Безпека виробничого устаткування

 

Основними вимогами безпеки, що пропоновані до конструкції устаткування, машин і механізмів, є:

- безпека для здоров'я і життя людини на всіх стадіях функціонування (монтаж, демонтаж, експлуатація, ремонт, транспортування, збереження),

- надійність експлуатації,

- зручність експлуатації,

- безпека для навколишнього середовища (при експлуатації не повинне відбуватися забруднення навколишнього середовища).

Загальні вимоги безпеки встановлені ГОСТ 12.2.003-91 ССБТ «Оборудование производственное. Общие требования безопасности». Відповідно до цього стандарту безпека виробничого устаткування повинна забезпечуватися за рахунок наступних заходів:

- вибір принципу дії, схеми, елементів і відповідних матеріалів;

- застосування в конструкції устаткування засобів захисту;

- застосування в конструкції засобів механізації, автоматизації і дистанційного керування;

- виконання ергономічних вимог;

- включення вимог безпеки в технічну документацію з монтажу, експлуатації, ремонту, транспортуванню і збереження.

 

Вибір принципу дії, конструктивного рішення й окремих елементів устаткування повинний виробляється з обліком потенційно можливих небезпечних і шкідливих виробничих факторів (НіШВФ). В устаткуванні не повинні використовуватися системи й елементи, що є джерелом НіШВФ, а в разі потреби їхнього застосування в конструкції устаткування повинні передбачатися відповідні засоби захисту. Захисні пристрої повинні (бажано):

- вирішувати кілька задач одночасно;

- вписуватися в контури основного устаткування, по можливості конструктивно сполучалися з машинами й агрегатами, будучи їхньою складовою частиною.

Застосування в конструкціях устаткування засобів механізації й автоматизації керування дозволяє різко знизити травматизм і є одним з основних напрямків поліпшення умов праці. У машинобудуванні в даний час діють сотні автоматичних ліній для обробки деталей і зборки складальних одиниць. Особливості автоматичних ліній і роботизованих комплексів буде розглянуто в розділі 2.5.

Виробниче устаткування повинне відповідати ергономічним вимогам. Ергономіка вирішує задачі оптимальної взаємодії людини і техніки. Предметом її дослідження є не техніка сама по собі і не тільки людина як суб'єкт виробництва, а система „людина – машина”, всі елементи якої розглядаються в єдності та взаємодії з кінцевою метою узгодження фізичних і психічних можливостей людини, його естетичних смаків і інших якостей з параметрами сучасних технічних засобів.

Виконання ергономічних вимог сприяє забезпеченню зручності експлуатації, а, отже, зниженню стомлюваності й травматизму. Основними ергономічними вимогами до виробничого устаткування є облік фізичних, фізіологічних, психологічних можливостей людини і його антропометричних даних (ріст, довжина рук і т.п.), а також створення максимальних зручностей для роботи з органами керування.

Вимоги охорони праці повинні виконуватися на всіх етапах створення нових зразків устаткування:

- розробка технічного завдання на проектування,

- конструкторська розробка,

- експертиза проектів технічної документації для контролю відповідності до вимог безпеки,

- іспити дослідно-промислових зразків (партій) для визначення технічних і експлуатаційних показників,

- приймальні іспити (контролюються основні робочі характеристики устаткування, а також параметри, що характеризують НіШВФ),

- розробка технічної документації з монтажу, експлуатації, ремонту, транспортуванню і збереженню виробничого устаткування; включення зазначених вимог у ремонтну документацію стандартизоване ГОСТ 2.602-68, в експлуатаційну – ГОСТ 2.601-68

Такий порядок дозволяє здійснювати серійний випуск безпечного устаткування.

Виконання зазначених вимог у повному обсязі можливо тільки в тому випадку, коли їхній облік виробляється, починаючи з етапу проектування. Тому прийнятий відповідний порядок постановки устаткування на виробництво, відповідно до якого у всіх видах проектної документації мають бути передбачені вимоги безпеки. Вони містяться в спеціальному розділі технічного завдання, технічних умов і стандартів на устаткування, що випускається.

 








Дата добавления: 2016-05-11; просмотров: 1083;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.