Засоби автоматичного контролю і сигналізації.

Наявність контрольно-вимірювальних приладів – одне з умов безпечної і надійної роботи устаткування. Ефективність їхнього використання підвищується при об'єднанні їх із системами сигналізації. Пристрої автоматичного контролю і сигналізації підрозділяють за:

- призначенням – на інформативні, попереджуючі, аварійні і відповідні;

- характером сигналу – на звукові, світлові, кольорові, знакові й комбіновані;

- характером подачі сигналу– на постійні та пульсуючі.

ГОСТ 12.4.026-76ССБТ. «Цвета сигнальные и знаки безопасности» передбачає застосування чотирьох сигнальних кольорів: червоного, жовтого, зеленого і синього.

Червоний сигнальний колір означає заборону, безпосередню небезпеку, засоби пожежегасіння («Стоп», «Заборона», «Явна небезпека»). Він передбачений для написів на знаках пожежної безпеки, фарбування пристроїв устаткування, що відключають, (у тому числі аварійних), внутрішніх поверхонь кришок шаф з відкритими струмоведучими елементами електроустаткування, позначення пожежної техніки, фарбування сигнальних ламп, що сповіщають про порушення технологічного процесу чи умов безпеки, окантовки щитів білого кольору для кріплення пожежного інструмента і вогнегасників. Червоним сигнальним кольором варто офарблювати тільки потенційно небезпечний об'єкт, що рухається чи суміжну з ним нерухому поверхню, що закривається кожухом.

Жовтий сигнальний колір означає попередження, можливу небезпеку («Увага», «Попередження про можливу небезпеку»). Він передбачений для фарбування відкритих частин устаткування, що рухаються, внутрішніх поверхонь кожухів, що відкриваються, корпусів і дверцят ніш, що обгороджують рушійні елементи механізмів і машин; елементів усередині цехового і міжцехового транспорту, підйомно-транспортного устаткування. Попереджуюче фарбування перелічених вище об'єктів і елементів (за винятком маховиків, рухливих столів верстатів і ін.) варто виконувати у вигляді похилих під кутом 45 – 60о смуг шириною від 30 до 200 мм жовтого та чорного кольорів при співвідношенні ширини смуг 1:1, які чередуються.

Зелений сигнальний колір означає безпеку, розпорядження («Безпека», «Дозвіл», «Шлях вільний»). Він застосовується для світлових табло чи евакуаційних виходів, сигнальних ламп, що сповіщають про нормальний режим роботи устаткування.

Синій сигнальний колір означає вказівку, інформацію («Інформація»). Він передбачений для вказівних знаків.

Вибірсигнальних квітів науково обґрунтований:

- червоний колір - збільшує кров'яний тиск і збуджуюче діє на людей, викликає умовний рефлекс, спрямований на самозахист, тому використовується для попередження про безпосередню небезпеку, що вимагає негайної реакції,

- жовтий колір - стимулює зір, але не робить настільки інтенсивного впливу, як червоний, сприяє зосередженню уваги; використовується для позначення можливої небезпеки,

- зелений колір - знижує кров'яний тиск, діє заспокійливо, традиційно асоціюється з відсутністю небезпеки, використовується як сигнал безпеки.

Установлено також, що швидкість виникнення зорових відчуттів від подразників різного колірного тону неоднакова. Сила відчуття зростає в міру переходу від зеленого до червоного. Це також відповідає прийнятим значенням кольорів безпеки.

Як допоміжні кольори для посилення контрасту основних сигнальних кольорів прийняті білий і чорний. Білий колір застосовується також для позначення габаритів внутрішньоцехових проїздів, пішохідних доріжок і робочих місць.

Установлено чотири групи знаків безпеки ГОСТ 12.4.026-76ССБТ «Цвета сигнальные и знаки безопасности»:

- що забороняють – червоне коло з білим полем усередині та символічним зображенням чорного кольору, що перекреслено червоною смугою;

- попереджуючі – жовтий рівносторонній трикутник вершиною догори із символічним зображенням чорного кольору;

- що наказують – зелений квадрат із символічним зображенням чорного кольору на білому тлі чи написом, що пояснює;

- вказівні – синій прямокутник із символічним зображенням чи написом чорного кольору усередині білого квадрата; для знаків пожежної безпеки символ чи напис передбачено виконувати червоним кольором усередині білого квадрата.

Пристрої для дистанційного керування устаткуванням дозволяють здійснювати контроль і регулювання його роботи з ділянок, досить вилучених від небезпечної зони, і тим самим вирішувати проблему безпеки праці. Пристрої дистанційного керування підрозділяють за:

- конструктивним виконанням – на стаціонарні та пересувні;

- принципом дії – на механічні, електричні, пневматичні, гідравлічні й комбіновані.

Як спеціальні засоби захисту розглянемо гальмові. Призначеннягальмових засобів захисту– зменшення часу вибігу машини (постійне зменшення числа оборотів машини з моменту припинення подачі енергії до моменту зупинки цієї машини). Відсутність таких засобів робить машину некерованої протягом часу вибігу.

Гальмові пристрої підрозділяють: за конструктивним виконанням – на колодкові, дискові, конічні та клинові, за принципом дії – на механічні, електромагнітні, пневматичні, гідравлічні та комбіновані.

Гальмові засоби повинні забезпечувати швидку зупинку робочої машини при мінімальному часі вибігу, бути простими за виконанням і надійними в роботі. Органи керування гальмами повинні розташовуватися так, щоб вони були доступними з будь-якого положення оператора в межах робочого місця й у випадку потреби дублюватися. Найбільш ефективне блокування гальм з пусковими пристроями. У цих випадках пускові та гальмові пристрої зв'язуються такою залежністю, при якій слідом за вимиканням двигуна автоматично починають діяти гальма.

З метою безпеки обслуговуючого персоналу дія гальмових засобів захисту варто перевіряти на початку зміни і негайно усувати виявлені дефекти. Категорично забороняється робота на устаткуванні з несправними чи демонтованими гальмами.

 

Таким чином, ми розглянули класи засобів захисту, застосовувані в конструкціях устаткування, що забезпечують безпечну, зручну і надійну експлуатацію устаткування.

 








Дата добавления: 2016-05-11; просмотров: 1280;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.