Види бібліографічних посібників.

7. 2. 1. Традиційні форми бібліографічних посібників

Види бібліографічних посібників за ознакою зовнішньої форми називають “формами бібліографічних посібників”, або “зовнішніми формами”.

 

В бібліографознавстві прийнято виділяти наступні жанри бібліографічних посібників:

Базовими жанрами бібліографічних посібників є бібліографічний покажчик, бібліографічний список і бібліографічний огляд.

Бібліографічний покажчик - це бібліографічна посібник значного об’єму зі складною структурою і науковим довідковим апаратом. Він відображає документи і інші матеріали, що розкривають або вузьку, конкретну тему (проблему), або широку, багатоаспектну, а у ряді випадків - навіть галузь знання або область науки. Це і обумовлює складність його структури (наявність розділів, підрозділів і т. п.) , впливає на групування БЗ і порядок їх розташування всередині кожного ділення. Бібліографічні покажчики в більшості своїй мають науковий довідковий (довідковий пошуковий) апарат, основними елементами якого є передмова, зміст (зміст) і допоміжні покажчики. Останні відображають відомості про документи в іншому аспекті з відсиланнями до відповідних БЗ.

Варіантами бібліографічних покажчиків є, наприклад, друкарські каталоги, річні плани видавництв, видавничі каталоги, бібліографічні бюлетені, «літописи»- книжкових палат, біобібліографічні покажчики. Для біобібліографічного покажчика характерна наявність трьох обов’язкових структурних елементів; біографічної довідки, відомостей про видання і публікації творів (праць) одного або декількох діячів (учених, письменників) і бібліографічних даних про літературу, присвяченого його (їх) життю і. творчості.

Бібліографічний список - це бібліографічний посібник з простою структурою. Такий посібник включає БЗ на матеріали по. вузькій (як правило) темі або питанню, він невеликий за об’ємом і нескладний за структурою, і тому не має довідково-пошукового апарата. Одним з варіантів бібліографічного списку є пам’ятка читачу.

Бібліографічний огляд - це бібліографічний посібник, що має вигляд взаємопов’язаного оповіданням. В бібліографічних оглядах характеристика творів доповнюється необхідними поясненнями і фактичними відомостями. Цільове і читацьке призначення, зміст теми і інші особливості визначає кількість творів, про які дається інформація в огляді, його структуру. Обов’язковими елементами бібліографічного огляду є:

Ø вступна частина,

Ø аналітична частина

Ø висновки (заключна частина).

Варіантами бібліографічних оглядів можуть бути бесіди про книги, мета яких - зацікавити певні групи читачів (школярів, молодь і ін.) , допомогти у виборі найцікавішої і доступної літератури по актуальних темах і питаннях, творів письменників (вітчизняних і зарубіжних). Побудова бесіди, або розповіді про книги не відрізняється складністю, а в додатках до оглядів, бесід і розповідей про книги звичайно приводять бібліографічні описи матеріалів, на основі яких вони були підготовлені. В деяких бібліографічних посібниках поєднуються елементи різних типів. Такими є, наприклад, методичні рекомендації, адресовані в першу чергу працівникам публічних (масових). бібліотек. Вони повинні сприяти успішній роботі з літературою по найважливіших темах, з творами класичної літератури і т. п. Методичні рекомендації містять бібліографічні списки, тексти бібліографічних оглядів, а також розробки по організації виставок, по підготовці і проведенню вечорів, зустрічей, усних журналів, вікторин і т. д.

Окреме бібліографічне повідомлення – це бібліографічне повідомлення, не пов’язане за задумом та композицією з іншим текстом. Це можу бути картка з бібліографічним записом; плакат, що містить відомості про певне видання; рецензія, яка опублікована як самостійний матеріал у газеті чи журналі і т. п.

Бібліографічна бесіда (чи бесіда про книги)- це бібліографічний посібник, який містить зв’язну розповідь про документи, послідовну характеристику кожного з них. Досить часто цей жанр бібліографічного посібника називають бібліографічним оглядом, не розрізняючи його з попереднім.

Бібліографічний бюлетень– це періодичний бібліографічний посібник, який регулярно інформує про нові документи. Бібліографічний бюлетень відрізняється від бібліографічного списку чи бібліографічного покажчика своєю періодичністю, що пов’язана із завданням інформування про нові документи. при цьому кожний окремий випуск (чи номер, число) бюлетеня являє собою лише його частину. Передмова та допоміжні покажчики можуть бути вміщенні в інших випусках чи бути відсутніми.

Бібліографічний журнал– це періодичний бібліографічний посібник, що об’єднує бібліографічні повідомлення різноманітних жанрів. На відмінну від бібліографічного бюлетеня бібліографічний журнал не має вигляду списку чи покажчика літератури. Він включає окремі бібліографічні повідомлення – рецензії, анотації, а також бібліографічні огляди, бібліографічні списки, критико-бібліографічні статті та інші публікації.

Бібліографічний відділ у періодичному виданні– це частина часопису (журнали або газети), яка регулярно інформує про нові видання. Так само, як і бібліографічний журнал, вона може складатися з різних жанрів: окремих бібліографічних повідомлень, списків або оглядів.

Допоміжний покажчик до видання– це бібліографічний посібник, який розкриває склад або зміст творів, що вміщує до видання. Допоміжні покажчики до видань дуже відрізняються від бібліографічних списків чи покажчиків. В них нема повного бібліографічного опису документ, про який йдеться. Допоміжні покажчики до видань є частиною науково-довідкового апарата видання, яка допомагає орієнтуватися у мікроструктурі документа.

Різновидом допоміжних покажчиків до видань можна вважати допоміжні покажчики до бібліографічних посібників.

В 90-х роках з’явилися нові за тематикою бібліографічні посібники – бібліографічні нариси, бібліографічні енциклопедії, бібліографічні антології та хрестоматії, бібліографічні довідники-щорічники, “путівники по книгах”. Їх відносять до жанрів бібліографічних посібників.

В порівнянні з традиційними типами, бібліографічні посібники названих жанрів володіють додатковими можливостями для розкриття змісту і специфіки пропонованих матеріалів відповідно до широкого спектру самоосвітніх і професійних потреб читачів самого різного рівня підготовки. В них органічно поєднуються первинна інформація (цікаві факти з відповідної області знання, відомості біографічного характеру, самі тексти творів і ін.) з повторною (бібліографічною) інформацією, яка приводиться або в основному тексті, або спеціальним чином виділяється, що дозволяє читачу самостійно визначати, що і в якому об’ємі вивчати далі.

7. 2. 2. Класифікація бібліографічних посібників за суспільним призначенням.

Головна ознака, що враховується при підготовці бібліографічних посібників в різних центрах - це їх суспільне призначення (мета, з якою вони створюються і використовуватимуться). По цій ознаці розрізняють:

 

Державний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, який інформує про документи, що видані на території держави (вони виключно важливі для суспільства в цілому). Цільове призначення даного виду – повний облік документів, що видані на певні території. Читацьке призначення – працівникам книжкової справи, науково-інформаційних центрів, будь-яким категоріям споживачів. Це посібники, що створюються для забезпечення документально-бібліографічних потреб усього суспільства, але вони не враховують особливості інформаційних потреб тої чи іншої категорії споживачів.

Науково-допоміжний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, призначений на допомогу науково-дослідницькій діяльності. Цільове призначення виду вказане у визначенні; читацьке відповідно є таким: науковцям, спеціалістам різних галузей знань та виробництва.

Рекомендаційний – бібліографічний посібник, призначений на допомогу загальній та професійні освіті, самоосвіті, вихованню та пропаганді знань. Цільове призначення вказане у визначенні; читацьке – тісно пов’язане з ним: для певних груп читачів, займаються освітою та самоосвітою, вихованням та пропагандою знань. Останнім часом все ширше визначення знаходить пропозиція називати такі посібники “популярними”.

Професійно-виробничий бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, призначенням якого є допомога практичній професійно-виробничій діяльності. Цільове призначення вказане у визначенні; читацьке призначення – фахівцям різного рівня підготовки з усіх сфер суспільної практичної діяльності.

Бібліотечно-каталожний бібліографічний посібник- бібліографічний посібник, що відображає склад певного фонду документів, які зберігаються в одній або декількох бібліотеках. Цільове призначення таких посібників: інформування про склад бібліотечного фонду та забезпечення бібліографічного пошуку документів у цьому фонді. Читацьке призначення – абонентам бібліотек.

Бібліотечно-каталожні бібліографічні посібники створюються у вигляді звичайних карткових каталогів у бібліотеках або друкованих каталогів певної частини фонду чи зведених каталогів декількох бібліотек. Дуже поширені бібліотечно-каталожні бібліографічні посібники у вигляді бюлетенів чи списків нових надходжень до тої чи іншої бібліотеки. Останнім часом все більше поширюється нова форма бібліотечно-каталожного бібліографічного посібника – електронний каталог.

Видавничо-книготорговельнийбібліографічний посібник- бібліографічний посібник, що інформує про намічену до випуску, або таку, що вийшла з друку продукцію видавництв, про асортимент наявної у продажу літератури). Цільове призначення - читацьке, покупцям, книгопродавцям, широкому колу споживачів інформації.

Видавничо-книготорговельний бібліографічні посібники подібні до державних (облікових) тим, що вони не мають завдання враховувати особливості інформаційних потреб окремих читацьких груп, але відрізняються тим, що не мають завдання повного обліку всіх виданих та території держави документів.

Видавничо-книготорговельні посібники мають, насамперед, познайомити суспільство з планами та підсумками видавничої діяльності для того, щоб сприяти розповсюдженню видань. Значною мірою вони виконують рекламні функції, притаманні ринковому виробництву: пропагують продукцію виробництв, сприяють її надходженню споживача інформації та її купівлі-продажу.

Різновидами видавничо-книготорговельних бібліографічних посібників є: видавничі – ті, що відображають продукцію, що видана чи запланована до випуску годним або кількома видавництвами; книготорговельні – ті, що відображають книжковий асортимент однієї або кількох книготорговельних організацій а метою сприяння збуту видань.

 

7. 2. 3. Інші способи класифікації бібліографічних посібників.

Залежно від змісту відображуваних документів посібники поділяються:

Універсальні посібники відображають документи з усіх галузей знань і областей практичної діяльності, у тому числі і художню літературу, а багатогалузеві - документи по декількох областях знання. Галузеві посібники включають БЗ документів по одній галузі знання (області науки, практичної діяльності). Тематичні посібники інформують про документи за певною темою, а персональні - про літературу, присвячену якій-небудь особі, наприклад, вченому або письменнику. Країнознавчі. бібліографічні посібники відображають документи про одну або декілька країн, а краєзнавчі - про яку-небудь місцевість в країні (наприклад, місто).

Велике значення має не тільки інформація про новинки, але і відомості про документи, видані в минулі роки (за певний проміжок часу - декілька років, десятиріч, а іноді і сторіч). Крім того, необхідна інформація також і про видання, намічені до випуску. Тому при підготовці бібліографічних посібників враховується і хронологічна ознака, по якій розрізняють:

 

Поточний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, випуски якого регулярно відображають нові документи, що виходять з друку в період від тижня до 1 року.

Ретроспективний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, що відображає масив документів за певний (як правило, більше року) період часу в минулому.

Перспективний бібліографічний посібник - бібліографічний посібник, що відображає документі, заплановані до випуску в майбутньому.

Бібліографічні посібники можуть відображати документи з різною повнотою.

 

 

Реєстраційний бібліографічний посібник– бібліографічний посібник, що відображає документи з максимальною повнотою (наприклад, державні бібліографічні покажчики),

Вибірковий бібліографічний посібник– бібліографічний посібник, що відображає документи за певним критерієм (соціальної або наукової значущості, за видовою або іншою ознакою).

Бібліографічні посібники можуть бути:

· неперіодичними, разовими виданнями (у вигляді книг і брошур, листівок і буклетів, однотомних і багатотомних видань, серій)

· періодичними (у вигляді щотижневих, щомісячних, щоквартальних, піврічних і т. п. видань: газет, журналів, періодичних збірок бібліографічного змісту).

Кожний бібліографічний посібник - це впорядкована множина бібліографічних записів. Вона досягається завдяки застосуванню відповідного виду бібліографічного групування, у зв’язку з чим створюються різні види бібліографічних посібників: алфавітні, хронологічні, систематичні і інші. Склад елементів БЗ в бібліографічних посібниках може бути різним: в одних вони обмежуються заголовком і бібліографічним описом (наприклад, в сигнальних), в інших додатково приводяться анотації (в анотованих бібліографічних посібниках), а в реферативних всі або більшість БЗ супроводжуються рефератами первинних документів.

7. 2. 4 Бібліографічні видання і публікації.

Бібліографічні посібники можуть мати самостійну видавничо-поліграфічну форму, а можуть бути складовою частиною якого-небудь небібліографічного видання (книги, журналу, газети) або служити додатком до нього.

Бібліографічні публікації - це несамостійні форми бібліографічних посібників: бібліографічні списки, покажчики і огляди. Будучи складовою частиною інших видань, вони, як правило, мають те ж цільове і читацьке призначення і відображають ту ж тематику, що і видання, в якому вони публікуються. До них відносяться внутрішньо книжкові і при книжкові, внутрішньо журнальні і при статейні, внутрішньо газетні бібліографічні списки, покажчики і огляди.

· Внутрішньо книжковий бібліографічний посібник - це бібліографічний посібник, включений до складу якого-небудь неперіодичного видання у вигляді самостійного матеріалу. Наприклад, це можуть бути списки інших творів автора даної книги (частіше всього вони приводяться в наукових, учбових і виробничих практичних виданнях). В багато яких книгах є бібліографічні посилання, що мають вигляд сукупності відомостей про цитовані або згадувані документи, необхідні для їх ідентифікації і пошуку. Бібліографічні посилання можуть приводитися усередині тексту (внутрішньо текстові посилання), внизу сторінки під основним текстом (підрядкові посилання або виноски), а також після тексту розділу, глави або всієї книги в цілому.

· При книжковий бібліографічний посібник - це посібник, який вміщений в книзі і, як правило, відображає документи з даної тематики (використані, цитовані чи рекомендовані). Списки, огляди використаних джерел наводяться в більшості випадків в наукових виданнях, і дають вченим і фахівцям-практикам уявлення про ступінь повноти дослідження проблеми і оригінальності праці автора. Покажчики, списки і - рідше - огляди додаються спеціально для читачів, і таким чином сама книга стає джерелом додаткової інформації про літературу з викладених в ній питань. Наприклад, такі списки часто вміщують в науково-популярних виданнях, і з них читачі дізнаються про інші цікаві книги по даному або суміжні питання.

· Внутрішньо журнальний бібліографічний посібник - це посібник, опублікований в журналі в якості самостійного матеріалу. В більшості журналів і періодичних збірок є постійні відділи або рубрики, в яких регулярно публікуються списки нових книг, рецензії на новинки, інформація про матеріали, надруковані у відповідних номерах інших видань, але представляють інтерес для читачів даного журналу, про авторів і роботи (або творах художньої літератури) певного номера журналу.

· При статейний бібліографічний посібник – це посібник, вміщений після статті, що відображає документи з її тематики (використані, цитовані чи рекомендовані). Списки використаних і цитованих матеріалів звичайно додаються до статей в наукових і науково-практичних журналах, а також в періодичних збірках. . При статейні списки складаються з метою розширення кругозору, поглиблення знань читачів з питань, висловлених в тій або іншій статті. Частіше всього такі списки даються в науково-популярних журналах. Нерідко в одному журналі читачам пропонуються бібліографічні публікації різних видів.

· Внутрішньо газетний бібліографічний посібник - це посібник, опублікований в газеті в якості самостійного матеріалу.

Бібліографічні видання лише зовнішньо схожі на інші, та варто тільки узяти їх в руки, розкрити і подивитися, відразу ж стане ясно, що основним змістом їх є бібліографічні записи.

Бібліографічні видання в картковій формі - це друкарські картки на книги, статті з газет і журналів, рецензії, які використовуються в бібліотеках для організації традиційних каталогів і картотек (так звані видання централізованої каталогізації). Друкарські картки об’єднуються в комплекти, призначені бібліотекам різних типів і видів, і розповсюджуються по підписці (готує їх Книжкова палата).

Друкарська картка на книгу містить БЗ, що включає заголовок, бібліографічний опис, предметну рубрику, класифікаційні індекси, авторський знак, а також відомості спеціального (службового) характеру - порядковий номер картки в комплекті, інвентарний і реєстраційний номери і ін.

Друкарська картка па статтю містить аналітичний бібліографічний опис, предметну рубрику, класифікаційний індекс, спеціальні відомості, з яких дуже важливим є вказівка дати підготовки картки до випуску.

Друкарські картки па рецензії містять з’єднані БЗ – на рецензовані твори і на присвячені їм рецензії, опубліковані в газетах і журналах.

 








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 5347;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.014 сек.