Автоматизоване робоче місце — засіб автоматизації роботи користувача

Діяльність працівників сфери управління (бухгалтерів, фахівців кре­дитно-банківської системи, плановиків і т. д.) зараз орієнтована на вико­ристання розвинутих технологій. Організація і реалізація управлінських функцій вимагає радикальної зміни як самої технології управління, так і технічних засобів опрацювання інформації, серед яких головне місце займають персональні комп'ютери. Вони все більше перетворюються із систем автоматичної переробки вхідної інформації в засоби накопичення досвіду управлінських працівників із аналізу, оцінки та вироблення най­більш ефективних економічних рішень.

Тенденція до посилення децентралізації управління спричиняє роз­поділене опрацювання інформації з децентралізацією застосування засо­бів обчислювальної техніки та вдосконалення організації робочих місць користувачів.

Автоматизоване робоче місце (АРМ) визначається як сукупність інформаційно-програмно-технічних ресурсів, які забезпечують опрацю­вання даних і автоматизацію управлінських функцій у конкретній пред­метній області на конкретному робочому місці.

При створенні автоматизованих робочих місць вважається, що основні операції з накопичення, збереження і опрацювання інформації покладаються на обчислювальну техніку, а економіст виконує частину ручних операцій і операцій, які вимагають творчого підходу при підго­товці управлінських рішень. Персональна техніка застосовується корис­тувачем для контролю виробничо-господарської діяльності, зміни зна­чень окремих параметрів у ході розв'язування задачі, а також введення початкових даних в автоматизовані інформаційні системи для розв'язу­вання поточних задач і аналізу функцій управління.

АРМ як інструмент для раціоналізації та інтенсифікації управлінсь­кої діяльності створюється для забезпечення виконання деяких функцій. Найбільш простою функцією АРМ є інформаційно-довідкове обслугову­вання. Хоча ця функція в тій чи іншій мірі притаманна будь-якому АРМ, особливості її реалізації істотно залежать від категорії користувача.

АРМ мають проблемно-професійну орієнтацію на конкретну пред­метну область. Професійні АРМ є головним інструментом спілкування



Розділ 2 ТЕХНОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ


людини з обчислювальними системами, відіграючи роль автономних ро­бочих місць, інтелектуальних терміналів великих ЕОМ, робочих стан­цій у локальних мережах. АРМ мають відкриту архітектуру і легко адап­туються до проблемних областей.

Локалізація АРМ дозволяє здійснити оперативне опрацювання інформації відразу після її надходження, а результати опрацювання збе­рігати як завгодно довго за вимогою користувача.

В умовах реалізації управлінського процесу метою впроваджен­ня АРМ є посилення інтеграції управлінських функцій, і кожне більш-менш «інтелектуальне» робоче місце повинне забезпечувати роботу в багатофункціональному режимі.

АРМ виконують децентралізоване одночасне опрацювання еконо­мічної інформації на робочих місцях виконавців у складі розподіленої бази даних. При цьому вони мають вихід системними пристроями і ка­налами зв'язку на персональні ЕОМ і бази даних інших користувачів, забезпечуючи таким чином спільне функціонування персональних ЕОМ у процесі колективного опрацювання інформації.

АРМ, створені на базі персональних комп'ютерів, — найбільш про­стий і розповсюджений варіант автоматизованого робочого місця для пра­цівників сфери організаційного управління. Таке АРМ розглядається як система, яка в інтерактивному режимі роботи надає конкретному праців­нику (користувачу) всі види забезпечення монопольно на весь сеанс робо­ти. Цьому відповідає підхід до проектування такого компонента АРМ, як внутрішнє інформаційне забезпечення, відповідно до якого інформацій­ний фонд на магнітних носіях конкретного АРМ повинний знаходитися в монопольному розпорядженні користувача АРМ. Користувач сам ви­конує усі функціональні обов'язки з перетворення інформації.

Створення АРМ на базі персональних комп'ютерів забезпечує:

• простоту, зручність і дружність відносно користувача; простоту адаптації до конкретних функцій користувача; компактність розміщення і невисокі вимоги до умов експлуатації;

• високу надійність і живучість;

порівняно просту організацію технічного обслуговування. Ефективним режимом роботи АРМ є його функціонування в рам­ках локальної обчислювальної мережі як робочої станції. Особливо


.^аіівп^гюимм КА Ь,А КАопииїліґ/ла Ґ) fit

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГИ У ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВАХ ЩЩ

доцільний варіант, коли потрібно розподіляти інформаційно-обчислю­вальні ресурси між декількома користувачами.

Більш складною формою є АРМ із використанням персональних ЕОМ як інтелектуального терміналу, а також із віддаленим доступом до ресурсів центральної (головної) ЕОМ чи зовнішньої мережі. В даному випадку декілька персональних ЕОМ підключаються каналами зв'язку до головної ЕОМ, при цьому кожна персональна ЕОМ може працювати і як самостійний термінальний пристрій.

У найбільш складних системах АРМ можуть за допомогою спеці­ального устаткування підключатися не тільки до ресурсів головної ЕОМ мережі, а й до різних інформаційних служб і систем загального призна­чення (служби новин, національних інформаційно-пошукових систем, баз даних і знань, бібліотечних систем і т. п.).

Можливості створюваних АРМ значною мірою залежать від тех-ніко-експлуатаційних характеристик ЕОМ, на яких вони базуються. У зв'язку з цим на стадії проектування АРМ чітко формулюються вимоги до базових параметрів технічних засобів опрацювання і видачі інформа­ції, набору комплектуючих модулів, мережевого інтерфейсу, ергономіч­них параметрів пристроїв і т. д.

Синтез АРМ, вибір його конфігурації та устаткування для ре­альних видів економічної і управлінської роботи носять конкретний характер, який диктується спеціалізацією, поставленими цілями, об­сягами роботи. Проте будь-яка конфігурація АРМ повинна відповідати загальним вимогам відносно організації інформаційного, технічного, програмного забезпечення.

Інформаційне забезпечення АРМ орієнтується на конкретну, звич­ну для користувача, предметну область. Опрацювання документів по­винне допускати таку структуризацію інформації, яка дозволяє здій­снювати необхідне маніпулювання різними структурами, зручне і швид­ке корегування даних у масивах.

Технічне забезпечення АРМ повинне гарантувати високу надійність технічних засобів, організацію зручних для користувача режимів роботи (автономний, із розподіленою базою даних, інформаційний, із технікою верхніх рівнів і т. д.), здатність опрацювувати в заданий час необхідний обсяг даних. Оскільки АРМ є індивідуальним користувацьким засобом,


Розділ 2 ТЕХНОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ

він повинен забезпечувати високі ергономічні властивості і комфорт­ність обслуговування.

Програмне забезпечення насамперед орієнтується на професійний рівень користувача, сполучається з його функціональними потребами, кв&тіфікацією і спеціатізацією. Користувач із боку програмного серед­овища повинний відчувати постійну підтримку свого бажання працю­вати в будь-якому режимі активно чи пасивно. Пріоритет користувача при роботі з технікою безсумнівний. Тому при їхній взаємодії перед­бачається максимальне забезпечення зручностей роботи людини за ра­хунок вдосконалення програмних засобів.

Розглянемо як приклад інформаційні і програмно-технологічні можливості АРМ «Управління цінними паперами» в одному з комерцій­них банків.

АРМ «Управління цінними паперами» дозволяє розв'язувати такі основні задачі:

ведення реєстру акціонерів;

• реєстрація операцій із акцій;

• нарахування дивідендів;

• формування звітів;

• виконання аналітичних розрахунків тощо. Компонентами АРМ «Управління цінними паперами» є:

• інтегрована база даних;

• сукупність розрахункових алгоритмів, які забезпечують опрацю­вання інформації і відображення результатів;

• вбудована довідкова система;

• текстовий редактор і калькулятор.

АРМ призначений для комплексної автоматизації операцій, зв'яза­них із первинним розміщенням і вторинним обігом цінних паперів. Воно розраховане на роботу з єдиною інтегрованою нормативно-довідковою базою даних і реалізованим комплексом розрахункових задач.

Інтегрована база даних містить оперативну і нормативно-довідкову інформацію. Для управління веденням розрахункових функцій, занесення і корегування даних у системі використовується розвинутий багаторівне­вий інтерфейс. Вбудована довідкова система дозволяє фахівцю при роботі з програмою одержувати необхідну консультацію без виходу із системи.


Зацеркляний М. М., Мельников О. ф.

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ /ТЕХНОЛОГИУФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХУСТАНОВАХ

Робота користувача АРМ реалізується за допомогою меню. Головне меню є ієрархічною діалоговою схемою доступу до функцій системи. До пунктів цього меню належать реєстр акціонерів, транзакції (акти ку-півлі-продажу акцій), дивіденди, налаштування системи, аналітичні роз­рахунки, сервісні функції.

Нормативно-довідкова інформація містить таблицю податків (для су­б'єктів оподатковування), класифікатор акціонерів тощо. Класифікатор ак­ціонерів містить ознаки для групування і вибору даних про акціонерів при підготовці вихідних форм. Інформація, яка надходить від користувача в сис­тему під час діалогу, за змістом є або командами виконання тих чи інших операцій, або даними. Команди реалізуються за допомогою багаторівневого меню, яке об'єднує множину доступних користувачу дій у підгрупи, групи і т. д. їх сукупність відображає прийняту в системі логіку пошуку і роботи. Дані — це інформація числового чи текстового характеру, яка розміщується в базі даних. Занесення даних ведеться з використанням екранних форм.

Основні функції АРМ виконуються після налаштування системи. У процесі налаштування встановлюються значення реквізитів акціонер­ного товариства, випуску акцій і прав доступу. Меню призначене для введення і модифікації даних про власників акцій, їхні адреси, номери особистих рахунків, контролю рахунків-депо, формування і друкуван­ня сертифікатів і т. п. Система дозволяє одержувати витяги з рахунків акціонерів, формувати і готувати зведені документи про рух акцій за будь-який період (список акціонерів, список для голосування, розподіл акцій, рух за рахунками, первинне розміщення акцій).

Система виконує аналітичні розрахунки за групами даних: реєстр, транзакції, дивіденди. Розрахунки можуть виконуватися в розрізах різ­них класифікаційних ознак: за типами акцій і акціонерів, за звітними пе­ріодами. Результати розрахунків подаються у графічному вигляді.

Останнім часом намітилася тенденція до створення уніфікованих АРМ, які обслуговують декілька предметних областей. Наприклад, комплекс АРМ-аналітик, створений на базі АРМ-статистика, значно розширює можливості останнього і максимально відповідає вимогам, які зароджуються в умовах ринку виробничих, наукових і комерційних структур. АРМ-аналітик дозволяє здійснювати розв'язування великого комплексу функціональних задач.


Розділ 2 ТЕХНОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ

Комплекс «Експрес-аналіз при укладанні договорів, замовлень, контрактів» забезпечує процес управління аналітичною інформацією про собівартість, ціну, можливі обсяги виробництва окремих видів продукції.

Комплекси «Аналіз формування, розподілу і використання прибут­ку», «Аналіз матеріально-технічного і фінансового стану підприємства», «Аналіз праці, оплати і соціального розвитку», «Аналіз виконання держ­замовлень і господарських договорів» відповідають структурі діючого законодавства про підприємство. Причому, аби АРМ-аналітик міг ви­користовуватися на підприємствах, які працюють за різними моделями, у нього введені всі діючі схеми формування доходу.

Програмне забезпечення комплексу «Аналіз зовнішньоторгівельної діяльності» дозволяє аналізувати валютні витрати, їхню ефективність і розрахунки з державою.

Комплекси «Аналіз і прогнозування динамічних рядів», «Коре-ляційно-регресійний аналіз», «Вибірковий метод» дають можливість автоматизовано здійснювати соціально-економічний аналіз із викорис­танням статистичних методів.

АРМ-аналітик є багаторежимним і багатоцільовим комплексом, у якому знайшли відображення і розвиток інтеграційні, аналітичні та інформаційні процеси. У ньому сполучається соціально-економічний і статистичний аналіз, реалізоване опрацювання оперативної, бухгалтер­ської і статистичної інформації.

Усі функціональні режими опрацювання інформації можуть техно­логічно здійснюватися в АРМ-аналитик на основі централізованого і де­централізованого інформаційного забезпечення.

АРМ-аналитик є універсальним засобом автоматизації розв'язуван­ня задач багаторівневого аналізу діяльності підприємств і фірм, який при наявності розвинутого набору пакетів прикладних програм легко адап­тується до розв'язування більш складних у математичному плані задач.








Дата добавления: 2016-05-05; просмотров: 1720;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.