Класифікація екскурсій залежно від змісту

За змістомекскурсії поділяються на оглядові та тематичні.

Оглядовіекскурсії, як правило, багатотемні. Не випадково їх називають багатоплановими. У них використається історичний і сучасний матеріал. Будуються вони на показі всіляких об'єктів (пам'ятників історії й культури, будинків і споруд, природних об'єктів, місць знаменних подій, елементів благоустрою міста, промислових і сільськогосподарських підприємств тощо).

У таких екскурсіях події освітлюються узагальнено. Це дає загальну уяву про місто, область, регіон і державу в цілому. Хронологічні рамки подібної екскурсії - час існування, наприклад, міста з першого згадування про нього до сьогоднішнього дня та перспективи розвитку.

Оглядові екскурсії мають свої особливості. На відміну від тематичних у них формулювання теми являє певну складність. Незалежно від місця, де їх готують і проводять, вони практично схожі між собою насамперед за своєю структурою. У кожній з них висвітлюється декілька підтем (історія міста, стисла характеристика промисловості, науки, культури, освіти тощо). У той же час в оглядових екскурсіях є свої відмінні риси. Вони диктуються тими особливостями в історичному розвитку, які властиві певному місту, області, регіону. Наприклад, воєнно-історичну підтему включають в оглядові екскурсії по тих містах, на території яких відбувалися військові дії. Літературні підтеми включаються в оглядові екскурсії по містах, пов'язаними з життям і діяльністю письменників, поетів і т.д.

Тематичні екскурсіїприсвячені розкриттю однієї теми. Якщо це історична екскурсія, то в її основу може бути покладено одну або кілька подій, об'єднаних однією темою. Якщо екскурсія на архітектурну тему, то предметом вивчення можуть стати найцікавіші витвори зодчества, розміщених на вулицях і площах міста, а у великому місті - архітектурні ансамблі минулих століть.

Тематичні екскурсії поділяються на історичні, виробничі, природознавчі (екологічні), мистецтвознавчі, літературні, архітектурно-містобудівні.

За своїм змістом історичніекскурсії, у свою чергу, поділяються на наступні підгрупи:

-історико-краєзнавчі («Історія виникнення Святогірського монастиря», «З історії розвитку Донбасу» тощо);

-археологічні (наприклад, у м. Херсонесі з показом речовинних історичних джерел-розкопок);

-етнографічні, що розповідають про звичаї різних націй і народностей(«Греки Приазов‘я»);

-воєнно-історичні (по місцях бойової слави, наприклад Жовті Води, Берестечко, Савур-Могила);

-історико-біографічні (по місцях життя та діяльності відомих людей);

-екскурсії в історичні музеї.

Виробничіекскурсії поділяються на підгрупи:

-виробничо-історичні;

-виробничо-економічні (наприклад, банківська, біржова діяльність, ринок нерухомості й ін.);

-виробничо-технічні;

-професійно-орієнтовні (для учнів).

Природознавчі (екологічні) можуть бути ботанічними, зоо-, гідро-, геологічними й т.д.

Мистецтвознавчіекскурсії мають підгрупи:

-історико-театральні (наприклад, «З історії українського театру», «Немирович-Данченко на Донеччині);

-історико-музичні («Київ музичний»);

-по народних художніх промислах (Петриківка);

-по місцях життя та творчості діячів культури («Село Красне – батьківщина С.С. Прокоф‘єва);

-у картинні галереї та виставочні зали, музеї, майстерні художників і скульпторів.

Літературніекскурсії звичайно групуються в такий спосіб:

-літературно-біографічні. Проводяться по місцях, які зберігають пам'ять про життя й творчість письменника, поета, драматурга й т.д. (наприклад, «Василь Стус у Донецькій області», «Купрін у Єнакієво» і т.д.);

-історико-літературні, що розкривають певні періоди розвитку російської національної літератури («Літературний Київ 20-х років XX століття», «Літературний Донецьк»);

-літературно-художні - це поетико-текстові екскурсії («Реве та стогне Дніпр широкий») або по місцях, які знайшли відображення в творах того чи іншого письменника («Слідами героїв М. Гоголя», «Київ в творах Булгакова»).

Екскурсії на архітектурно-містобудівні теми поділяються на:

-ті, що містять показ архітектурних будівель даного міста;

-що пов'язані з показом пам'ятників архітектури певного історичного періоду;

-ті, що дають уявлення про творчість одного архітектора;

-що знайомлять із плануванням і забудовою міст за генеральним планом;

-пов'язані з демонстрацією зразків сучасної архітектури;

-що знайомлять з новобудовами.

Слід зазначити, що тематичні екскурсії того або іншого виду рідко існують ізольовано один від одного. Наприклад, історичний матеріал використовується в екскурсіях на архітектурно-містобудівні теми; елементи природознавчих екскурсій знаходять своє місце майже в кожній групі тематичних екскурсій. Все залежить від конкретних умов їхнього проведення, від ресурсів пізнавального плану того або іншого міста або регіону.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

 

 

1. Долженко Г.П. Основы экскурсионного дела. – М., Ростов-на Дону, 2003. – С. 6-34.

2. Бабарицька В.К. Екскурсознавство і музеєзнавство: навч. посібник/ В.К. Бабарицька. А.Я. Короткова. О.Ю. Малиновська. – К.: Альтерпрес, 2007. – С. 32-35.

3. Голубничая С.Н. Основы экскурсионного дела. – Донецк: ДИТБ, 2003. – С. 46-56.

4. Організація екскурсійної діяльності. Курс лекцій для студентів ден. і заоч. форм навчання напряму підготовки «Туризм»/ С.М. Голубнича: Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України: Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського, 2011, - 123 с.

5. Голубнича С.М. Організація екскурсійної діяльності: метод. вказівки для самостійн. роботи студентів ден. і заоч. форм навчання напряму підготовки «Туризм»/ С.М. Голубнича; М-во освіти і науки, молоді та спорту України; Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, каф. туризму.- Донецьк: [ДонНУЕТ], 2012. – 123 с.

 

 








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 667;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.