Безпека автоматичних ліній і роботизованих комплексів

 

Автоматичні лінії

 

Автоматизація виробництва дозволяє скоротити ручну некваліфіковану працю, поліпшити умови праці. Будучи радикальним засобом підвищення безпеки виробничих процесів, автоматизація в той же час не виключає проблему охорони праці. Зі створенням сучасних автоматизованих виробничих одиниць великої потужності, зі зростанням обсягів виробництв:

- збільшується кількість шкідливих речовин, що надходять до виробничого середовища;

- інтенсифікуються виробничі процеси, стає швидшим ритм виробництва;

- підвищується складність устаткування, з'являються нові шкідливі та небезпечні виробничі фактори;

- збільшується обсяг інформації, що надходить для сприйняття в одиницю часу;

- темпи підвищення кваліфікації персоналу відстають від темпів упровадження нової техніки, а терміни впровадження нових правил техніки безпеки від термінів упровадження нового обладнання;

- підсилюється монотонність праці, зростають гіподинамичні навантаження.

При проектуванні й експлуатації автоматизованих ліній і ділянок повинні задовольнятися вимоги охорони праці, що стосуються не тільки розташування устаткування, надійності і зручності органів керування й огороджень, але і вимоги до пристроїв, що блокують, до пристроїв електробезпечності, сигналізації, шумовим і вібраційним характеристикам, стану повітря в робочій зоні.

Автоматичні лінії мають бути постаченіблокуючими пристроями,що виключають можливість ведення робочих операцій при не зафіксованому оброблюваному матеріалі чи при його неправильній установці, не допускають мимовільного переміщення робочих пристроїв (транспортних засобів, механізмів підйому, повороту й інших рухливих елементів лінії й устаткування), а також виконання наступного циклу до закінчення попереднього.

Пристрої, що блокують, повинні забезпечувати зупинку чи неможливість пуску лінії:

- при знятті, відкриванні огороджень і при вході людини в зону огородження;

- у випадку виходу виконавчих пристроїв устаткування за межі запрограмованого простору;

- виключати можливість одночасного використання дубльованих органів чи пультів керування;

- утримувати заготівлі й інструмент у випадку несподіваного припинення подачі електроенергії, повітря, масла і т.д.

Електробезпека автоматичних ліній повинна забезпечуватися розміщенням устаткування й електропроводів, їхньою ізоляцією, заземленням, органами керування і блокувальним захистом електрошафів і пультів.

При виборі попереджувальних чи аварійних сигналів перевага віддається звуковим. Коли шум у цеху від працюючого устаткування може перешкодити сприйняттю звукового сигналу, доцільно використовувати для сигналізації яскраве миготливе світло. Сигнально попереджувальне фарбування і знаки безпеки автоматичних ліній повинні відповідати вимогам стандарту 12.4.026—76 .

Стан повітряного середовища в робочій зоні виробничих приміщень повинен відповідати необхідним вимогам. Лінії, при роботі на яких утворюються шкідливі гази, аерозолі, випромінювання, необхідно постачати пристроями, що дозволяють гарантувати дотримання санітарних норм. Зокрема, автоматичні лінії, що у процесі роботи утворюють пил, дрібну стружку, шкідливі рідини чи гази, повинні мати пристрої для відсмоктування з зони обробки забрудненого повітря і його очищення.

У цехах з автоматичними лініями обов'язкова вентиляція. Якщо концентрація шкідливих речовин перевищує гранично припустимі норми, варто застосовувати дистанційне керування.

Перед початком експлуатації автоматичні лінії проходять попередню перевірку, іспити на холостому ходу й іспити в режимі роботи. Обов'язково повинні перевірятися надійність дії блокувань, надійність спрацьовування команди «Аварійний стоп», правильність роботи сигналізації й органів керування.

До роботі з налагодження й експлуатації автоматичних ліній допускаються особи, що пройшли спеціальну підготовку, що добре засвоїли обов'язки обслуговуючого персоналу і вимоги техніки безпеки в умовах автоматизованого виробництва.

Контроль за заходами і засобами забезпечення безпеки і дотримання персоналом вимог охорони праці в автоматизованому виробництві повинний здійснюватися службою охорони праці підприємства.

 








Дата добавления: 2016-05-11; просмотров: 1334;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.