, які складають текст опису, підрозділяються на обов’язкові і факультативні і об’єднуються в зони. Елементи усередині кожної із зон наводяться в строго встановленому порядку, закріпленому державним стандартом і діючими правилами. Згідно ГОСТ 7. 1 -84 закріплений наступний порядок зон:

Одна зона від іншої відділяється умовним розділовим знаком (крапка і тире), який може бути замінений крапкою, якщо зона виділена особливим шрифтом або записана з нового рядка. Для більш чіткого розділення зон і елементів при необхідності застосовують пропуск в один друкарський знак до і після розділового знака

В межах кожної зони також застосовуються умовні розділові знаки, які не несуть граматичне навантаження. Вони призначені лише для полегшення розуміння тексту опису, а також забезпечують можливість автоматизованої підготовки бібліографічної інформації.

В описі областям і елементам передують наступні умовні розділові знаки:

. -крапка і тире

.крапка

,кома

:двокрапка

;крапка з комою

/коса лінія

// два косі лінії

() круглі дужки

[ ] квадратні дужки

+ плюс

=знак рівності

Джерелом бібліографічних відомостей є документ в цілому, в першу чергу ті його елементи, які містять вихідні дані.

Бібліографічні відомості в описі указують в тому вигляді, в якому вони подані в документі. Для уточнення наявних або отримання відсутніх бібліографічних відомостей використовують бібліотечні каталоги, довідкові і бібліографічні видання, інші джерела. Бібліографічні відомості, запозичені з них, а також відомості, сформульовані на основі аналізу документа, приводять в квадратних дужках.

Для кожної зони опису встановлено основне джерело бібліографічних відомостей. За відсутності такого джерела його заміняють іншим, що містить якнайповнішу інформацію. В цих випадках бібліографічні відомості теж можуть бути вміщені в квадратні дужки.

Джерела бібліографічних відомостей (наприклад, про книгу) використовують в наступному порядку:

Елементи в бібліографічному описі підрозділяють на обов’язкові і факультативні. Обов’язкові, тобто ті, що забезпечують ідентифікацію документа, приводять в будь-якому описі за наявності відповідних відомостей в джерелі бібліографічного опису. Факультативніелементи дають додаткову інформацію про документ, і набір їх визначає (бібліотека, інформаційний центр). З найбільшою повнотою факультативні елементи приводять в описах для державних бібліографічних покажчиків, друкарських карток, призначених для каталогів бібліотек різних типів і видів.

 

Схема монографічного бібліографічного опису

(обов’язкові елементи виділені жирним шрифтом):

Заголовок опису








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 1312;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.