Основні етапи підготовки екскурсії

Екскурсія є результатом двох взаємозалежних процесів - підготовки та проведення. Без якісної підготовки неможливо якісне проведення.

У роботі з підготовки нової екскурсії можна виділити два основних напрямки:

- розробку теми екскурсії, нової для даної екскурсійної установи (або нової взагалі);

- підготовку починаючого або вже працюючого екскурсовода до проведення нової для нього, але вже раніше розробленої та проведеної в даній установі екскурсії.

Підготовка нової екскурсії доручається творчій групі. У її склад включається від 3 до 7 осіб, а в окремих випадках - і більше, залежно від складності теми. Здебільшого це працюючі в установі екскурсоводи. Часто як консультантів запрошуються фахівці різних галузей - науковці музеїв, викладачі вузів і середніх шкіл і т.д.

Звичайно кожному з учасників творчої групи поручається розробка одного з розділів, однієї з підтем екскурсії або одного або декількох питань підтеми. З метою контролю за роботою групи вибирається керівник.

Підготовка нової екскурсії включає три основні стадії:

1) попередня робота - підбір матеріалів для майбутньої екскурсії, їхнє вивчення (тобто процес нагромадження знань по даній темі, визначення мети й завдань екскурсії). Одночасно із цим відбувається відбір об'єктів, на яких буде побудована екскурсія;

2) безпосередня розробка самої екскурсії - складання екскурсійного маршруту; вивчення фактичного матеріалу; робота над змістом екскурсії, її основною частиною, що складається з декількох основних питань; написання контрольного тексту; методичне оснащення екскурсії; вибір найбільш ефективних методичних прийомів показу й розповіді; підготовка технологічної карти нової екскурсії; написання екскурсоводами індивідуальних текстів;

3) висновок - прийом (захист) екскурсії на маршруті; затвердження нової екскурсії керівником екскурсійної установи; допуск екскурсоводів, що захистили свою тему, до роботи на маршруті.

У найпростішому виді структура всіх екскурсій, незалежно від теми, виду та форми проведення, однакова: вступ, основна частина, висновок.

Вступ, як правило, складається із двох частин:

- організаційної (знайомство з екскурсійною групою та інструктаж екскурсантів з техніки безпеки на шляху на вимогах поводження на маршруті);

- інформаційної (коротке повідомлення про тему, довжину та тривалість маршруту, часу відправлення та повернення, санітарних зупинках і місці закінчення екскурсії).

Основна частина будується на конкретних екскурсійних об'єктах, сполученні показу й розповіді. Її зміст складається з декількох (5-12) підтем, які повинні бути розкриті на об'єктах і об'єднані темою. Важливим для створення екскурсії є підбор об'єктів таким чином, щоб представлені були тільки ті об'єкти, які допомагали б розкрити зміст теми екскурсії, причому в певнім дозуванні за часом і залежно від значимості тієї або іншої підтеми в даній екскурсії.

Висновок, як і вступ, не пов'язане з екскурсійними об'єктами. Він повинний займати за часом 5-7 хвилин і складається з двох частин:

- підсумку основного змісту екскурсії, висновку по темі, що реалізує ціль екскурсії;

- інформації про інші екскурсії, які можуть розширити та поглибити дану тему.

Висновок так само значимий, як і вступ, і основна частина.

Дуже важливо, щоб екскурсія була досить цікавою. Але не менш істотно не перевантажувати її потоком непотрібної туристам інформації, подавати матеріал у найбільш доступній формі, що сприяє найкращому сприйняттю. У зв'язку із цим тематика екскурсії неодмінно повинна бути зорієнтована на певну категорію екскурсантів (дорослих, молодь або дітей; міських або сільських жителів; працівників різних професій; співвітчизників або іноземців і т.д. ). Такий облік називається диференційованим підходом до екскурсійного обслуговування. Він повинен ураховувати не тільки інтереси, але й мети споживачів. Якщо екскурсія, наприклад, у рамках фольклорного тура, то основний упор у розповіді й показі необхідно робити на історію, пам'ятники, національні особливості регіону. Якщо ж екскурсія входить у програму ділового тура, то варто приділяти увагу показу різних ділових і суспільних центрів і т.п. При організації екскурсійного обслуговування в рамках курортного відпочинку привабливі екскурсійні прогулянки зі спостереженням природних ландшафтів, пам'ятників, об'єктів.

У процесі підготовки нової екскурсії можна виділити ряд основних етапів, які розташовуються в певній послідовності.

Уперше поняття «етапи підготовки екскурсії» було введено в 1976 р. Тоді ж було названо чотирнадцять етапів:

1. Визначення мети й завдань екскурсії.

2. Вибір теми.

3. Відбір літератури та складання бібліографії, визначення джерел екскурсійного матеріалу. Знайомство з експозиціями й фондами музеїв по темі.

4. Відбір і вивчення екскурсійних об'єктів.

5. Складання маршруту екскурсії.

6. Об'їзд або обхід маршруту.

7. Підготовка контрольного тексту екскурсії.

8. Комплектування «портфеля екскурсовода».

9. Визначення методичних прийомів проведення екскурсії.

10. Визначення техніки ведення екскурсії.

11. Складання технологічної карти.

12. Складання індивідуальних текстів.

13. Прийом (здача) екскурсії.

14. Затвердження екскурсії.

Визначення мети та завдань екскурсії.Робота над будь-якою новою екскурсією починається із чіткого визначення мети, це допомагає авторам більш організовано вести роботу надалі. Ціль екскурсії - це те, заради чого показуються екскурсантам пам'ятники історії та культури та інші об'єкти. Розповідь екскурсовода підлегла тієї ж кінцевої мети. Назвемо кілька цілей: виховання патріотизму, любові до Батьківщини, поваги до інших народів, естетичне виховання, а також розширення кругозору, одержання додаткових знань у різних галузях науки та культури тощо. Завдання екскурсії - досягти цілей шляхом розкриття її теми.

Вибір теми залежить від потенційного попиту, конкретного замовлення або цілеспрямованого створення певної тематики екскурсії. Кожна екскурсія повинна мати свою чітко сформульовану тему.

Тема є стрижнем, що поєднує всі об'єкти та підтеми екскурсії в єдине ціле. При створенні екскурсії учасники творчої групи ведуть відбір об'єктів, постійно звіряючи свої матеріали з темою. Однак мало відібрати об'єкт по темі, треба знайти конкретний матеріал, на якому ця тема буде розкрита з найбільшою повнотою й переконливістю. Угруповання тем лежить в основі існуючої класифікації екскурсій.

Відбір джерел екскурсійного матеріалу.У ході розробки нової екскурсії складається список книг, брошур, статей, опублікованих у газетах і журналах, які розкривають тему. Призначення списку - визначити зразкові границі майбутньої роботи з вивчення літературних джерел, надати допомогу екскурсоводам у використанні необхідного фактичного й теоретичного матеріалу при підготовці тексту. Перелік літератури розмножується в декількох екземплярах для зручності в роботі групи та тих екскурсоводів, які будуть готуватися до проведення екскурсій по даній темі. У переліку називаються автор, назва, рік видання, а також глави, розділи, сторінки.

При великій кількості літературних джерел список варто розділити на дві частини: "Основна література" та "Додаткова література".

Крім публікацій у пресі, можуть бути використані інші джерела. Автори екскурсії становлять їхній перелік, у який входять державні архіви, музеї, хронікально-документальні й науково-популярні кінофільми, де втримуються матеріали по темі екскурсії. Як джерело можуть служити спогаду учасників й очевидців історичних подій. Однак при використанні мемуарних матеріалів щоб уникнути неточностей і тенденційності варто проявляти обережність. Для розповіді повинні бути відібрані тільки достовірні, ретельно перевірені факти й відомості. Значну допомогу в пошуку та систематизації матеріалу екскурсій можуть зробити комп'ютерні енциклопедії, у тому числі мультимедійні бази даних на лазерних дисках (CD-ROM), Іnternet.

 








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 3049;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.