Порядок складання технологічної карти екскурсії

Документом, що визначає всі сторони проведення екскурсії, її техніку, методику, є технологічна карта (застаріла назва - методична розробка).

До технологічної карти пред'являються наступні вимоги:

- актуальність (відбиття сучасних матеріалів, важливих проблем сьогоднішнього дня);

- цілеспрямованість (що виражається в підборі підтем);

- дотримання структури екскурсії;

- дотримання тематичного принципу підбора об'єктів;

- логічність переходів;

- раціональність у співвідношенні загального й локального матеріалів;

- відбиття принципів побудови маршруту;

- врахування інтересів певної групи екскурсантів (при наявності варіантів екскурсії).

Технологічна карта містить:

1) вступ, де вказуються:

- найменування екскурсійної установи;

- назва теми екскурсії;

- вид екскурсії;

- довжина маршруту;

- тривалість в академічних годинниках;

- склад екскурсантів;

- прізвища й посади укладачів;

- дата затвердження екскурсії керівником екскурсійної установи;

2) властиво технологічну карту, що являє собою таблицю Звичайний обсяг карти 6-12 сторінок машинописного тексту, варіанти залежать від кількості об'єктів, підтем, тривалості за часом і довжиною маршруту.

Розглянемо докладніше зміст кожної графи технологічної карти (рис. 4.3.).

1. "Маршрут екскурсії" - указується точка початку екскурсії й вулиці, на яких проходять екскурсії.

2. "Зупинка" - ті точки маршруту, де передбачений вихід з автобуса або зупинка на пішохідній екскурсії, передбачається огляд об'єкта з вікон автобуса.

3. "Об'єкти показу" - перераховуються ті пам'ятні місця, які показуються групі на зупинці, у ході переїзду або пересування групи. У заміській екскурсії об'єктами показу можуть бути в цілому місто, село, селище міського типу, а при проїзді по маршруті - видимі частини (висотний будинок, вежа, дзвіниця).

 

____________________________________________________________________

Технологічна карта екскурсії «Донецьк – початок всіх маршрутів»

Тема екскурсії: «Донецьк – початок всіх маршрутів»

Вид екскурсії за змістом оглядова

Вид екскурсії за способом пересування автобусна з елементами пішохідної

Маршрут екскурсії: Залізничний вокзал – «Донбас-Арена» – Парк кутих фігур –- Театральна площа – площа Леніна – парк ім А. Щербакова

Тривалість 130 хв., зокрема пішохідних ділянок 65 хв.

Протяжність 11000 метрів, в т.ч. пішохідних ділянок 2000 метрів

Екскурсію розроблено кафедрою туризму Донецького національного університету економіки та торгівлі імені Михайла Туган-Барановського

Дата розробки 24 вересня 2011 року

 

Маршрут Зупинка Об‘єкт Час, хв Основні питання та підтеми Методичні вказівки Організаційні вказівки
Залізничний вокзал – Виставковий центр «Експо-Донбас» Без зупинки 1. Будівля залізничного вокзалу. 2. Протестант-ський храм. 3. Католицький храм. 4. Пам‘ятник «Слава шахтарській праці». 5. ТРЦ «Донецьк-Сіти». 6. Краєзнавчий музей.   1. Історія виникнення міста Донецька. 2. Донецьк – місто ста національностей. 3. Донецьк – місто шахтарської слави. 4. Донецький обласний краєзнавчий музей – місце, де можна ближче познайомитися з Донецькою областю. 1. Прийом пояснення. 2. Прийом опису. 3. Показ під час руху автобусу. 4. Екскур-сійна довідка. Знайомство з групою, інструктаж з техніки безпеки та правил поведінки.  

____________________________________________________________________

Рис. 4.3.Приклад оформлення технологічної карти екскурсії

4. "Тривалість екскурсії" - указується час, що затрачається на показ і розповідь про об'єкт, а також на перехід, переїзд.

5. "Підтеми та основні питання" - містять короткі записи, що відбивають основні питання підтеми, їхня кількість, як правило, не повинне бути більше п'яти.

6. "Організаційні вказівки" - мають рекомендації з переміщення групи, забезпеченню безпеки екскурсантів. Дана графа відбиває техніку ведення екскурсії, наприклад, у ній указується, що група розташовується півколом у пам'ятника або так, щоб бачити об'єкт збоку. У заміських екскурсіях сюди включаються відомості про санітарні зупинки, правила поведінки, що не наносить шкоди природі.

Для виробничих екскурсій обов'язковий: інструктаж з техніки безпеки, правила поведінки для екскурсантів на підприємстві (наприклад, про те, що в цехах, де високий рівень шуму, екскурсантам видають протишумові вкладиші (беруші), екскурсовод повинен простежити, щоб всі екскурсанти надягли їх).

7. "Методичні вказівки" - головна частина технологічної карти, де визначається напрямок екскурсії, даються вказівки за методикою проведення, використанню прийомів розповіді, показу і т.д. Наприклад, в екскурсії на Савур-Могилу вказується, що розповідь ведеться з використанням прийому зорової реконструкції бою.

У даній графі розкриваються також логічні переходи між підтемами, з рекомендації з використання матеріалів "портфеля екскурсовода", руху. Наприклад, показуючи пам'ятник А.С. Пушкіну, екскурсовод пропонує екскурсантам обійти довкола нього.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 3505;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.