Автоматизовані інформаційні системи та їх класифікація

В науково-технічній літературі часто використовуються терміни «система», «система управління», «автоматизована система управлін­ня» ,«автоматизована інформаційна система».

Слово «система» походить від грецького systema, що означає ціле, складене з частин чи множини елементів, зв'язаних один із одним і утво­рюючих певну цілісність, єдність.

Під системою розуміється сукупність зв 'язаних між собою і з зо­внішнім середовищем елементів чи частин, функціонування яких спря­моване на одержання конкретного корисного результату.

Як приклад можна назвати систему освіти, енергетичну, транспорт­ну, економічну та інші системи.

Для системи характерні такі основні властивості:

• складність;

• подільність;

• цілісність;

різноманіття елементів і різниця їх природи;

• структурованість.

Складність системи залежить від множини вхідних компонентів, їх структурної взаємодії, а також від складності внутрішніх і зовнішніх зв'язків та динамічності.



Зацеркляний М. М., Мельников О. Ф.

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГИ У ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВАХ


Подільність означає, що система складається з ряду підсистем чи елементів, виділених за певними ознаками і відповідаючих конкретним цілям і задачам.

Цілісність означає, що функціонування множини елементів сис­теми підпорядковане єдиній меті.

Різноманіття елементів системи і різниця їх природи зв'язані з їх­ньою функціональною специфічністю та автономністю. Наприклад, у матеріальній системі об'єкта, зв'язаній із перетворенням матеріально-енергетичних ресурсів, можуть бути виділені такі елементи, як сировина, основні і допоміжні матеріали, паливо, напівфабрикати, запасні частини, готова продукція, трудові та грошові ресурси.

Структурованість означає наявність встановлених зв'язків і відношень між елементами всередині системи, розподіл елементів сис­теми за рівнями ієрархії.

Система, яка реалізує функції управління, називається системою управління. Найважливішими функціями, які реалізуються цією системою, є прогнозування, планування, облік, аналіз, контроль та регулювання.

Управління зв'язане з обміном інформацією між компонентами системи, а також системи з навколишнім середовищем. У процесі управ­ління одержуються відомості про стан системи в кожний момент часу, про досягнення (чи не досягнення) заданої мети для того, аби впливати на систему і забезпечувати виконання управлінських рішень.

Будь-якій системі управління економічним об'єктом відповідає своя інформаційна система, яка називається економічною інформацій­ною системою.

Економічна інформаційна система — це сукупність внутрішніх і зовнішніх потоків прямого і зворотного інформаційного зв'язку еко­номічного об'єкта, методів, засобів та фахівців, які беруть участь у про­цесі опрацювання інформації і вироблення управлінських рішень.

Інформаційна система є системою інформаційного обслуговування працівників управлінських служб і виконує технологічні функції з нако­пичення, збереження, передавання та опрацювання інформації. Вона скла­дається, формується і функціонує в регламенті, визначеному методами і структурою управлінської діяльності, прийнятою на конкретному еко­номічному об'єкті, реалізує мету і задачі, які стоять перед ним.



Розділ 2 ТЕХНОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ


Сучасний рівень інформатизації суспільства передбачає викорис­тання новітніх технічних, технологічних, програмних засобів у різних інформаційних системах економічних об'єктів.

Автоматизована інформаційна система є сукупністю інформа­ції, економіко-математичних методів і моделей, технічних, програмних, технологічних засобів і фахівців, призначеною для опрацювання інфор­мації і прийняття управлінських рішень.

Створення автоматизованих інформаційних систем сприяє підви­щенню ефективності виробництва економічного об'єкта і забезпечує якість управління. Найбільша ефективність автоматизованих інформа­ційних систем досягається при оптимізації планів роботи підприємств, фірм і галузей, швидкому виборі оперативних рішень, чіткому маневру­ванні матеріальними і фінансовими ресурсами і т. д. Тому процес управ­ління в умовах функціонування автоматизованих інформаційних сис­тем ґрунтується на економіко-організаційних моделях, які більш-менш адекватно відображають характерні структурно-динамічні властивості об'єкта. Адекватність моделі означає насамперед її відповідність об'єк­ту в розумінні ідентичності поведінки в умовах, які імітують реальну си­туацію. Безумовно, повного повторення об'єкта в моделі бути не може, проте несуттєвими для аналізу та прийняття управлінських рішень дета­лями можна нехтувати. Моделі мають власну класифікацію, діляться на імовірнісні і детерміновані, функціональні і структурні. Ці особливості моделі породжують розмаїтість типів інформаційних систем.

Досвід створення автоматизованих інформаційних систем, впро­вадження в практику економічної роботи оптимізаційних методів, фор­малізація ситуацій виробничо-господарських процесів, оснащення дер­жавних і комерційних структур сучасними обчислювальними засобами докорінно змінили технологію інформаційних процесів в управлінні.

Автоматизовані інформаційні системи різноманітні і можуть бути класифікованими за рядом ознак.

За видами процесів управління автоматизовані інформаційні сис­теми діляться на:

автоматизовані інформаційні системи управління технологічними процесами — це людино-машинні системи, які забезпечують управлін­ня технологічними пристроями, верстатами, автоматичними лініями;


Зацеркляний М. М., Мельников О. ф.

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГІЇ У ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВАХ

автоматизовані інформаційні системи управління організацій­
но-технологічними процесами
є багаторівневими системами, які
сполучать автоматизовані інформаційні системи управління тех­
нологічними процесами та автоматизовані інформаційні системи
управління підприємствами. Для автоматизованих інформаційних
систем організаційного управління об'єктом є виробничо-гос­
подарські, соціально-економічні функціональні процеси, які ре­
алізуються на всіх рівнях управління економікою, зокрема:

• банківські автоматизовані інформаційні системи;

• автоматизовані інформаційні системи фондового ринку;

• фінансові автоматизовані інформаційні системи;

• страхові автоматизовані інформаційні системи; податкові автоматизовані інформаційні системи;

• автоматизовані інформаційні системи митної служби; статистичні автоматизовані інформаційні системи; автоматизовані інформаційні системи промислових під­приємств і організацій (особливе місце за значимістю і по­ширеністю в них займають бухгалтерські автоматизовані ін­формаційні системи) тощо;

автоматизовані інформаційні системи наукових досліджень за­
безпечують високу якість і ефективність міжгалузевих розрахунків
і наукових досліджень. Методичною базою таких систем є еконо-
міко-математичні методи, технічною базою — найрізноманітніша
обчислювальна техніка і технічні засоби для проведення експе­
риментальних робіт моделювання. Як організаційно-технологічні
системи, так і системи наукових досліджень можуть включати у
свій контур системи автоматизованого проектування робіт;
навчальні автоматизовані інформаційні системи широко поши­
рені при підготовці фахівців у системі освіти, при перепідготовці
і підвищенні кваліфікації працівників різних галузей.
Відповідно до рівня в системі державного управління виділяються

галузеві, територіальні і міжгалузеві автоматизовані інформаційні сис­теми, які одночасно є системами організаційного управління, але вже наступного — більш високого рівня ієрархії.

Зо



Розділ 2 ТЕХНОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ


Галузеві автоматизовані інформаційні системи функціонують у сферах промислового та агропромислового комплексів, у будівництві, на транспорті. Ці системи розв'язують задачі інформаційного обслуго­вування апарата управління відповідних відомств.

Територіальні автоматизовані інформаційні системи призначені для управління адміністративно-територіальними районами. Діяльність територіальних систем спрямована на якісне виконання управлінських функцій у регіоні, формування звітності, видачі оперативних відомостей місцевим державним і господарським органам.

Міжгалузеві автоматизовані інформаційні системи є спеціалізо­ваними системами функціональних органів управління національною економікою (банківських, фінансових, постачальницьких, статистичних тощо). Маючи у своєму складі потужні обчислювальні комплекси, між­галузеві багаторівневі автоматизовані інформаційні системи забезпечу­ють розробку економічних і господарських прогнозів, державного бю­джету, здійснюють контроль результатів і регулювання діяльності всіх ланок господарства, а також контроль наявності і розподілу ресурсів.

Сучасний розвиток інформатизації в області економічної та управ­лінської діяльності вимагає єдиних підходів до розв'язування організа­ційних, технічних і технологічних проблем. Основними факторами, які визначають результати створення і функціонування автоматизованих ін­формаційних систем, є:

активна участь людини — фахівця — у системі автоматизації опрацювання інформації та прийнятті управлінських рішень; інтерпретація інформаційної діяльності як одного з видів бізнесу; наявність науково обгрунтованої програмно-технічної, технологіч­ної платформи, реалізованої на конкретному економічному об'єкті;

• створення і впровадження наукових і прикладних розробок в області інформатизації відповідно до вимог користувачів;

• формування умов організаційно-функціональної взаємодії і її математичне, модельне, системне і програмне забезпечення;

• постановка і розв'язування конкретних практичних задач в об­
ласті управління з урахуванням заданих критеріїв ефективності.
Визначаючи автоматизовану інформаційну систему як органі­
зовану для досягнення загальної мети сукупність фахівців, засобів


Зацеркляний М. М., Мельников О. Ф.

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГІЇ У ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВАХ

обчислювальної та іншої техніки, математичних методів і моделей, ін­телектуальних продуктів і їхніх описів, а також способів і порядку вза­ємодії зазначених компонентів, варто підкреслити, що головною лан­кою і керуючим суб'єктом у перерахованому комплексі елементів була і залишається людина, фахівець. Проте сучасні фахівці, які працюють у комп'ютерному середовищі, відрізняються від тих, які трудилися десять років тому, коли переважною була технологія централізованого опра­цювання інформації в умовах обчислювальних центрів. Насамперед, у нинішніх умовах функціонування нових інформаційних технологій не­має чіткого розмежування між економістом-користувачем системи, по­становником задач, оператором, програмістом, представником обслуго­вуючого технічного персоналу, як це було раніше. Більше того, упала нездоланна донедавна стіна між розроблювачем і користувачем автома­тизованих інформаційних систем. Сьогодні існують готові інструмен­тальні програмні засоби, які дозволяють методом інтерпретації швидко розробляти власні програмно-орієнтовані продукти — пакети приклад­них програм. Для цього потрібно бути насамперед хорошим фахівцем у своїй області і в меншій мірі володіти програмуванням. На допомогу ко­ристувачу все активніше впроваджується об'єктно-орієнтований підхід, який дозволяє фахівцю працювати з тими різновидами первинних доку­ментів, що і до впровадження автоматизованих інформаційних систем.

Такий стан став можливим завдяки стрімкому поширенню персо­нальних ЕОМ та інших компактних і відносно дешевих засобів обчис­лювальної техніки. Крім комп'ютерів до технічних засобів автоматизо­ваних інформаційних систем належать засоби зв'язку (телекомунікації) і оргтехніки (телефон, факс і т. п.).

З'явилася можливість поєднувати персональні ЕОМ у мережі, що створює користувачу якісно нові умови для проведення оперативного аналізу виробничих, економічних і фінансових ситуацій, а в сполученні із суперЕВМ ці можливості практично необмежені.

Незважаючи на важливість технічних рішень цінність і унікаль­ність автоматизованих інформаційних систем складають інтелектуальні продукти, розроблені учасниками проектування і наступних доробок. При цьому досить важливе, а іноді вирішальне значення для довговіч­ності та стійкого функціонування систем має наявність добре написаних



Розділ 2 ТЕХНОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ


для користувачів докладних інструкцій з експлуатації, сукупність яких створює документацію автоматизованих інформаційних систем.








Дата добавления: 2016-05-05; просмотров: 4056;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.