Мережевий режим автоматизованого опрацювання інформації

Комп'ютерна мережа — це сукупність програмних, технічних і комунікаційних засобів, які забезпечують ефективний розподіл обчис­лювальних ресурсів.

Будучи одночасно і продуктом, і потужним стимулом розвитку ін­телекту людини, мережа дозволяє:

• побудувати розподілені сховища інформації (бази даних);

• розширити перелік розв'язуваних задач із опрацювання інформації;

• підвищити надійність інформаційної системи за рахунок дублю­вання роботи персонального комп'ютера (ПК);

• створити нові види сервісного обслуговування, наприклад елек­тронну пошту;

• знизити вартість опрацювання інформації.

До мереж, як і до окремих ПК, застосовується поняття «архітекту­ра», під якою розуміється конструювання складних об'єднань ПК, що надають користувачам широкий набір різних інформаційних ресурсів. Архітектура мереж має набір характеристик:

відкритість. Полягає у забезпеченні можливості підключення в контур мережі будь-яких типів сучасних ПК;

ресурси. Значимість і цінність мережі повинні визначатися набо­ром збережених у ній знань, даних і здатністю технічних засобів оперативно їх подавати або опрацьовувати;


Зацеркляний М. М., Мельников О. Ф.

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГИ У ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВАХ

надійність. Трактується як забезпечення високого показника
«напрацювання на відмовлення» за рахунок оперативних повідо­
млень про аварійний режим, шляхом тестування, програмно-ло­
гічного контролю і дублювання техніки;

динамічність. Полягає в мінімізації часу відгуку мережі на запит користувача;

інтерфейс. Передбачається, що мережа забезпечує широкий набір сервісних функцій із обслуговування користувача і надання йому запитуваних інформаційних ресурсів;

автономність. Розуміється як можливість незалежної роботи ме­реж різних рівнів;

комунікації. До мереж пред'являються особливі вимоги, зв'язані з забезпеченням чіткої взаємодії ПК для будь-якої прийнятої ко­ристувачем конфігурації мережі. Мережа забезпечує захист да­них від несанкціонованого доступу, автоматичне поновлення пра­цездатності при аварійних збоях, високу вірогідність переданої інформації та обчислювальних процедур.

Найважливішою характеристикою мережі є топологія, обумовлена структурою з'єднання ПК у мережі. Розрізняють два види топології — фізичну і логічну. Під фізичною топологією розуміється реальна схема з'єднання вузлів мережі каналами зв'язку, а під логічною — структура маршрутів потоків даних між вузлами. Фізична і логічна топології не за­вжди збігаються.

Існує декілька топологічних структур мереж: шинна, зіркоподібна, деревоподібна, кільцева і багатозв'язна.

Для опису взаємодії компонентів у мережі використовуються про­токоли та інтерфейси.

Протокол в інформаційній мережі — це документ, який однознач­но визначає правила взаємодії однойменних рівнів працюючих один із одним абонентів. Наприклад, аби сеансові програми абонентів 1 і 2 (коли сеансовий рівень кожного з них подається комплексом програм) розуміли один одного, вони повинні працювати однаковим чином, тоб­то повинні виконувати вимоги сеансового протоколу — стандарту. Ця вимога визначає список команд, якими можуть обмінюватися програми,


Розділ 2
ЙЩМ ТЕХНОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ

порядок передавання команд, правила взаємної перевірки, розміри пе­реданих блоків даних і т. д.

Протоколами описується взаємодія інших однойменних груп про­грам: транспортних, канальних і т. д.

Мережа подається протоколами семи рівнів.

Найбільш важливими функціями протоколів на всіх рівнях мережі є захист від помилок, управління потоками даних у мережі, захист її від пе­ревантажень; виконання операцій із маршрутизації повідомлень і опти-мізації використання ресурсів мережі, що забезпечує доступність послуг мережі шляхом утворення декількох маршрутів між двома абонентами.

При підключенні компонентів мережі один до одного повинні од­нозначно визначатися правила їх стикування. їх прийнято називати ін­терфейсами. Інтерфейс — це звід правил взаємодії між функціональни­ми компонентами, розташованими в суміжних рівнях і вхідними в одну і ту ж систему.

При розробці протоколів та інтерфейсів враховується власти­вість відкритості з метою їхнього подальшого розвитку і забезпечен­ня взаємодії з іншими засобами та абонентами. Цю роботу проводить Міжнародна організація зі стандартизації в співдружності з організаці­ями різних країн.

Різноманіття мережевих технологій викликає необхідність їх кла­сифікації за певними ключовими ознаками. Приблизна класифікація ме­режевих технологій дана в табл. 2.1.

Таблиця 2.1

Класифікація мережевих технологій

 

  --------------------------------------------------- Ознаки класифікації'  
Спеціалізація Спосіб Спосіб Склад ПК Охоплення
  організації зв'язку   території
• Універ- • Одноран- • Провідни- • Однорідні • Локальні
сальні гові (од- кові • Неоднорід- • Територі-
• Спеціалізо- норівневі) • Безпровід- ні альні (ре-
вані • Дворівневі никові • Супутни­кові   гіональні) • Федеральні • Глобальні


Зацеркляний М. М., Мельников О. Ф.

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГИ У ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВАХ


За ознакою спеціалізації мережеві технології діляться на універ­сальні, призначені для розв'язування всіх задач користувачів, і спеціалі­зовані — для розв'язування невеликої кількості спеціальних задач.

За способом організації виділяються однорівневі і дворівневі техно­логії. Дворівневі технології мають крім ПК, з якими безпосередньо спіл­куються користувачі і які називаються робочими станціями, спеціальні комп'ютери — сервери. Задачею сервера є обслуговування робочих стан­цій із надання їм своїх ресурсів, які, як правило, істотно вищі за ресурси робочих станцій. їх взаємодію можна подати таким чином. За необхідніс­тю робоча станція відправляє серверу запит на виконання певних дій: про­читати дані, надрукувати документ, передати факс тощо. Сервер виконує необхідні дії і посилає «звіт про виконану роботу». В залежності від виду роботи, для якої призначений сервер, він і називається по-різному:

• файловий сервер, якщо він виконує прості операції читання-за-пису даних із файлів;

• принт-сервер, якщо він виконує операції друкування;

• SQL-сервер, якщо він виконує складні операції пошуку і діста­вання даних із баз даних (запити до такого сервера формуються спеціальною мовою Structured Query Language — структурована мова запитів).

В одноранговій технології (однорівневій, рівноправній) функції робочої станції і сервера сполучені — користувацький ПК може бути одночасно і сервером, і робочою станцією. Кожний ПК у стані надавати іншому ПК свої ресурси чи, навпаки, одержувати їх у іншого.

У системі «клієнт-сервер» за рахунок спеціалізації робіт досягаєть­ся більш висока продуктивність мережі, ширший її спектр і якість по­слуг. Проте однорангові мережі дешевші і простіші в експлуатації.

За способом зв'язку здійснюється класифікація комунікацій (кана­лів передавання даних), які забезпечують рух інформації між елементами мережі (табл. 2.2). У провідникових технологіях за фізичне середовище передавання даних використовуються:

• плоский двожильний кабель;

• кручена пара провідників;

• коаксіальний кабель;

• світловід.


Розділ 2 ТЕХНОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ

Таблиця 2.2

Характеристика безпровідникових і кабельних мережевих технологій

 

Технології' Протокол Спосіб передавання даних Роздільна спроможність, Мбіт/с Радіус надійного зв'язку, м
Різні Ethernet Кабель -
Різні Token ring Кабель 4або 16 -
Attair Rys Ethernet СВЧ-випромінювання 3,3 До 40
ARIAN Ethernet СВЧ -випромінювання До 40
FreePort Ethernet Інфрачервоні промені 5,7 До 25
InfiaLAN Token ring Інфрачервоні промені До 25
RangelAN Власний Широкополосні радіосигнали 0,23 До250
WaveLAN Власний Широкополосні радіосигнали До 250

Безпровідникові мережеві технології, що використовують частотні канали передавання даних (середовищем є ефір), зараз є альтернативою звичайним провідниковим мережам і стають більш привабливими. Найбільша перевага безпровідникових технологій — можливості, які на­даються користувачам портативних комп'ютерів. Проте швидкість пе­редавання даних, яка досягається в безпровідникових технологіях, не може поки-що порівнятися з роздільною спроможністю кабелю, хоча вона останнім часом і значно зросла (табл. 2.2). Важливо, що для пере­ходу до безпровідникової технології не потрібно змінювати уже наявні мережі. Апаратне забезпечення безпровідникових локальних мереж те­пер може працювати з NETWare та іншими популярними мережевими операційними системами, а безпровідникові робочі станції можна до­давати до звичайної кабельної мережі.

У супутникових технологіях фізичним середовищем передавання даних є також ефір. Використання супутників виправдане у випадку значного віддалення абонентів один від одного при надмірному осла­бленні електромагнітних сигналів із великими сторонніми шумами. Аби сигнали, спрямовані відправником, не змішувалися з аналогічними на



Зацеркляний М. М„ Мельников О. Ф.

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГІЇ У ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВАХ


шляху до одержувача, при роботі із супутником використовуються два частотних канали — один для відправника, інший для одержувача. Цей захід дозволяє уникнути помилок при передаванні інформації.

Порівняно просто класифікуються мережеві технології за складом ПК. Однорідні мережеві технології допускають зв'язування у мережі однотипних засобів, розроблювальних однією фірмою. Підключення до такої мережі засобів інших виробників можливе тільки за умови дотри­мання в них стандартів, прийнятих в однорідній архітектурі.

Інший підхід полягає у розробці єдиної універсальної мережевої технології незалежно від типів застосовуваних у ній засобів. Такі тех­нології називаються неоднорідними. Першим стандартом для таких ме­реж була базова еталонна модель ВОС.

Найбільш широко подається класифікація мережевих технологій за ознакою «охоплення території»:

• використання персональних комп'ютерів у складі локальних об­числювальних мереж: (ЛОМ) забезпечує постійну та оперативну взаємодію між окремими користувачами в межах комерційної або науково-виробничої структури. Свою назву ЛОМ одержала вна­слідок того, що всі її компоненти (ПК, канали комунікацій, засоби зв'язку) фізично розміщуються на невеликій території однієї ор­ганізації чи її окремих підрозділів;

територіальними (регіональними) називаються мережі, комп'ю­тери яких знаходяться, як правило, на віддаленні один від одного на десятки, а то й сотні кілометрів. Іноді територіальна мережа називається корпоративною чи відомчою. Така мережа забезпечує обмін даними між абонентами, які мають доступ до ресурсів ме­режі телефонними каналами загального призначення, каналами мережі «Телекс», а також супутниковими каналами зв'язку. Кіль­кість абонентів мережі не обмежена. їм гарантується надійний об­мін даними в режимі «реального часу», передавання факсів і теле­фонних (телексних) повідомлень у заданий час, телефонний зв'я­зок супутниковими каналами. Територіальні мережі будуються за ідеологією відкритих систем. їх абонентами є окремі ПК, ло­кальні обчислювальні мережі, телексні установки, факсимільні і телефонні установки, мережеві елементи (вузли мережі зв'язку);


Amp;.


Розділ 2 ТЕХНОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ


• основна задача федеральної мережі — створення магістральної мережі передавання даних із комутацією пакетів і надання послуг із передавання даних у реальному масштабі часу широкому колу користувачів, до числа яких належать і територіальні мережі;

• нарешті, глобальні мережі забезпечують можливість спілку­вання листуванням і телеконференціями. Основна задача гло­бальної мережі — забезпечення абонентам не тільки доступу до комп'ютерних ресурсів, а й можливості взаємодії між собою різ­них професійних груп, розосереджених на великій території. При виборі інформаційно-обчислювальної мережі користувач в

першу чергу розв'язує питання про прикладну систему, тобто про комп­лекс задач предметної області.

При виборі прикладної системи передбачається, що вона функціо­нуватиме в деякому програмному і технічному середовищі. Тому при­кладна система відразу накладає обмеження на вибір загальносистемно-го програмного забезпечення і комп'ютерів, а також визначає вимоги до роздільної спроможності мережі.

Таким чином, робота з вибору мережі передбачає:

• ознайомлення з предметною областю;

• вибір мережевої операційної системи; пропозиції з апаратних рішень:

 

• комп'ютерах;

• комунікаційному устаткуванню.

Цю роботу виконує спеціалізована фірма — системний інтегратор. При виборі мережі фірма-інтегратор несе відповідальність за всі ви­конані дії і пропонує фірмі-замовнику тільки ті рішення, які пройшли апробацію на реальному устаткуванні в постійно діючій мережевій ла­бораторії.

Сучасні тенденції на комп'ютерному ринку такі, що більшість ко­ристувачів віддають перевагу продукції відомих фірм світу і відомих системних інтеграторів.

Можна виділити три основні ознаки кваліфікованого системного ін­тегратора, здатного створювати мережу під ключ. По-перше, фірма пови­нна спеціалізуватися в області системної мережевої інтеграції. По-друге, фірма повинна мати довгострокові угоди з основними постачальниками

57'-



Зацеркляний М. М., Мельников О. Ф.

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГІЇ У ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВАХ


рекомендованого устаткування і програмного забезпечення. Тільки в цьо­му випадку може бути впевненість у тому, що у фірму надходить досто­вірна інформація про ці продукти. По-третє, фірма повинна мати достат­ній досвід роботи з проектування, установки і супроводження мереж.

Вибір стратегії мережі — задача з багатьма невідомими, рішення якої вимагає врахування декількох суперечливих критеріїв. З одного боку, мережа повинна бути достатньо потужною, аби забезпечити клі­єнтам широкий спектр послуг, з іншого боку — досить економічною, аби витрати на її створення та експлуатацію не перевищували доходів від її впровадження. Фактично задача з конструювання мережі — задача оптимізації, яка вимагає творчого підходу і з боку замовника.

На ринку інформаційних систем свої послуги пропонують десят­ки фірм, а їхні пропозиції досить відрізняються і за вартістю, і за спек­тром можливостей. Для полегшення зіставлення пропозицій і вибору найбільш вдалого рішення, необхідні серйозні аналітичні пророблення, здійснювані спільно замовником і розроблювачем на стадії техніко-еко-номічного обґрунтування і технічного завдання. Ці пророблення пови­нні торкатися мети створення мережі, розв'язуваних за допомогою неї задач, архітектури мережі, її вартості і надійності, захисту інформації, програмного забезпечення.








Дата добавления: 2016-05-05; просмотров: 997;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.015 сек.