Автоматизовані інформаційні технології, їх розвиток і класифікація

Створення і функціонування інформаційних систем в управлін­ні економікою тісно зв'язані з розвитком інформаційної технології — головної складової частини автоматизованих інформаційних систем.

Автоматизована інформаційна технологія — це системно орга­нізована для розв'язування задач управління сукупність методів і засо­бів реалізації операцій збирання, реєстрації, передавання, накопичення, пошуку, опрацювання та захисту інформації на базі застосування роз­винутого програмного забезпечення, яке використовує засоби обчислю­вальної техніки і зв'язку, а також способів, за допомогою яких інформа­ція пропонується клієнтам.

Все зростаючий попит в умовах ринкових відносин на інформацію та інформаційні послуги привів до того, що сучасна технологія опрацю­вання інформації орієнтована на застосування широкого спектра тех­нічних засобів і насамперед електронних обчислювальних машин та за­собів комунікацій. На їх основі створюються обчислювальні системи і мережі різних конфігурацій із метою не тільки накопичення, збере­ження, опрацювання інформації, а й максимального наближення термі­нальних пристроїв до робочого місця фахівця чи приймаючого рішення керівника. Це є досягненням багаторічного розвитку автоматизованих інформаційних технологій.

Поява наприкінці 1950-х років електронних обчислювальних машин (ЕОМ) і стрімке вдосконалення їхніх експлуатаційних можли­востей створило реальні передумови для автоматизації управлінської праці, формування ринку інформаційних продуктів і послуг. Розвиток автоматизованих інформаційних технологій ішов паралельно з появою нових видів технічних засобів опрацювання та передавання інформації, вдосконаленням організаційних форм використання ЕОМ, насиченням •нфраструктури новими засобами комунікацій.

Зз


Розвиток ринкових відносин привів до появи нових видів підприєм­ницької діяльності і, насамперед, до створення фірм, зайнятих інформацій­ним бізнесом, розробкою інформаційних технологій, їхнім вдосконалю­ванням, поширенням компонентів автоматизованих інформаційних тех­нологій, зокрема програмних продуктів, які автоматизують інформаційні та обчислювальні процеси. До їх числа відноситься обчислювальна техні­ка, засоби комунікацій, офісне устаткування і специфічні види послуг — інформаційне, технічне і консультаційне обслуговування, навчання тощо. Це сприяло швидкому поширенню та ефективному використанню інфор­маційних технологій в управлінських і виробничих процесах, практично до повсюдного їхнього застосування і великого розмаїття.

Автоматизовані інформаційні технології можна класифікувати за ря­дом ознак, зокрема, за способом реалізації в автоматизованих інформа­ційних системах, за мірою охоплення автоматизованими інформаційними технологіями задач управління, за класами реалізованих технологічних операцій, за типом користувацького інтерфейсу, за варіантами викорис­тання комп'ютерних мереж, за предметною областю, яка обслуговується.

За способом реалізації автоматизовані інформаційні технології в ав­томатизованих інформаційних систем діляться на традиційно сформовані і нові інформаційні технології. Якщо традиційні автоматизовані інформа­ційні технології перш за все існували в умовах централізованого опра­цювання даних, до масового використання персональних ЕОМ і були орі­єнтовані головним чином на зниження трудомісткості при формуванні регулярної звітності, то нові інформаційні технології зв'язані з інформа­ційним забезпеченням процесу управління в режимі реального часу.

Нова інформаційна технологія — це технологія, яка ґрунтується на застосуванні комп'ютерів, активній участі користувачів (непрофесі-оналів в області програмування) в інформаційному процесі, високому рівні дружнього користувацького інтерфейсу, широкому використанні пакетів прикладних програм загального і проблемного призначен­ня, доступу користувача до віддалених баз даних і програм завдяки обчислювальним мережам.

За мірою охоплення автоматизованими інформаційними техно­логіями задач управління виділяються електронне опрацювання да­них, коли з використанням ЕОМ без переглядання методології та


Розділ 2 ТЕХНОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ

організації процесів управління ведеться опрацювання даних із роз­в'язування окремих економічних задач, і автоматизація управлінської діяльності. В другому випадку обчислювальні засоби, включаючи су-перЕОМ і персональні ЕОМ, використовуються для комплексного роз­в'язування функціональних задач, формування регулярної звітності і ро­боти в інформаційно-довідковому режимі для підготовки управлінських рішень. До цієї групи належать автоматизовані інформаційні технології підтримки прийняття рішень, які передбачають широке використання економіко-математичних методів, моделей і пакетів прикладних програм для аналітичної роботи і формування прогнозів, складання бізнес-пла­нів, обґрунтованих оцінок і висновків із досліджуваних процесів, явищ виробничо-господарської практики. До названої групи належать і широ­ко впроваджувані сьогодні автоматизовані інформаційні технології, які одержали назву електронного офісу та експертної підтримки прийняття рішень. Ці два варіанти автоматизованих інформаційних технологій орі­єнтовані на використання останніх досягнень в області інтеграції но­вітніх підходів до автоматизації роботи фахівців і керівників, створення для них найбільш сприятливих умов виконання професійних функцій, якісного і своєчасного інформаційного обслуговування за рахунок по­вного автоматизованого набору управлінських процедур, реалізованих в умовах конкретного робочого місця та офісу в цілому.

Електронний офіс передбачає наявність інтегрованих пакетів при­кладних програм, які охоплюють спеціалізовані програми та інформа­ційні технології і забезпечують комплексну реалізацію задач предметної області. Сьогодні все більше поширюються електронні офіси, устатку­вання і співробітники яких можуть знаходитися в різних приміщеннях. Необхідність роботи з документами, матеріалами, базами даних кон­кретної організації чи установи в домашніх умовах, в готелі, транспорт­них засобах привела до появи автоматизованих інформаційних техно­логій віртуальних офісів. Такі автоматизовані інформаційні технології грунтуються на роботі локальної мережі, з'єднаної з територіальною чи глобальною мережею. Завдяки цьому абонентські системи співробітни­ків закладу, незалежно від того, де вони знаходяться, виявляються вклю­ченими в спільну для них мережу.


Зацеркляний М. М., Мельников О. Ф.

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГИ У ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВАХ

Автоматизовані інформаційні технології експертної підтримки при­йняття рішень складають основу автоматизації праці фахівців-аналітиків. Ці працівники крім аналітичних методів і моделей для дослідження си­туацій зі збуту продукції, послуг, фінансового стану підприємства, фір­ми, фінансово-кредитної організації, які складаються в ринкових умо­вах, змушені використовувати досвід, що накопичується і зберігається в системі, з оцінки ситуацій, тобто відомості, що складають базу знань у конкретній предметній області. Опрацьовані за відповідними правилами такі відомості дозволяють підготовляти обґрунтовані рішення для по­ведінки на фінансових товарних ринках, виробляти стратегію в областях менеджменту і маркетингу.

За класами реалізованих технологічних операцій автоматизовані ін­формаційні технології розглядаються, власне кажучи, в програмному аспекті і включають текстове опрацювання, електронні таблиці, авто­матизовані банки даних, опрацювання графічної і звукової інформації, мультимедійні та інші системи.

Перспективним напрямком розвитку комп'ютерної технології є створення програмних засобів для виведення високоякісного звуку і відеозображення. Технологія формування відеозображення одержала назву комп'ютерної графіки. Комп'ютерна графіка — це створення, збе­реження та опрацювання моделей об'єктів і їх зображень за допомогою ЕОМ. Ця технологія проникла в область економічного аналізу, моделю­вання різного роду конструкцій, вона незамінна на виробництві, прони­кає в рекламну діяльність, робить цікавим дозвілля. Сформовані та опра­цьовані за допомогою цифрового процесора зображення можуть бути демонстраційними та анімаційними. До першої групи, як правило, від­носять комерційну (ділову) та ілюстративну графіку, до другого — інже­нерну і наукову, а також зв'язану з рекламою, мистецтвом, іграми, коли виводяться не тільки одиночні зображення, а й послідовність кадрів у вигляді фільму (інтерактивний варіант). Інтерактивна машинна графіка є одним із найбільш прогресивних напрямків серед нових інформаційних технологій. Цей напрямок переживає бурхливий розвиток в області по­яви нових графічних станцій і в області спеціалізованих програмних за­собів, які дозволяють створювати реалістичні об'ємні рухливі зображен­ня, які порівнюються за якістю з кадрами відеофільму.



Розділ 2 ТЕХНОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ


Програмно-технічна організація обміну з комп'ютером текстовою, графічною, аудіо- і відеоінформацією одержала назву мультимедіатехно-логії. Така технологія реалізується спеціальними програмними засобами, які мають вбудовану підтримку мультимедіа і дозволяють використову­вати її в професійній діяльності, навчально-освітніх, науково-популяр­них та ігрових областях. При застосуванні цієї технології в економічній сфері відкриваються реальні перспективи використання комп'ютера для озвучування зображень, а також розуміння ними людської мови, ведення комп'ютером діалогу з фахівцем мовою, рідною для фахівця. Здатність комп'ютера з голосу сприймати нескладні команди управління програ­мами, відкривання файлів, друкування інформації та іншими операціями в найближчому майбутньому створять сприятливі умови користувачу для взаємодії з ним у процесі професійної діяльності.

За типом користувацького інтерфейсу можна розглядати авто­матизовані інформаційні технології з погляду можливостей доступу ко­ристувача до інформаційних і обчислювальних ресурсів. Так, пакетна автоматизована інформаційна технологія виключає можливість користу­вача впливати на опрацювання інформації, поки вона проводиться в ав­томатичному режимі. Це пояснюється організацією опрацювання, яка грунтується на виконанні програмно-заданої послідовності операцій над заздалегідь накопиченими в системі та об'єднаними в пакет даними. На відміну від пакетної діалогова автоматизована інформаційна технологія надає користувачу необмежену можливість взаємодії з інформаційними ресурсами, які зберігаються у системі, у реальному масштабі часу, одер­жуючи при цьому всю необхідну інформацію для розв'язування функ­ціональних задач і прийняття рішень.

Інтерфейс мережевої автоматизованої інформаційної технології надає користувачу засоби теледоступу до територіально розподілених ін­формаційних та обчислювальних ресурсів завдяки розвинутим засобам зв'язку, що робить такі автоматизовані інформаційні технології широко використовуваними і багатофункціональними.

Зараз спостерігається тенденція до об'єднання різних типів інфор­маційних технологій у єдиний комп'ютерно-технологічний комплекс, який називається інтегрованим. Особливе місце в ньому належить


Зацеркляний М. М., Мельников О. ф.

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГІЇ У ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВАХ

засобам комунікації, які забезпечують не тільки надзвичайно широкі технологічні можливості автоматизації управлінської діяльності, а й є основою створення найрізноманітніших мережевих варіантів автома­тизованих інформаційних технологій: локальних, багаторівневих, роз­поділених, глобальних обчислювальних мереж, електронної пошти, цифрових мереж інтегрованого обслуговування. Усі вони орієнтовані на технологічну взаємодію сукупності об'єктів, утворених пристроя­ми передавання, опрацювання, накопичення, збереження, захисту да­них, і є інтегрованими комп'ютерними системами опрацювання даних великої складності, з практично необмеженими експлуатаційними можливостями для реалізації управлінських процесів в економіці.

Інтегровані комп'ютерні системи опрацювання даних проектують­ся як складні інформаційно-технологічні і програмні комплекси. Вони підтримують єдиний спосіб подання даних і взаємодію користувачів із компонентами системи, забезпечують інформаційні та обчислювальні потреби фахівців у їхній професійній роботі. Особливе значення в та­ких системах надається захисту інформації при її передаванні та опра­цюванні. Найбільше поширення при захисті економічної інформації одержали апаратно-програмні способи. Зокрема, використання системи зв'язку, вибраної за захисними властивостями і якістю обслуговування, що гарантує схоронність інформації в процесі передавання її адресату; шифрування і дешифрування даних абонентами мереж загального ко­ристування (телефонних, телеграфних) при домовленості користувачів про загальні технічні засоби, алгоритми шифрування і т. п.

Підвищення вимог до оперативності інформаційного обміну та управління, а отже, до терміновості опрацювання інформації привело до створення не тільки локальних, а й багаторівневих і розподілених систем організаційного управління об'єктами, якими є, наприклад, банківські, податкові, постачальницькі, статистичні та інші служби, їхнє інформаційне забезпечення реалізують мережі автоматизованих банків даних, які будуються з урахуванням організаційно-функціональ­ної структури відповідного багаторівневого економічного об'єкта, ма­шинного ведення інформаційних масивів. Цю проблему в нових інфор­маційних технологіях розв'язують розподілені системи опрацювання даних із використанням каналів зв'язку для обміну інформацією між



Розділ 2 ТЕХНОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ


базами даних різних рівнів. За рахунок ускладнення програмних засо­бів управління базами даних підвищується швидкість, забезпечуються захист і вірогідність інформації при виконанні економічних розрахун­ків і виробленні управлінських рішень.

У багаторівневій і розподіленій комп'ютерній інформаційній сис­темі організаційного управління однаково успішно можуть розв'язува­тися як проблеми оперативної роботи з інформацією, так і проблеми аналізу економічних ситуацій при виробленні та прийнятті управ­лінських рішень. Зокрема, створювані автоматизовані робочі місця фахівців надають можливість користувачам працювати в діалоговому режимі, оперативно розв'язувати поточні задачі, зручно вводити дані з термінала, вести їх візуальний контроль, викликати потрібну інформа­цію для опрацювання, визначати вірогідність результатної інформації і виводити її на екран, друкувати чи передавати каналами зв'язку.

Потреба в аналітичній роботі при переході до ринку в умовах перебудови економічних відносин, утворення нових організаційних структур, які функціонують на основі різних форм власності, незмірно зростає. Виникає необхідність у накопиченні фактів, досвіду, знань у кожній конкретній області управлінської діяльності. Переважає за­цікавленість у ретельному дослідженні конкретних економічних, ко­мерційних, виробничих ситуацій із метою прийняття в оперативном}' порядку економічно обгрунтованих і найбільш прийнятних рішень. Ця задача розв'язується подальшим вдосконаленням інтегрованого опрацювання інформації, коли нова інформаційна технологія охоплює роботу з базами знань. Під базою знань розуміється складна, детально модельована структура інформаційних сукупностей, які описують всі особливості предметної області, включаючи факти (фактичні знання), правила (знання умов для прийняття рішень) і метазнания (знання про знання), тобто знання, які належать до способів використання знань і їх властивостей. База знань є найважливішим елементом найчастіше створюваної на робочому місці фахівця експертної системи, яка ви­ступає в ролі накопичувача знань у конкретній області професійної ді­яльності і порадника фахівцю при аналізі економічних ситуацій і ви­робленні управляючих впливів.


Зацеркляний М. М., Мельников О. Ф.

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГІЇ У ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВАХ








Дата добавления: 2016-05-05; просмотров: 2716;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.