Промивні й операції, що знежирюють

Промивання й знежирення деталей варто робити в мийних машинах, ваннах чи на спеціальних робочих місцях, обладнаних витяжною вентиляцією. Подачу робочих складів (розчинів, що миють та знежирюють), стиснутого повітря, теплової й електричної енергії до робочих органів спеціального складального устаткування необхідно блокувати з включенням необхідних засобів захисту працюючого.

Для операцій очищення і промивання деталей, що надходять на складання, мається можливість заміни пальних розчинів невогненебезпечними; заміна бензину, гасу, дизельного палива й інших вогненебезпечних вуглеводнів іншими розчинниками, наприклад хлорованими вуглеводнями (трихлоретилен, тетрахлоретилен, перхлоретилен). Однак варто мати на увазі, що хлоровані вуглеводні невогненебезпечні, але токсичні, і тому їхнє використання доцільне при механізованих чи автоматизованих операціях. Для знежирення деталей можна замість органічних розчинників, застосувати хімічне й електрохімічне знежирення в лужних розчинах, поверхнево-активні речовини (ПАР), замінити хлоровані вуглеводні синтетичними миючими засобами. Концентрація ПАР, що достатня для оптимального змочування забруднених поверхонь, складає 2-6 г/л, а для миючих засобів 4-8 г/л. Для промивання і знежирення варто застосовувати рідини і розчини, що готуються на підприємстві централізовано за рецептами, погодженим з місцевими органами санітарного нагляду. У випадку застосування легкозаймистих рідин робочі місця для промивання і знежирення мають бути обладнані місцевою витяжною вентиляцією у вибухобезпечному виконанні. Кількість легкозаймистих рідин на робочому місці не повинне перевищувати змінної потреби. По закінченні зміни ці рідини необхідно зливати в небиткі судини, що щільно закриваються і здавати на зберігання в спеціальні комори. Обтиральний матеріал варто зберігати в металевій тарі з кришкою, яка щільно закривається. Використані обтиральні матеріали повинні щодня наприкінці зміни віддалятися з робочих місць.








Дата добавления: 2016-05-11; просмотров: 693;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.