Особливості складання та подання податкової звітності з податку на прибуток підприємств.

 

Податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком. Податковий (звітний) період починається з першого календарного дня податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем податкового (звітного) періоду.

Якщо господарська діяльність протягом звітного (податкового) періоду не проводилася і відсутні показники, які підлягають декларуванню, то декларацію можна не подавати.

Податкова декларація подається за вибором платника податків в один із таких способів:

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

в) засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Великі та середні підприємства подавати декларацію зобов’язані виключно в електронному вигляді з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб.

Разом з декларацією з податку на прибуток платники подають до контролюючого органу квартальну або річну фінансову звітність.

Чинна форма Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20 жовтня 2015 року № 897 зі змінами відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 08.07.2016 № 585, є універсальною. Вона призначена для всіхкатегорій платників податку на прибуток (звичайних підприємств, страховиків, банків, букмекерів і т. д.).

Декларація заповнюється наростаючим підсумкомз початку року у гривнях без копійок з округленням за загальновстановленими правилами, українською мовою, з зазначенням всіх обов’язкових реквізитів.

Заповненню підлягають усі рядки декларації та її додатків. У разі відсутності показників у відповідних рядках як основної частини декларації, так і її додатків ставлять прокреслення.

Додатки до окремих рядків декларації, не заповнені через відсутність операцій (показників), не подають.

Затвердженого порядку складання декларації з податку на прибуток не існує.

У вступній частині декларації у спеціально відведених для цього службових полях наводять дані про тип декларації та період, за який її подають, а також відомості про платника податків і контролюючий орган.

У полі 1вказують тип декларації. Для цього проставляють відмітку «Х» у комірці навпроти відповідного рядка:

– «Звітна» – тип декларації за базовий звітний (податковий) період;

– «Звітна нова» – складається у разі виправлення помилок відразу після подання звітності, граничний строк подання якої не минув;

– «Уточнююча» – заповнюється при виправленні самостійно виявлених помилок минулих звітних періодів шляхом подання уточнюючого розрахунку. Цей розрахунок складають за формою звичайної декларації з відміткою «Х» у цій комірці.

У полі 2зазначають звітний (податковий) період, за який подають декларацію, з типом «Звітна», «Звітна нова».

При виправленні помилок одночасно з полем 2 заповнюють поле 3.

У полі 3 відображають період, за який виправляють помилки. Причому:

1) якщо помилки виправляють у поточній декларації (з якою подають додаток ВП), то в полі 3 вказують період, в якому допущена помилка (його переносять сюди з поля 2 додатка ВП). У полі 2 вказують поточний звітний період;

2) якщо помилки виправляють окремо, за допомогою уточнюючої декларації (відмітка (Х) стоїть навпроти типу «Уточнююча»), то поля 2 і 3 будуть заповнені однаково – вказано період, в якому допущено помилку.

У полі 4 вказують повне найменування платника податку на прибуток відповідно до реєстраційних документів.

У полі 5 записують відповідні коди підприємства – ЄДРПОУ і КВЕД (КВЕД, який є основним).

У полі 6 зазначають податкову адресу платника податку на прибуток (адресупідприємства, яка занесена в ЄДРПОУ).

Поле 7 – спеціальне поле для відображення даних про нерезидента. Його заповнюють постійні представництва нерезидентів, які визначають податок на прибуток у загальному порядку.

У полі 8 відображають найменування фіскального органу, до якого подають декларацію.

Уполі 9 свій статус визначають платники податків, що мають специфіку діяльності. Для інших підприємств відмітка не ставиться.

Заповнення рядків основної частини декларації:

Рядок 01. Розмір доходу, який показують у цьому рядку, визначає процедуру обчислення податку на прибуток. До річного доходу від будь-якої діяльності включають:

— дохід (виручку) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг);

— інші операційні доходи;

— фінансові доходи;

— інші доходи.

Таким чином, до рядка 01 декларації з податку на прибуток з графи 3 Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) форми № 2 переносять загальну суму рядків: ряд. 2000 + ряд. 2120 + ряд. 2200 + ряд. 2220 + ряд. 2240

Рядок 02. До цього рядка переносять зі знаком «+» показник рядка 2290 або зі знаком «-» показник рядка 2295 Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) за формою № 2.

Рядок 03. У цьому рядку відображають підсумковий (згорнутий) результат коригувань бухгалтерського фінрезультату. Повний перелік різниць містить додаток РІ, у якому розраховують узагальнений показник і потім переносять до цього рядка декларації зі знаком «+» або «-».

Рядок 04. У цьому рядку звичайні платники розраховують об’єкт оподаткування (прибуток чи збиток) шляхом коригування (збільшення чи зменшення) бухфінрезультату (прибутку або збитку) на різниці за формулою: ряд. 02 + ряд. 03.

Рядок 05. Розрахунок цього результату (прибутку або збитку від видів діяльності, звільнених від оподаткування) роблять в таблиці 1 додатка ПЗ до декларації і переносять звідти до поточного рядка.

Рядок 06.При розрахунку показника цього рядка спочатку загальний об’єкт оподаткування (рядок 04 декларації) зменшують на прибуток (збільшують на збиток) від пільгової діяльності (рядок 05). Потім отриманий результат (якщо він позитивний) множать на ставку податку – 18 %. У результаті отримують суму податку на прибуток. Значення рядка 06 може бути тільки позитивним. Якщо результат розрахунку «рядок 04 - рядок 05» буде від’ємним або дорівнюватиме нулю, то в рядку 06 проставляють прокреслення.

Рядки 07-15. У цих рядках декларації відповідні суб’єкти розраховують податок на прибуток за визначеними ставками на відповідний дохід. Решта платників проставляють тут прокреслення.

Рядок 16.Цей рядок заповнюють згідно з даними додатка ЗП, де відображають суми:

– нарахованого авансового внеску з податку на прибуток;

– нарахованого податку на нежитлову нерухомість;

– нарахованих і сплачених у звітному році авансових внесків при виплаті дивідендів (прирівняних до них платежів);

– сплаченого за кордоном податку на прибуток, отриманий з іноземних джерел.

Показник цього рядка зменшує податок на прибуток, нарахований за рядками 06, 08, 10, 12 і 15 декларації.

Рядок 17.Показник цього рядка в загальному випадку має бути тільки позитивним. Проте якщо сума нарахованого щомісячного авансового внеску (рядок 16.6 додатка ЗП) перевищить сумарне значення податку на прибуток, що декларується в рядках 06, 08, 10, 12 і 15 декларації, то показник рядка 17 наводять зі знаком «-».

Рядок 18.Показник є «плановим», а не фактичним. Його значення переносять з рядка 17 попередньої внутрішньорічної декларації

Рядок 19.Позитивне значення рядка показує «планову» суму податку, яку підприємство має сплатити до бюджету за підсумками звітного податкового періоду.

Рядок 20.Емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), повинен нарахувати та сплатити авансовий внесок з податку на прибуток. Такий дивідендний авансовий внесок перераховують до бюджету до або одночасно з виплатою дивідендів. При цьому суму дивідендів, що підлягає виплаті, не зменшують на суму авансового внеску. Тобто авансовий внесок нараховують «зверху» дивідендів. Дивідендний авансовий внесок розраховують не з усієї суми дивідендів, що підлягають виплаті, а лише із суми перевищення над значенням об’єкта оподаткування за рік, за результатами якого їх виплачують. Це правило працює тільки в разі, якщо податкові зобов’язання з податку на прибуток за відповідний рік погашені. За наявності непогашеного податкового зобов’язання дивідендний авансовий внесок доведеться сплатити з усієї суми дивідендів.

Рядок 21.Залишається порожнім, якщо в попередніх звітних періодах поточного року виплат дивідендів не було.

Рядок 23.У цьому рядку відображаються тільки суми податку, утримані з виплат нерезидентам-юридичним особам. Виплати нерезидентам-фізичним особам у декларації з податку на прибуток не відображають. Основою для заповнення рядка 23 є додаток ПН до декларації, який складають щодо кожного нерезидента окремо.

Рядок 24.Залишається порожнім, якщо в попередніх звітних періодах звітного року виплат доходів нерезидентам не було.

Рядок 26.Починаючи з 1 січня 2016 року щомісячні авансові внески з податку на прибуток підприємства не сплачують. Платники податку цей рядок прокреслюють.

 

Наявність додатків. У відповідних комірках цього поля проставляють відмітки «+» про додатки, які подають разом із декларацією. Виняток – комірка під літерами «ПН», де вказують кількість поданих «нерезидентських» додатків «ПН».

Наявність доповнення.Платник може додати до декларації пояснення, складені в довільній формі. Це поле призначене, щоб розкрити відомості про такі доповнення (за їх наявності). Кожне з доповнень у довільній формі, складених до декларації, нумерують і в цьому полі вже вказують під своїм номером, стосовно кожного наводять стисло суть пояснення.

Відомості про одночасне подання до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств форм фінансової звітності. Платники податку на прибуток (крім малих підприємств) подають разом із відповідною декларацією за календарний квартал, півріччя, три квартали квартальну фінансову звітність, яка включає:

— Баланс (Звіт про фінансовий стан);

— Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід).

До річної декларації такі платники подають річну фінзвітність у складі:

— Балансу (Звіту про фінансовий стан);

— Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід);

— Звіту про рух грошових коштів;

— Звіту про власний капітал;

— Приміток до річної фінансової звітності.

Платники податку на прибуток – малі підприємства разом із річною декларацією подають скорочену за показниками фінансову звітність у складі:

— Балансу;

— Звіту про фінансові результати.

Наявність рішення. Це поле заповнюють малодохідники, що вирішили не коригувати фінансовий результат на усі різниці (крім збитків минулих років) – вписують текст рішення про це.

Прийняти рішення про незастосування різниць можна тільки один раз протягом безперервної сукупності років неперевищення 20-мільйонного критерію. Про те, що таке рішення прийняте, і потрібно вказати в декларації за перший рік безперервної сукупності років. У подальшому щорічне підтвердження не потрібне. Однак, якщо в майбутньому річний дохід перевищить 20 млн грн., то, починаючи зі звітного періоду порушення, доведеться враховувати усі різниці.

Підпис. Серію та номер паспорта проставляють лише стосовно фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про наявність у них права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта.

 

2. Особливості складання та подання податкової звітності з податку на додану вартість.

 

Звітним (податковим) періодом є один календарний місяць. Платники податку, які сплачують єдиний податок, можуть вибрати квартальний податковий період. Заява про вибір квартального податкового періоду подається контролюючому органу разом з декларацією за наслідками останнього податкового періоду календарного року. При цьому квартальний податковий період починає застосовуватися з першого податкового періоду наступного календарного року.

Податкова декларація подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Сума податкового зобов’язання, зазначена платником податку в поданій ним податковій декларації, підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку для подання податкової декларації.

Податкова звітність з податку на додану вартість подається в електронній формі до контролюючого органу всіма платниками цього податку з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб.

Чинна форма Податкової декларації з податку на додану вартість затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28 січня 2016 року № 21 зі змінами відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 25.05.2016 № 503.

Усі платники податку на додану вартість подають податкову декларацію з позначкою "0110", у якій відображаються розрахунки з бюджетом.

Платники податку, які застосовують спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства, крім декларації 0110, подають податкову декларацію з позначкою "0121" / "0122" / "0123", яка є невід'ємною частиною звітності за відповідний звітний період. До такої податкової декларації включаються лише ті операції, що стосуються спеціального режиму.

Платники податку – сільськогосподарські підприємства усіх форм власності, які відповідають вимогам, але не обрали спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського, лісового господарства і рибальства та реалізують молоко, худобу, птицю, вовну власного виробництва, а також молочні продукти, молочну сировину та м'ясопродукти, вироблені у власних переробних цехах, крім декларації 0110, подають податкову декларацію з позначкою "0130", яка є невід'ємною частиною звітності за відповідний звітний період. До такої податкової декларації включаються лише операції з реалізованими ними молока, худоби, птиці, вовни власного виробництва, а також молочних продуктів, молочної сировини та м'ясопродуктів, вироблених у власних переробних цехах.

Сума податку на додану вартість, що підлягає сплаті до бюджету сільськогосподарськими підприємствами усіх форм власності, які відповідають критеріям, але не обрали спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського, лісового господарства та рибальства, і на загальних підставах вважаються платником податку на додану вартість, за реалізовані ними молоко, худобу, птицю, вовну власного виробництва, а також за молочні продукти, молочну сировину та м'ясопродукти, вироблені у власних переробних цехах, залишається у розпорядженні цих сільськогосподарських підприємств у розмірі 80% і спрямовується на підтримку власного виробництва тваринницької продукції.

До податкової звітності з податку на додану вартість (далі - податкова звітність) належать:

– податкова декларація з податку на додану вартість з додатками;

– уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок з додатками;

– розрахунок податкових зобов'язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України.

До декларації вносяться дані податкового обліку платника окремо за кожний звітний (податковий) період без наростаючого підсумку.

Усі показники у податковій звітності проставляються у гривнях без копійокз відповідним округленням за загальновстановленими правилами.








Дата добавления: 2016-10-17; просмотров: 1787;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.021 сек.